Δυσχέρεια ρινικής αναπνοής; Όχι πια!

 

 

Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

«Η δυσχέρεια ρινικής αναπνοής είναι το σύμπτωμα εκείνο κατά το οποίο δεν είναι ευχερής η δίοδος του αέρα από τη μύτη.

Είναι ένα πάρα πολύ συχνό σύμπτωμα που δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος το υποτιμά με αποτέλεσμα μα δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά του που έχουν να κάνουν τόσο με την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, όσο και με τη δημιουργία παθολογικών καταστάσεων όπως οι ιγμορίτιδες και οι συχνές ωτίτιδες.», τονίζει ο δρ. Εμμανουήλ Καραγιάννης.

Προσθέτει, δε: «Μια παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η μύτη λογίζεται ως το κατ’ εξοχήν όργανο το οποίο υποδέχεται τον αέρα που αναπνέουμε και τον προετοιμάζει κατάλληλα πριν την κάθοδό του στους πνεύμονες (τον καθαρίζει, τον ζεσταίνει και τον υγραίνει). Αν συνεπώς η μύτη δεν μπορεί να υποδεχθεί σωστά τον αέρα που εισπνέουμε αυτομάτως επηρεάζονται και οι πνεύμονες μας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον οργανισμό μας. Δεν θα πρέπει κανείς βέβαια να παραλείψει να αναφέρει ότι η κακή αναπνοή από τη μύτη συχνά πυκνά προκαλεί πονοκεφάλους που επιμένουν, και αυτό είναι κάτι που σαφώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς όπου το άγχος είναι κυρίαρχος παράγοντας της καθημερινότητάς μας.»

Τα αίτια

«Ένα από τα κυριότερα αίτια στα οποία οφείλεται η κακή αναπνοή από τη μύτη είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Το ρινικό διάφραγμα είναι το τοίχωμα που διαχωρίζει τη μύτη μας σε δύο ρουθούνια και το οποίο όταν έχει ανωμαλίες και στρεβλώσεις στο σχήμα που προκαλεί δύσπνοια αυτό που ο κόσμος αποκαλεί «μπούκωμα». Είναι το συχνότερο αίτιο μπουκώματος στη μύτη και πάρα πολλές φορές συνδυάζεται με υπερτροφία των ρινικών κογχών. Οι ρινικές κόγχες είναι μακρόστενα μορφώματα που βρίσκονται αριστερά και δεξιά από το διάφραγμα στα πλάγια των ρουθουνιών και έχουν τη δυνατότητα να πρήζονται και να ξεπρήζονται ανάλογα με τη θερμοκρασία, το περιβάλλον και την ψυχική διάθεση. Καταλαβαίνουμε ότι αν οι ρινικές κόγχες μένουν για πολύ ώρα πρησμένες δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε σωστά!»

Τι ν’ αποφεύγετε

«Αν το στραβό διάφραγμα συνδυάζεται και με πρησμένες κόγχες, δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην αναπνοή. Σε αυτό το σημείο θα κάνω μια παρένθεση για να πω ότι πάρα πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αποσυμφορητικά spray για να ανοίξει η μύτη και τα χρησιμοποιούν για πολύ καιρό. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μακρόχρονη χρήση τέτοιων, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη μύτη και γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από συμβουλή ειδικού ιατρού. Ένα άλλο σχετικά συχνό αίτιο ρινικής συμφόρησης είναι οι πολύποδες της μύτης. Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθη μορφώματα τα οποία έχουν κατά κανόνα αλλεργική αιτιολογία, αναπτύσσονται μέσα στα ρουθούνια και τα φράζουν με αποτέλεσμα έντονη δύσπνοια, μολύνσεις και πονοκεφάλους».

Χειρουργείο

«Η πλέον αποτελεσματική λύση στα προβλήματα που ανέφερα πιο πάνω είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Οι χειρουργικές μας τεχνικές έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της συνεχούς εκπαίδευσης. Η χρήση σύγχρονου εξοπλισμού, όπως είναι το διοδικό Laser και η χρήση ενδοσκοπίων νέας γενιάς που μας επιτρέπει μέσα από τη χρήση καμερών την πρόσβαση σε σημεία της μύτης που ήταν πρακτικά αδύνατη παλαιότερα, σε συνδυασμό με όσα προηγουμένως ανέφερα, προσφέρουν σε εμάς και προ πάντων στους ασθενείς μας καλύτερα αποτελέσματα. Η παραμονή στο νοσοκομείο στο 95% των περιπτώσεων είναι σύντομη με τον ασθενή να παίρνει εξιτήριο το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Επίσης, η αποθεραπεία είναι τέτοια που ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του το συντομότερο όπως και σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Συμπερασματικά, ένα χειρουργείο στη μύτη για οποιοδήποτε αίτιο δημιουργεί ρινική συμφόρηση είναι πάντα σωστή απόφαση και δεν πρέπει να το αναβάλουμε.

Η ανακούφιση από συμπτώματα όπως η σωματική κούραση και η υπνηλία ( λόγω καλύτερου ύπνου), η βελτίωση των πονοκεφάλων και του χρόνιου ξηρού βήχα, μεταξύ άλλων βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, κάτι το οποίο έχουμε απόλυτη ανάγκη για να παραμένουμε ακμαίοι μέσα στη σκληρή καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε.»

Καραγιάννης Εμμανουήλ

Ωτορινολαρυγγολόγος

Λ. Μεσογείων 264, METROPOLITAN GENERAL, Χολαργός

Τηλ.: 6944 282863, 6974 442509