Γιατί Μυκονιάτης γκαλερίστας έστειλε εξώδικο στον Σμαραγδή;

10 Οκτωβρίου 2019 10:50

Σμαραγδής

Τον Μάρτιο του 2017 ο γνωστός Μυκονιάτης γκαλερίστας Μιχάλης Αθανάσογλου ισχυρίζεται ότι έδωσε στον Γιάννη Σμαραγδή του ποσό των 3.500 ευρώ, τα οποία ο σκηνοθέτης δεν του έχει επιστρέψει. Έτσι λοιπόν έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία εναντίον του γνωστού σκηνοθέτη. Στο εξώδικο αναφέρει του δάνεισε άτοκα το ποσό προκειμένου να ολοκληρώσει τα γυρίσματα για την ταινία «Νίκος Καζαντζάκης».
Ο κ. Αθανάσογλου, μιλώντας στο protothema.gr, εξήγησε ότι προέβη σε αυτή τη κίνηση αφού πρώτα είχε παρακολουθήσει συνέντευξη του Γιάννη Σμαραγδή στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky και στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Μαρδά.
«Απ’ όσα παρακολούθησα στη συνέντευξη, κατάλαβα ότι ο κ. Σμαραγδής αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες προκειμένου να κάνει τα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη» λέει στο protothema.gr ο γκαλερίστας από τη Μύκονο και προσθέτει: «Επειδή θαυμάζω το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, τηλεφώνησα στον δημοσιογράφο Κώστα Μαρδά και ζήτησα από τον ίδιο το τηλέφωνο του Γιάννη Σμαραγδή, εξηγώντας ότι ήθελα να έρθω σε επαφή μαζί του, προκειμένου να βοηθήσω οικονομικά την προσπάθεια του σκηνοθέτη. Πράγματι, ο Κώστας Μαρδάς μου έδωσε το τηλέφωνο του Σμαραγδή και έτσι ήρθαμε σε επικοινωνία».
Σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει ο γκαλερίστας, οι δυο τους συμφώνησαν να συναντηθούν ένα μεσημέρι Κυριακής στο καφέ του Μουσείου της Ακρόπολης. Και οι δυο τους έφτασαν μόνοι τους στο ραντεβού χωρίς τη συνοδεία άλλων προσώπων.
«Αφού συστηθήκαμε, του εξήγησα για ποιο λόγο θέλω να συνεισφέρω οικονομικά στα γυρίσματα της ταινίας», λέει ο Μιχάλης Αθανάσογλου. «Τότε εκείνος με ρώτησε σε τι ποσό αναφέρομαι, και εγώ του είπα ότι δεν είναι πολλά, συγκεκριμένα πρόκειται για 3.500 ευρώ, τα οποία είχα φέρει μαζί μου μέσα σε έναν λευκό φάκελο».
Ο γκαλερίστας ισχυρίζεται ότι ο Γιάννης Σμαραγδής πήρε τον λευκό φάκελο με τα 3.500 ευρώ, ζητώντας από τον ίδιο, αν είναι εφικτό, να πει δυο λόγια στη ταινία, αναφέροντάς του ότι στο παρελθόν είχε εργαστεί και ως ηθοποιός. «Μου είπε ότι θα το κανονίσει, πράγμα ωστόσο που δεν συνέβη ποτέ. Όπως και το γεγονός ότι δεν μου επέστρεψε ποτέ τα χρήματα που του δάνεισα, ενώ είχε δεσμευθεί να μου τα επιστρέψει από τις εισπράξεις της ταινίας» υποστηρίζει ο γκαλερίστας.

Ακολούθησαν κι άλλες επικοινωνίες μεταξύ τους, όπου κάποια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Αθανάσογλου, ο Σμαραγδής τον ενημέρωσε ότι τα γυρίσματα της ταινίας είχαν ολοκληρωθεί, δίνοντάς του και μια διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα στο Παλλάς.
«Πήγα στην πρεμιέρα να παρακολουθήσω την ταινία και στο τέλος, προς έκπληξή μου, είδα το όνομά μου να αναφέρεται στους τίτλους ως χορηγού. Μάλιστα το φωτογράφισα κιόλας γιατί μου έκανε μεγάλη εντύπωση» συνεχίζει ο Μυκονιάτης γκαλερίστας, για να συμπληρώσει: «Έκτοτε και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου, απέφυγε να μου επιστρέψει το οφειλόμενο ποσό. Όταν τελικά κατάφερα και μίλησα μαζί του, μου είπε ότι εγώ του έδωσα τα λεφτά για να με βάλει να παίξω στη ταινία. Του απάντησα ότι η παραγωγή πληρώνει τους ηθοποιούς. “Εγώ απλά σου δάνεισα χρήματα”, του είπα».
Μάλιστα η συνήγορος του Μαριζάνα Κίκιρη δηλώνει στο protothema.gr ότι «ο εντολέας μου θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά την οποία υπέστη από την παράνομη και άδικη συμπεριφορά του κ Σμαραγδή».

Σμαραγδής

Η απάντηση του Σμαραγδή: «Τα χρήματα που πήρα δεν ήταν δανεικά, ήταν χορηγία»

Το protothema.gr επικοινώνησε με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πήρε τα χρήματα από τον γκαλερίστα, ωστόσο, όπως επισήμανε, «τα χρήματα αυτά ήταν μια χορηγία, γι’ αυτό και έβαλα το όνομα του κ. Αθανάσογλου στους τίτλους της ταινίας».
Ο κ. Σμαραγδής υποστηρίζει από την πλευρά του ότι ο γκαλερίστας του έδωσε τα χρήματα γιατί ήθελε να παίξει στη ταινία, κάτι όμως που δεν ήταν εφικτό, διότι δεν υπήρχε κάποιος ρόλος που να μπορεί να ερμηνεύσει. «Τον τίμησα ωστόσο βάζοντας το όνομα του στου τίτλους ως χορηγού διότι αυτό ήταν το σωστό» αναφέρει ο σκηνοθέτης. Για να προσθέσει: «Ξέρετε πόσοι έβαλαν χρήματα σε αυτή την ταινία, η οποία κόστισε 3 εκατ. ευρώ; Πάρα πολλοί, από 500 ευρώ μέχρι και δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Δεν τίθεται θέμα να έλαβα ως δανεικά αυτά τα χρήματα, σας το ξεκαθαρίζω».

Πηγή: protothema.gr