40 χρόνια Καρναβάλι Σοφάδων

22 Φεβρουαρίου 2023 15:29

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη διοργάνωση του Σοφαδίτικου Καρναβαλιού που έμελλε να αποτελέσει θεσμό, όχι μόνο για την πόλη των Σοφάδων, αλλά και για όλη τη Θεσσαλία και να ενταχθεί παράλληλα στο χάρτη των αντίστοιχων εκδηλώσεων της χώρας μας.

Και μπορεί η πανδημία να μην επέτρεψε την ολοκλήρωσή του τα τελευταία χρόνια, αλλά η “μεγάλη γιορτή της Άνοιξης”, θα είναι πάντα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά μια αφορμή χαράς και παιχνιδιού!

Ας θυμηθούμε, όμως, την ιστορία του …

 

Το ξεκίνημα:

Το Καρναβάλι Σοφάδων ξεκίνησε το 1982 από το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων με σκοπό να σατιρίσει την καθημερινότητα και τις συνήθειες των Ελλήνων στις “χρυσές” μεταπολιτευτικές εποχές! Κεντρικό θέμα του ήταν τότε το Γαϊτανάκι της  Φιλίας και της Ειρήνης στο οποίο συμμετείχαν όλες οι φυλές του κόσμου σε μια προσπάθεια να αποδοθεί το μεγάλο ζητούμενο του 20ου αιώνα ο οποίος δοκιμάστηκε από δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Έτσι τα άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα του πρώτου έτους, αλλά και των αμέσως επόμενων σχετίζονταν κυρίως με αυτές τις αναζητήσεις. Η εφευρετικότητα και η δημιουργικότητα των διοργανωτών κάλυπταν τις τεχνικές ελλείψεις, αφού τα υλικά μέσα ήταν περιορισμένα και οι οικονομικοί πόροι πενιχροί. Την παρέλαση άνοιγε το σύμβολο του Καρναβαλιού: η αρκούδα που βαράει το ντέφι και ο αρκουδιάρης που χορεύει. Η ανατροπή δηλαδή, το απρόσμενο! Μετά την παρέλαση, ακολουθούσε το κάψιμο του καρνάβαλου και γλέντι με κρασί και μπλουγούρι με πρόβειο που μερακλήδες μάγειρες ετοίμαζαν από το πρωί για να προσφερθεί δωρεάν σε όλον τον κόσμο.

 

Η συνέχεια:

Από το 1992 και μετά το Καρναβάλι πέρασε στο Δήμο Σοφάδων. Η αναγνωρισιμότητά του σε όλη την Ελλάδα και η τεράστια επισκεψιμότητά του έκαναν τους  ανθρώπους του Συλλόγου να συνειδητοποιήσουν ότι η διοργάνωση χρειάζεται περισσότερο επαγγελματισμό. Από τότε, λοιπόν, και έως σήμερα η εκδήλωση οργανώνεται από τη Δημοτική Αρχή με τη συνδρομή όλων των  Συλλόγων της πόλης αλλά και του Καλλικρατικού Δήμου Σοφάδων. Την ίδια χρονιά προστέθηκε και το “Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού”, μια σειρά διαγωνισμών καλλιτεχνικού χαρακτήρα για όλα τα παιδιά της περιοχής με σκοπό το τελικό έπαθλο. Πολλά πάρτι άρχισαν να διοργανώνονται από τα καταστήματα των Σοφάδων και όλη η πόλη θύμιζε πολύβουο μελίσσι χαράς και αισιοδοξίας. Τη διοργάνωση του Θησαυρού ανέλαβε από τότε και υλοποιεί έως σήμερα ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων.

Το 1994 έλαβε υπόσταση ως Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία ” Καρναβάλι Σοφάδων” και αργότερα εντάχθηκε στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου. Κάθε χρόνο δημιουργούνταν μια Οργανωτική Επιτροπή για τον καλύτερο συντονισμό της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Συλλόγων και δημότες.

 

 

Σήμερα:

Σήμερα το Καρναβάλι Σοφάδων αποτελεί μέρος της πολύπλευρης δραστηριότητας του Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ.  Από νωρίς οργανώνεται το Γραφείο Καρναβαλιού, το οποίο συντονίζει τις επιμέρους δραστηριότητες και καταρτίζει τις ομάδες των Καρναβαλιστών για τη Μεγάλη Παρέλαση της Αποκριάς.

 

Η  δομή του:

Το Καρναβάλι Σοφάδων αποτελείται από τέσσερα μέρη:

α) Το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού που ξεκινά  από τη Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνεται  το Σάββατο πριν από την Αποκριά στην Κεντρική Πλατεία. Κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτόν ομάδες παιδιών όλων των τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου οι οποίες μέσα από μια σειρά αγωνισμάτων καλλιτεχνικής φύσης , αλλά και πρωτοτυπίας , συγκεντρώνουν βαθμούς ώστε να ανακηρυχτεί στο τέλος της διοργάνωσης η νικήτρια ομάδα και να λάβει το συμβολικό έπαθλο από το Δήμο.

β) Η  Παραδοσιακή βραδιά το Σαββατόβραδο στην Κεντρική Πλατεία Σοφάδων: περίπου στις 7 το απόγευμα ξεκινάει  το μεγάλο γλέντι με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια όπου όλοι, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να γευτούν το νοστιμότατο παραδοσιακό φαγητό, το μπλουγούρι με πρόβειο που οι μερακλήδες  μάγειρες  ετοιμάζουν από νωρίς. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οι ίδιοι που το 1982, στο πρώτο Καρναβάλι είχαν την έμπνευση για τη ” μυστική συνταγή”.

Άφθονο  ρέει και το κρασί, ενώ εκλεκτές ορχήστρες παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής   συνοδεύουν  αργά  όλους τους επισκέπτες.

Την πρώτη ύλη για το μαγείρεμα προσφέρουν αφιλοκερδώς  κτηνοτρόφοι της περιοχής συμβάλλοντας και αυτοί με τον τρόπο τους στη διατήρηση της εκδήλωσης.

γ) Η Μεγάλη Παρέλαση  της Κυριακής: το απόγευμα   της Μεγάλης Αποκριάς παρελαύνουν δεκάδες  άρματα και πεζοπόρα τμήματα , όχι μόνο από την περιοχή των Σοφάδων, αλλά και  από όλον τον νόμο, καθώς  και οι  χορευτικές  ομάδες που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες φιλοξενούνται από τους διοργανωτές.

Ακολουθεί το κάψιμο του Καρνάβαλου και η ρίψη δεκάδων βεγγαλικών που φωτίζουν τον ανοιξιάτικο ουρανό.

δ) Η Καθαρή Δευτέρα σε πολλές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου: οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Τοπικών Κοινοτήτων με την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου γιορτάζουν την αρχή της Σαρακοστής με μουσική και χορό προσφέροντας μεγάλη ποικιλία από  νηστίσιμα εδέσματα στους επισκέπτες τους.

Η καινοτομία του 2023:

Από το 2020 η υπεύθυνη επιτροπή διοργάνωσης εκτιμώντας ότι το Καρναβάλι Σοφάδων αποτελεί παράλληλα και μία μοναδική ευκαιρία για την συνολική  προβολή του Δήμου, ενέταξε σε αυτή την οργάνωση Φεστιβάλ Βαλκανικών Χωρών καλώντας μουσικοχορευτικές ομάδες από τη Ρουμανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Στόχος ήταν οι  μεγάλες παράλληλες εκδηλώσεις στις Τοπικές Κοινότητες, αλλά και η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου Σοφάδων, ιδιαιτέρως, δε,  της Λίμνης,  των Λουτρών Σμοκόβου και της Ρεντίνας. Δυστυχώς, όμως, η εμφάνιση της πανδημίας σταμάτησε την  διοργάνωση του 2020 τρεις μέρες  πριν από την Αποκριά! Η  φετινή  Άνοιξη, ωστόσο, πλησιάζει και  θα επιτρέψει στον κόσμο να βγει ξανά στους δρόμους με “ανοιχτές ψυχές” και ξέγνοιαστη διάθεση…

 

Φωτογραφίες: Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων