Η επίδραση της πανδημίας στην αισθητική πλαστική χειρουργική – ΝΙΚΟΛΑΟΣ Η. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ, MD, MSc, MRCS

2 Μαρτίου 2021 14:40

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η επίδραση της πανδημίας στην αισθητική πλαστική χειρουργική

Ο Νικόλαος Μουστάκης, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός μας ενημερώνει για την επίδραση της πανδημίας στην αισθητική πλαστική χειρουργική.

Πώς επηρέασε η πανδημία τις αισθητικές επεμβάσεις; Ειδικά με τα αλλεπάλληλα  lockdown, υπήρξαν αλλαγές στη στάση του κοινού απέναντι στην αισθητική πλαστική χειρουργική;

Η πανδημία του Covid-19 πέρα από παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας επέφερε μια πρωτοφανή κρίση της καθημερινότητας: αύξηση του φόβου, του στρες, κρίση στις σχέσεις μας, κλίμα αβεβαιότητας. Αν και θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχε αμέλεια της προσωπικής μας φροντίδας, εντούτοις υπάρχει κατακόρυφη αύξηση, ειδικά μετά από άρση lockdown. Φαίνεται η ανάγκη να επενδύσουμε στον εαυτό μας μέσα σε μια πρωτοφανή  κρίση μας δίνει την αίσθηση ανάκτησης ελέγχου – και οι αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις είναι σαφέστατα μια επένδυση στον εαυτό μας.

Ποιες επεμβάσεις και μη χειρουργικές τεχνικές παρατηρήσατε ότι παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ζήτηση με την επανέναρξη του ιατρείου σας;

Αν και με τη χρήση της μάσκας οι περισσότεροι εστιάζουν στην περιοχή γύρω από τα μάτια, υπάρχει μια κατακόρυφη αύξηση σε όλες τις επεμβάσεις που αφορούν το πρόσωπο: Η βλεφαροπλαστική, το facelift, η ανόρθωση χειλέων (lip lift) από τη μια, καθώς και μη χειρουργικές τεχνικές όπως ανόρθωση προσώπου και λαιμού με νήματα PDO – COG ή τα ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα (fillers), βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων. Αντίθετα, οι επεμβάσεις που αφορούν αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις στο υπόλοιπο σώμα εμφανίζουν μια ελαφρά πτώση. Η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας με τις πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων εξηγεί εν μέρει αυτή την τάση, καθώς το πρόσωπο και οι ατέλειες σε αυτό είναι που προβάλλονται περισσότερο εξού και η επιθυμία να βελτιώσουμε την εμφάνισή του. Από την άλλη, είναι και ένας σαφής δείκτης ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα της αβεβαιότητας και της απομόνωσης που επέφερε η πανδημία, ο λόγος που προβαίνουμε σε αυτές τις παρεμβάσεις είναι για να νιώσουμε οι ίδιοι καλύτερα με τον εαυτό μας και την εμφάνισή μας και λιγότερο για να βελτιώσουμε την εικόνα μας προς τρίτους.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας κέρδισαν έδαφος οι διαδικτυακές συνεδρίες αισθητικής χειρουργικής. Μπορεί αυτός ο τρόπος αλληλεπίδρασης με τον πελάτη να αντικαταστήσει την κλασική προεγχειρητική συνεδρία;

Οι διαδικτυακές συνεδρίες είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο τόσο για τους ιατρούς για την ενημέρωσή τους και τη δια βίου εκπαίδευσή τους, όσο και την επαφή και επικοινωνία με τον πελάτη την περίοδο του κορωνοϊού, εφόσον χρησιμοποιηθεί υπεύθυνα και σωστά. Εδώ θα μου επιτρέψετε μια παρένθεση. Ποτέ δε μου άρεσε ο όρος «πελάτης» στη δική μου πρακτική. Οι άνθρωποι που έρχονται στο ιατρείο μου είναι οι ασθενείς μου, όχι γιατί είναι άρρωστοι ή νοσούν, αλλά ακριβώς για να τονίσω τη σχέση ιατρού – ασθενούς. Αφήνονται στα χέρια μας για να υποβληθούν σε ιατρικές πράξεις και οφείλουμε να τους εμπνέουμε αίσθημα ασφάλειας με την κατάρτιση και την υπευθυνότητά μας. Οι διαδικτυακές λοιπόν συνεδρίες λειτουργούν υποστηρικτικά στα πλαίσια της πανδημίας, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαφή δια ζώσης με τον ασθενή, την κλινική εξέταση προ ή μετά την όποια παρέμβαση και τη σχέση εμπιστοσύνης ιατρού – ασθενούς.

 

Τι χρειάζεται να προσέξουμε στην εποχή του κορωνοϊού αν ενδιαφερόμαστε για αισθητική επέμβαση; Ποιες επιλογές θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την εικόνα μας με ασφάλεια;

Η τήρηση των γενικών μέτρων προφύλαξης, τόσο προσωπικά όσο και από το ιατρείο στο οποίο απευθυνόμαστε, η επίσκεψη στο ιατρό αποκλειστικά με ραντεβού και ο περιορισμός των επισκέψεων στις απαραίτητες. Ο ιατρός οφείλει να παίρνει ένα λεπτομερές ιστορικό από όλους τους ασθενείς του. Ειδικά για τα δερματικά εμφυτεύματα (fillers), πρέπει να χορηγούνται από ιατρούς πιστοποιημένους με κατάρτιση και εμπειρία τόσο στη χορήγηση, όσο -κυρίως- στην αντιμετώπιση των οποίων επιπλοκών τύχουν να προκύψουν.

Υπάρχουν παρενέργειες όσον αφορά τα fillers σε σχέση με το εμβόλιο έναντι του Covid-19;

Οι αναφορές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι πλήρως καθησυχαστικές: 3 σε σύνολο 15.184 ατόμων που δέχτηκαν τουλάχιστον μια δόση εμβολίου της Moderna εμφάνισαν οίδημα στα χείλη ή στο πρόσωπο σε σημεία όπου είχαν προηγουμένως δεχτεί θεραπεία με ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα (fillers). Το πρήξιμο του προσώπου δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις κοινές παρενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί:

  • Οι περιπτώσεις που εμφάνισαν παρενέργειες ήταν εξαιρετικά σπάνιες.
  • Η φλεγμονωδης αντίδραση ήταν ήπια και υποχωρούσε μετά τη χορήγηση αντισταμινικών ή/και κορτιζόνης από το στόμα.
  • Κανένα άτομο δεν χρειάστηκε νοσηλεία ή ενδοφλέβια αγωγή.
  • Δεν υπήρχαν μακροπρόθεσμες επιπλοκές σε άτομα που έχουν κάνει ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα.

 

Τελικά τι συστήνετε σε όσους έχουν κάνει ενέσιμες θεραπείες: Να εμβολιάζονται ή όχι;

Παρατηρώντας τα μεμονωμένα περιστατικά, η θέση της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής είναι σαφής: τα ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα δεν αποτελούν αντένδειξη και δεν πρέπει να αποτρέπουν κάποιον από το να εμβολιαστεί έναντι του SARS-CoV-2. Οι κίνδυνοι από την προσβολή και νόσηση από τον ιό Covid-19 είναι στατιστικά σημαντικότεροι από τον κίνδυνο εκδήλωσης φλεγμονώδους αντίδρασης λόγω εμβολιασμού σε άτομο που έχει προηγουμένως κάνει ενέσιμη θεραπεία με filler. Όλοι οφείλουμε να εμβολιαστούμε και να προστατευτούμε.

 

Πόσο εύκολη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία από τον κορωνοϊό αν υποβληθούμε σε επέμβαση στο πρόσωπο και ιδιαίτερα σε ρινοπλαστική; Κινδυνεύει το αισθητικό μας αποτέλεσμα (λόγω της πίεσης που ασκείται στη μύτη); Τι συστήνετε;

 

Κατά την πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα μετά από επέμβαση ρινοπλαστικής ο ασθενής συνήθως παραμένει σπίτι, οπότε η μάσκα δεν είναι απαραίτητη. Μετά το διάστημα αυτό συστήνεται η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας με αποφυγή πίεσης πάνω στη μύτη. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται κατά την εφαρμογή και την αφαίρεση της μάσκας. Μετά την πάροδο 6-8 εβδομάδων, μπορεί να εφαρμόζεται η μάσκα με σταδιακά μεγαλύτερη πίεση , εφόσον είναι απαραίτητο. Συμβουλευτείτε τον Πλαστικό Χειρουργό σας για τις μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από επέμβαση ρινοπλαστικής .

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Η. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ, MD, MSc, MRCS
Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός
Εκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο
Επιμελητής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών
Δεινοκράτους 70, Κολωνάκι
τηλ. Ραντεβού 2107218050