Οι Έλληνες στα φετινά βραβεία Όσκαρ – Δύο υποψηφιότητες για το χρυσό αγαλματίδιο

17 Μαρτίου 2021 20:15

Οι δύο Ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι διεκδικούν τα Όσκαρ μοντάζ και φωτογραφίας.

Ο Γιώργος Λαμπρινός διεκδικεί Όσκαρ μοντάζ για την ταινία The Father του Florian Zeller και μέχρι στιγμής έχει ήδη βραβευθεί για τον ίδιο λόγο στα βραβεία της Ένωσης Κριτικών του Λος Άντζελες και στα British Independent Film Awards.

https://www.instagram.com/p/BuwLbKKhOah/?utm_source=ig_web_copy_link

Για την ιστορία, πρόκειται για το γιο του γνωστού σκηνοθέτη Φώτου Λαμπρινού και εγγονό του Γιώργη Λαμπρινού. Που ήταν ενεργός στην αριστερά κατά την περίοδο της Κατοχής, αλλά και μετά, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια ζει στο Παρίσι και στο ενεργητικό του έχει σημαντικές συνεργασίες π.χ. με τον Κώστα Γαβρά στο “Κεφάλαιο”. Μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία μικρού μήκους “Avant que de Tout Perdre αλλά και ένα βραβείο Cesar (το αντίστοιχο γαλλικό Όσκαρ) για την ίδια ταινία.

 

Το όνομα του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ βρίσκεται επίσης στη λίστα με τους υποψηφίους για τη διεύθυνση φωτογραφίας της ταινίας The Trial Of Chicago 7 του Aaron Sorkin.

Γεννημένος το 1962 στην Ελλάδα, από Έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, μεγάλωσε στις Η.Π.Α.

https://www.instagram.com/p/CMdcp5sjGdS/?utm_source=ig_web_copy_link 

Ο πατέρας του δραστηριοποιούνταν ως σχεδιαστής παραγωγής για τον Τζον Κασσαβέτη.

Ο καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας μέχρι στιγμής έχει σκηνοθετήσει σχεδόν 50 ταινίες.

Έχει συνεργαστεί με ηχηρά ονόματα του Χόλιγουντ (George Clooney, Will Smith, Tom Cruise, Cameron Diaz κα) και διεκδικεί για δεύτερη φορά το ίδιο βραβείο. Έχει ξαναϋπάρξει στην ίδια θέση το 2014, για το Nebraska του Alexander Payne.