Η ΕΡΤ τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

25 Μαρτίου 2021 14:00

Η ΕΡΤ τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, που φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, εντάσσοντας στο πρόγραμμά της νέες θεματικές εκπομπές και ιστορικά ντοκιμαντέρ, συναυλίες, ειδικά αφιερώματα, αλλά και ταινίες, που αναδεικνύουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα.

Στις 19:00, στην ΕΡΤ1, θα μεταδοθεί, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, το ντοκιμαντέρ «”σε γνωρίζω από την όψη” 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, παραγωγής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το οποίο αποτελεί μια ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας. Έχει στηριχθεί σε αρχειακό υλικό και τεκμήρια και προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών και της καθημερινής ζωής. Στην ουσία, επιχειρεί να δείξει πώς από το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος.

Στο στούντιο της ΕΡΤ καλεσμένη θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί σε επανάληψη και την Παρασκευή 26 Μαρτίου, στις 14:00.

Επίσης, η ΕΡΤ, σε απευθείας σύνδεση και με τη Νέα Υόρκη, θα μεταδώσει τις εκδηλώσεις για το 1821, στις οποίες θα παρίστανται, μεταξύ άλλων επισήμων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, καθώς και ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος.

Προσαρμοσμένα στην επικαιρότητα θα είναι και η ενημερωτική εκπομπή «…από τις έξι», καθώς και τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ.

Στο πνεύμα της ημέρας θα είναι και η καθημερινή εκπομπή «φλΕΡΤ» με τη Νάντια Κοντογεώργη, όπως και η επιτυχημένη σειρά μυθοπλασίας «Τα καλύτερά μας χρόνια».