Ο Γιώργος Μαζωνάκης στον δρόμο του Θεού! Από τη νύχτα και τις υπερβολές, στις προσευχές και τα μοναστήρια – Το άγνωστο «θαύμα» που του άλλαξε τη ζωή

10 Απριλίου 2021 09:00

Ο ΓιώργοΓιώργος Μαζωνάκης: γέμισε τις μπαταρίες του στη Νάξο! Στιγμές από τις διακοπές του στο νησί των Κυκλάδων (φωτογραφίες)ς Μαζωνάκης στον δρόμο του Θεού! Από τη νύχτα και τις υπερβολές, στις προσευχές και τα μοναστήρια - Το άγνωστο «θαύμα» που του άλλαξε τη ζωή

Ως ιδιαίτερη και πολύ στενή χαρακτηρίζεται η σχέση που έχει αναπτύξει ο Γιώργος Μαζωνάκης με τη θρησκεία και την Εκκλησία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κοντινοί του άνθρωποι, τα τελευταία χρόνια έγινε ακόμη πιο δυνατή. Ο δημοφιλής τραγουδιστής έχει μπει για τα καλά στον δρόμο του Θεού. Και αφήνει πίσω του τους… πειρασμούς της νύχτας – αν και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν τον συγκίνησαν ιδιαίτερα.

Είναι γνωστό ότι ο Μαζωνάκης πιστεύει πολύ στον Θεό. Έχει επισκεφτεί μοναστήρια, κυρίως στο Άγιο Όρος, δημοσιεύοντας μάλιστα και σχετικά στιγμιότυπα στα κοινωνικά δίκτυα.

Όποτε πηγαίνει στο «περιβόλι της Παναγιάς» διαλογίζεται, αποφορτίζεται, βρίσκει ηρεμία και «καθαρίζει» τα μέσα του (όπως έχει πει ο ίδιος) και όλα αυτά σε ατμόσφαιρα κατάνυξης.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, βρέθηκε εκεί δύο φορές. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι πως πλέον συνηθίζει να επισκέπτεται απομακρυσμένες σκήτες και κελιά όπου ζουν μοναχοί και να συζητάει για ώρες μαζί τους. Ενίοτε περνάει τις νύχτες του σε αυτά.

Τα όσα βιώνει στο Άγιο Όρος τα θεωρεί μοναδικά. Και τα περιγράφει συχνά στους δικούς του ανθρώπους, τους οποίους παρακινεί –χωρίς ποτέ να πιέζει- να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Προς το παρόν, βέβαια, δεν μπορεί να μεταβεί στην Αθωνική Πολιτεία λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Κάνει υπομονή και περιμένει την άρση του λοκ ντάουν αφού νιώθει την εσωτερική ανάγκη να επιστρέψει εκεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ο πνευματικός του, ο πατέρας Νήφων ο Βατοπεδινός

Πάντως, και στην Αθήνα υπάρχει ένας άνθρωπος που είναι εξαιρετικά σημαντικός για εκείνον. Είναι ο πνευματικός του, ο πατέρας Νήφων ο Βατοπεδινός. Κατάγεται από την Κύπρο και είναι το πνευματικό παιδί του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Βατοπεδινού.

Στις 25 Μαρτίου 2017 έγινε η ενθρόνιση του ως νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου στην Άνω Γλυφάδα.

Ο Μαζωνάκης εξομολογείται σε εκείνον κάθε εβδομάδα και ακούει με μεγάλη προσοχή τα λόγια και τις συμβουλές του. Χάρη στον πνευματικό του, ο ίδιος θεωρεί ότι γίνεται καλύτερος άνθρωπος.

 «Μου δίνει δύναμη η Εκκλησία»

Η πίστη του, γενικά, τον κρατάει ζωντανό σε όποια δοκιμασία κι αν περάσει και στην Εκκλησία πάντα βρίσκει παρηγοριά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στον Alpha είπε: «Από μικρό παιδί είμαι κοντά στην Εκκλησία. Μου δίνει δύναμη και είναι από τις μεγαλύτερες αξίες που έχω στη ζωή μου. Έχω πνευματικό και το θεωρώ πολύ σημαντικό. Έχω δουλέψει και από τις δυο πλευρές με ψυχαναλυτές και πνευματικούς. Θα έλεγα στους ανθρώπους να μην χάνουν την πίστη τους, δεν υπάρχουν άπιστοι άνθρωποι, υπάρχουν δύσπιστοι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποτε είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως έκανε αίτηση για να γίνει δόκιμος μοναχός, εγκαταλείποντας την κοσμική ζωή. Προφανώς, δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Το συμβάν που τον συγκλόνισε

Σύμφωνα με ανθρώπους από το περιβάλλον του δημοφιλούς καλλιτέχνη, η στάση του αυτή συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με ένα τρομερό περιστατικό, που έλαβε χώρα πριν από λίγα χρόνια και λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίο για έναν αγαπημένο του άνθρωπο.

Ήταν τον Νοέμβριο του 2017 κατά τη διάρκεια της φονικής πλημμύρας στη δυτική Αττική, η οποία άφησε πίσω της 24 νεκρούς. Πολλοί ακόμη άνθρωποι κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους τότε.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο πατέρας του Μαζωνάκη, Μανώλης! Ο τελευταίος βρισκόταν μαζί με έναν φίλο του και τα σκυλιά τους σε τζιπ στην Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών. Είχαν ξεκινήσει να πάνε για κυνήγι. Η νεροποντή, όμως, τους είχε ουσιαστικά εγκλωβίσει στο αυτοκίνητο και δεν μπορούσαν να κινηθούν για να ξεφύγουν. Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση στην οποία είχαν περιέλθει και φοβούμενοι τον πνιγμό, άρχισαν να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια!

Ωστόσο, η κατάσταση χειροτέρευε αφού η βροχή δεν σταματούσε και η στάθμη του νερού ολοένα ανέβαινε. Ξαφνικά, έγινε το… θαύμα! Για καλή τους τύχη, ένας νεαρός που βρέθηκε κοντά στο σημείο άκουσε τις κραυγές τους και έσπευσε να τους βοηθήσει. Ήταν ο 24χρονος Βαγγέλης Καρατσόλης, ο οποίος αποδείχθηκε φύλακας – άγγελός τους.

Η διάσωση

Περιγράφοντας τι συνέβη εκείνες τις γεμάτες αγωνία στιγμές, ο Καρατσόλης σημείωσε: «Ο δρόμος είχε εξαφανιστεί και τα νερά ήταν τόσο ορμητικά που παρέσυραν τα αμάξια σαν καρυδότσουφλα. Εγώ είχα βρει καταφύγιο στην οροφή ενός φορτηγού για να σωθώ από τον χείμαρρο. Υπήρχε ένα τζιπ σφηνωμένο ανάμεσα σε δύο νταλίκες και όταν κοίταξα καλύτερα, είδα πως υπήρχαν επιβάτες. Δύο ηλικιωμένοι άντρες. Παντού φωνές, ουρλιαχτά και εκκλήσεις για βοήθεια. Και η στάθμη του νερού ανέβαινε…

Κατέβηκα από το όχημα και με υπεράνθρωπες προσπάθειες τους τράβηξα έξω από το παράθυρο του οδηγού. Μου είπαν ότι πήγαιναν για κυνήγι και είχαν αγωνία για την τύχη των σκυλιών που βρίσκονταν σε ειδικό κλουβί στο πίσω μέρος του οχήματός τους. Τους είπα ότι αδυνατούσα. Δεν άντεχα άλλο. Κι όμως τελικά τα ελευθέρωσα. Δεν μου επέτρεπε η συνείδησή μου να τα παρατήσω σε βέβαιο θάνατο».

Τάματα και προσευχές

Η ιστορία σόκαρε και συγκλόνισε τον Μαζωνάκη. Από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το συμβάν απέδωσε τη διάσωση του πατέρα του σε θεία παρέμβαση! Το γεγονός αυτό έκανε ακόμη πιο δυνατή και θερμή την πίστη του.

Εκείνες τις ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα. Ήταν φανερά συγκινημένος, έμεινε για λίγο μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, προσευχήθηκε κι αποχώρησε.

Αργότερα, έκανε και τάμα θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον Θεό για τη θετική κατάληξη που είχε η περιπέτεια του πατέρα του.

Ο Μαζωνάκης εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια φλόγα για την Ορθοδοξία. Πηγαίνει συχνά στην εκκλησία όπως και σε μοναστήρια για να προσευχηθεί. Φίλοι του λένε ότι τον έχουν δει αρκετές φορές να επισκέπτεται μονές και να εκπληρώνει τάματα. Είναι μία άλλη πλευρά του λαμπερού και διάσημου καλλιτέχνη, πολύ διαφορετική από εκείνη που όλοι γνωρίζουν…

Πηγή: εφημερίδα Spirto