Λευκάδα – Η μούσα του Ιονίου

1 Ιουνίου 2019 11:04

Λευκάδα

Η μούσα του Ιονίου

 

Ένα νησί πραγματικό στολίδι για το Ιόνιο. Με γραφικούς παραθαλάσσιους και ορεινούς οικισμούς, πολύ πράσινο, παραλίες που συγκαταλέγονται σταθερά στις καλύτερες της Ελλάδας και του κόσμου και μια πόλη ζωντανή με πολύ καλή αγορά, διασκέδαση, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και νυχτερινά μαγαζιά. Η καλή τουριστική υποδομή και οι ομορφιές της Λευκάδας την κάνουν έναν από τους top προορισμούς του Ιονίου.

Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου με έκταση 302,5 τ. χλμ. Με εύκολη πρόσβαση οδικώς από την Αιτωλοακαρνανία, από την οποία τη χωρίζει η λιμνοθάλασσα με τη διώρυγα. Φτάνοντας αντικρίζετε την πόλη της Λευκάδας χτισμένη παραλιακά κατά μήκος της μεγάλης παραλίας.

Το νησί της Λευκάδας διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή και το σίγουρο είναι ότι δεν θα σας λείψει τίποτα. Οι προτάσεις διαμονής είναι πολλές και διαφορετικές: από κάμπινγκ, απλά ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία μέχρι πιο ατμοσφαιρικές προτάσεις, όπως πέτρινα παραδοσιακά σπίτια σε ορεινά μέρη ή εκεί που σκάει το κύμα, αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία. Διαθέτει φυσικά μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου και όχι μόνο. Επίσης είναι ιδανικό νησί για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, καθώς διαθέτει ιδανικές παραλίες για wind και kite surfing, μέρη για αλεξίπτωτο πλαγιάς αλλά και πεζοπορίες σε δροσερούς καταρράκτες. Αγαπημένος προορισμός και των ιστιοπλόων, η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για διακοπές με σκάφος.

Η Χώρα της Λευκάδας

Η Χώρα της Λευκάδας αποτελεί το εμπορικό, οικονομικό και διοικητικό κέντρο του νησιού. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, κτισμένη σε μια λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα. Σήμα κατατεθέν της χώρας και ολόκληρης της Λευκάδας φυσικά αποτελεί η πλωτή γέφυρα που ενώνει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα οδικώς. Για το λόγο αυτό η Λευκάδα έχει ονομαστεί και «στεριανό νησί». Περιηγηθείτε στην παραλιακή και στους εμπορικούς δρόμους για να νιώσετε το ρυθμό της. Εντυπωσιακά διώροφα χρωματιστά σπίτια, μαρίνα, πολύ καλή αγορά, έντονη ζωή, παραδοσιακές νοστιμιές και διασκέδαση είναι μερικά από τα στοιχεία που την κάνουν μοναδική. Διαθέτει πολύ καλή αγορά με μοντέρνα καταστήματα που προσφέρουν τα πάντα.



Παραθαλάσσιοι οικισμοί της Λευκάδας

Λυγιά

Στα Β. Α. και 5 χλμ. από την πόλη θα βρείτε το όμορφο χωριό Λυγιά με την καταπληκτική παραλία του. Στη Λυγιά υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες που αξίζει να μείνετε. Το χωριό είναι ιδανικό για τους ερωτευμένους, καθώς μπορείτε να επισκεφτείτε την Κοιλάδα του Έρωτα, μια καταπράσινη, πανέμορφη τοποθεσία στον οικισμό Παράδεισος.  Κολυμπήστε στην ειδυλλιακή παραλία του οικισμού, γευτείτε φρέσκο ψάρι από τους ντόπιους ψαράδες στα ταβερνάκια του χωριού και ζήστε μοναδικές στιγμές χαλάρωσης.

Νικιάνα

Ανάμεσα στη Λυγιά και στο Νυδρί, σε μια καταπράσινη διαδρομή θα συναντήσετε το χωριό Νικιάνα. Η Νικιάνα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού. Διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή και πλέον αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών.

Νυδρί

Το Νυδρί στα ανατολικά απέχει 17 χλμ. από την πόλη και είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα του νησιού με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Γραφικό ψαροχώρι στο παρελθόν, σήμερα είναι ο προορισμός της μεγαλύτερης μερίδας των τουριστών που επισκέπτονται το νησί. Διαθέτει σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και μπαρ και δίνει στους παραθεριστές τη δυνατότητα να κάνουν θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα και να επισκεφτούν τα νησάκια του κόλπου, καθώς και την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.

Εκτός από το νησάκι Σκορπιός που έχει συνδεθεί με το όνομα της οικογένειας Ωνάση, απέναντι βρίσκεται και το νησάκι Μαδουρή, στο οποίο βρίσκεται και το σπίτι του ποιητή Α. Βαλαωρίτη. Αν θέλετε να το επισκεφθείτε υπάρχει πρόσβαση με καΐκι. Τα μικρά κατάφυτα νησάκια Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη, Μαδουρή και Χελώνι περιμετρικά του Νυδρίου, γνωστά και ως Πριγκιποννήσια, είναι must για βουτιές στα πεντακάθαρα νερά τους.

Σύβοτα

Πρόκειται για ένα γραφικό χωριουδάκι χτισμένο πλάι στη θάλασσα, που το «αγκαλιάζουν» καταπράσινοι λόφοι. Προσφέρει αγκυροβόλιο σε πολλά σκάφη που ανεφοδιάζονται και ξεκουράζουν τα πληρώματά τους. Εδώ, σύμφωνα με τη θεωρία του Dörpfeld, αποβιβάστηκε ο Οδυσσέας, επιστρέφοντας στην Ιθάκη. Σήμερα, εκεί βρίσκονται κάποιες από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες του νησιού που μαγειρεύουν πεντανόστιμα φρέσκα ψάρια, αστακούς κ.λπ.
Στο σημείο αυτό μπορείτε να ξεκουραστείτε, να γευματίσετε, να πιείτε τον καφέ σας και να ψωνίσετε στα όμορφα καταστήματα.

Άγιος Νικήτας

Στη Βορειοδυτική πλευρά της Λευκάδας βρίσκεται το πανέμορφο χωριό Άγιος Νικόλας. Σε έναν γραφικό κολπίσκο, με καταγάλανα νερά και παραμυθένιο τοπίο, απλώνεται το χωριό, σαν ένα έργο τέχνης, αρμονικά δεμένο με το φυσικό του περιβάλλον. Το χωριό αποτελεί ιδανική περίπτωση για ήσυχες, αναζωογονητικές διακοπές με εύκολη πρόσβαση σε κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού και ολόκληρης της Ελλάδας, όπως το Κάθισμα, οι Εγκρεμνοί και το Πόρτο Κατσίκι.  Το χωριό έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ως παραδοσιακός οικισμός και οι κάτοικοι του προσπαθούν αν διατηρήσουν το τοπικό χρώμα και την παράδοση του.



Βασιλική

Στα νοτιοδυτικά του νησιού σε έναν μεγάλο κόλπο βρίσκεται η Βασιλική. Είναι ένα γραφικό λιμανάκι, 38 χιλιόμετρα της πρωτεύουσας της Λευκάδας. Τα τελευταία χρόνια, η Βασιλική έχει γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, η οποία οφείλεται τόσο στην ομορφιά του καταπράσινου τοπίου, όσο και στη ζεστασιά των ντόπιων κατοίκων. Η μεγάλη παραλία της αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους της ιστιοσανίδας, και την επισκέπτονται αθλητές από ολόκληρη της Ελλάδα.