Αισθητικές επεμβάσεις πριν την παραλία: Συμβουλές ενόψει του καλοκαιριού

4 Ιουνίου 2021 11:23

Η επιθυμία για βελτιωμένη εμφάνιση κατά την περίοδο του καλοκαιριού ανέκαθεν ήταν ένας δημοφιλής λόγος για να προχωρήσει κάποιος σε μια αισθητική πλαστική χειρουργική επέμβαση. Επεμβάσεις όπως η αυξητική ή/και ανόρθωση στήθους, η λιποαναρρόφηση, η κοιλιοπλαστική και η λιπογλυπτική εγγυώνται βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης που αναδεικνύεται με το καλοκαιρινό μαγιό και έχουν αυξημένη ζήτηση αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα μετά τη λήξη της καραντίνας λόγω COVID-19.

Πολλοί που σκέφτονται να υποβληθούν σε μία τέτοια επέμβαση συχνά αναρωτιούνται πότε μπορούν να απολαύσουν την παραλία και τη θάλασσα μετά το χειρουργείο.

Μπορώ να καθίσω στην άμμο μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση;

Δύο βδομάδες από την χειρουργική επέμβαση είναι ένα ασφαλές διάστημα για να πάει κάποιος στην παραλία, καθώς τόσο χρειάζεται αρχικά το σώμα μας για να συνέλθει από ένα χειρουργείο στην πρώτη φάση της επούλωσης. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την επαφή μας με την άμμο: οι χειρουργικές τομές οι οποίες εξακολουθούν να επουλώνουν, είναι πιο επιρρεπείς σε επιμολύνσεις από αυτήν. Στην άμμο κρύβονται αρκετοί μικροοργανισμοί που υποδεικνύουν μόλυνση από υπολείμματα κοπράνων, όπως το βακτήριο E. coli και ο εντερόκοκκος. Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στην άμμο επιβιώνουν για περισσότερο καιρό απ’ ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή ενσωματώνονται σε βιολογικά φιλμ που τα προστατεύουν. Συνίσταται επομένως η αποφυγή της άμεσης επαφής με την άμμο, είναι προτιμότερο να κάθεται κανείς σε ξαπλώστρα ή σε πετσέτα θαλάσσης φορώντας επιπλέον ρούχα που καλύπτουν τις χειρουργικές τομές.

Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία μετά το χειρουργείο;

Οι χειρουργικές τομές τείνουν να είναι πιο ευαίσθητες στον ήλιο στην φάση της επούλωσης γι’ αυτό και συνήθως είναι καλυμμένα με αυτοκόλλητα επιθέματα κατά τις πρώτες ημέρες. Μετά την αφαίρεσή τους από το γιατρό μας συνίσταται η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 30 ή και περισσότερο κάθε φορά που εκτίθενται  αυτές οι περιοχές στον ήλιο προκειμένου να επιτευχθεί μια καλύτερη αισθητικά ουλή. Η αναζήτηση σκιάς, το να καθόμαστε κάτω από ομπρέλα ή και να φοράμε ρούχα που καλύπτουν τις χειρουργικές τομές βοηθάει στο να απολαύσουμε τον ήλιο για μικρά χρονικά διαστήματα με ασφάλεια στην παραλία. Μια καλή ιδέα είναι να βάζουμε συχνά αντηλιακό πάνω στις νέες ουλές, ακόμα και κάτω από το μαγιό μας, καθώς οι ηλιακές ακτίνες διεισδύουν στα ρούχα και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις ουλές ιδιαίτερα κατά τον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση.

Μπορώ να κολυμπήσω μετά από μια πλαστική χειρουργική επέμβαση; Αν ναι, πότε;

Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο μετά από ένα χειρουργείο προκειμένου να μπούμε στο νερό. Ο λόγος είναι ότι οι χειρουργικές τομές θα πρέπει να έχουν επουλωθεί πλήρως προτού έρθουμε σε επαφή με το νερό της θάλασσας το οποίο έχει μικροργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιμόλυνση που θα επηρέαζε αρνητικά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα μιας επέμβασης. Συνήθως ένα χρονικό διάστημα ενός μήνα μετεγχειρητικά είναι απαραίτητο προτού δοκιμάσουμε να κολυμπήσουμε. Σε ειδικές περιπτώσεις επεμβάσεων όπως για παράδειγμα μετά από μια κοιλιοπλαστική ή body lift ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένουμε και περισσότερο, από έξι εβδομάδες μέχρι και δύο μήνες, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό μας και με σταδιακή επιστροφή στις προ χειρουργείου δραστηριότητές μας.

Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να βελτιστοποιήσω το τελικό αποτέλεσμα μετά από μια πλαστική επέμβαση;

Είναι γεγονός ότι μια αισθητική επέμβαση μπορεί να έχει από μόνη της θεαματικές αλλαγές στην εμφάνισή μας, το τελικό αποτέλεσμα όμως και η διάρκειά του στο χρόνο εξαρτάται από τα μικρά καθημερινά πράγματα τα οποία στους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία: η καλή ενυδάτωση με τη λήψη άφθονων υγρών, η σωστή διατροφή με έμφαση στις πρωτεΐνες, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, καθώς και η άσκηση, είναι θεμελιώδη για την γενικότερη υγεία μας· ειδικότερα δε για την επούλωση των χειρουργικών τομών παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, καθώς προσφέρουν όλους εκείνους τους παράγοντες που την επιταχύνουν. Η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ 3-4 εβδομάδες μετεγχειρητικά επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ανεπίπλεκτη επούλωση και μειώνει την πιθανότητα επιμολύνσεων. Τέλος, η συχνή εφαρμογή αντηλιακού ανά δίωρο κατά την έκθεση στον ήλιο και η χρήση ενυδατικής κρέμας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που το δέρμα ταλαιπωρείται από το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας και την έκθεση στον ήλιο λειτουργούν προστατευτικά στο δέρμα, βελτιώνουν την ποιότητά του και συνεισφέρουν σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό καλέστε στο 210-7218050.

Νικόλαος Η. Μουστάκης MD, MSc, MRCS

Πλαστικός Αισθητικός & Επανορθωτικός Χειρουργός

Επιμελητής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Εκπαιδευθείς σε Ηνωμένο Βασίλειο

Ιατρείο: Βασιλίσσης Σοφίας 86

Τηλ.-Ραντεβού: 210-7218050