Ισθμοκήλη μήτρας ή “Niche”, η ουλή της προηγηθείσας καισαρικής τομής, μια άγνωστη παθολογία της μήτρας

4 Ιουνίου 2021 11:18

Η ουλή της μήτρας μετά από καισαρική τομή στη βιβλιογραφία ονομάζεται ισθμοκήλη. Συναντάται ακόμη και με τον όρο“niche” που σημαίνει εσοχή, φωλιά.

Σε περίπτωση τοκετού με καισαρική, το σημείο τομής εσωτερικά στη μήτρα αποτελεί αδύνατο σημείο, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για την επόμενη εγκυμοσύνη.

Ο τρόπος επούλωσης είναι πολυπαραγοντικός και περιλαμβάνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η καισαρική, τον τρόπο συρραφής της μήτρας και τις τοπικές συνθήκες επούλωσης οι οποίες είναι απρόβλεπτες και διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Επιπλέον παράγοντας κινδύνου είναι η οπίσθια κάμψη της μήτρας.

Κατά συνέπεια, μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών θα εμφανίσουν ισθμοκήλη μετά από καισαρική τομή.

Μια πιθανή ρήξη της μήτρας κατά τη διάρκεια των συσπάσεων του τοκετού, σε επόμενη εγκυμοσύνη, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού αλλά και της ίδιας της μητέρας.

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι εφικτός μετά από καισαρική τομή αλλά ο θεράπων γυναικολόγος είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εφ’όσον πληρούνται όλες οι απαραίτητες πρoϋποθέσεις.

Πέρα από την περίοδο της εγκυμοσύνης, η ουλή της καισαρικής μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον κύκλο της γυναίκας, όπως σταγονοειδή κολπική αιμόρροια ή/και δύσοσμες κολπικές απεκκρίσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου η επούλωση δεν έχει γίνει σωστά, στο σημείο της τομής λιμνάζουν όλες οι απεκκρίσεις της μήτρας.

Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι και αίτιο δευτερεύουσας χρόνιας υπογονιμότητας, καθώς όλες αυτές οι απεκκρίσεις μπορεί να έχουν τοξική δράση στην εμφύτευση του εμβρύου στην ενδομητρική κοιλότητα και να επηρεάσουν ακόμα και τα αποτελέσματα μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το πάχος της ουλής μπορεί να μετρηθεί υπερηχογραφικά πριν την επόμενη εγκυμοσύνη ώστε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας.

Εάν το πάχος της ουλής είναι πολύ λεπτό, ή το έλλειμμα πολύ μεγάλο και υπάρχει επιθυμία εγκυμοσύνης, τότε η χειρουργική διόρθωση της ουλής είναι απαραίτητη, κάτι που πλέον μπορεί να γίνει με ασφάλεια με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, με μία ημέρα νοσηλεία μόνο.

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει επιθυμία εγκυμοσύνης από τη γυναίκα και το πρόβλημα περιορίζεται μόνο σε δύσοσμες κολπικές απεκκρίσεις, τότε είναι δυνατόν η διόρθωση να γίνει με την υστεροσκοπική μέθοδο, δια μέσου της φυσικής οδού, με νοσηλεία μόνο μερικών ωρών.

Vervoort et al. Why do niches develop in Caesarean uterine scars? Hypotheses on the aetiology of niche development Human Reproduction, Vol.30, No.12 pp. 2695–2702, 2015

 

Κωνσταντίνος Δ. Σύριος

Ενδοσκοπικός Χειρουργός Πυέλου-Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Επιμελητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Νοσοκομείου «Μητέρα»

www.gynequipe.gr

[email protected]

Ξενίας 1, Ιλίσια 11527, Αθήνα

Ιατρείο: 2107706092

Κιν: 6973829027
syrios-1622786943-18