Κώστας Τουρνάς: «Δούλεψα σαν μουσικός σε στούντιο, έγραψα λαϊκά τραγούδια με ψευδώνυμο»

3 Ιουλίου 2021 11:00

Κώστας Τουρνάς: «Δούλεψα σαν μουσικός σε στούντιο, έγραψα λαϊκά τραγούδια με ψευδώνυμο»

Ο Κώστας Τουρνάς ήταν καλεσμένος της Έλενας Κατρίτση στην εκπομπή προσωπικά. Μίλησε για την μακρόχρονη μουσική πορεία του, αλλά και για τον δεσμό αγάπης που τον συνδέει με την σύζυγό τού εδώ και 50 χρόνια.

Κώστας Τουρνάς: «Δούλεψα σαν μουσικός σε στούντιο, έγραψα λαϊκά τραγούδια με ψευδώνυμο».

«Μου είπε ότι τους μουσικούς τους θάβουν με έρανο» εννοώντας ότι δεν έχουν μέλλον να βιοποριστούν». Του είχε πει ο πατέρας του.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχω χωρίς τη μουσική. Για μένα ήταν ευλογία. Είμαι ευγνώμων στον κόσμο, που με συντήρησε όλη μου τη ζωή. Είμαι διπλά ευγνώμων στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχαναν την ευκαιρία να τονώσουν τον ψυχισμό μου με τα αισθήματά τους, με τις πράξεις τους, με τις κινήσεις τους. Ας ελπίσουμε πως κι εγώ θα καταφέρω κάτι ακόμα, ένα τραγούδι, κληρονομιά λίγο πολύ, που θα μιλά για το αύριο των ανθρώπων, που όντως προδιαγράφεται ωραίο, ανεξάρτητα τι θα μεσολαβήσει». Συμπλήρωσε.

«Ήταν οι εποχές, πολλές φορές το ονομάζουμε τάση. Το σύνολο των ανθρώπων έχει περιόδους που εκρήγνυται ανασυγκροτείται. Πέσαμε σε μία περίοδο που αυτό που συνέβαινε, συνέβαινε και στην Ελλάδα. Ήταν η ανάγκη των νέων ανθρώπων να να ακούσουν αυτά που αφορούσαν τους ίδιους.

Δεν διαχειριζόμασταν την επιτυχία, ήταν όπως πήγαινε η μέρα. Ίσως και για αυτό τον λόγο ήταν βραχύβια η διάρκεια του συγκροτήματος».

«Είχα σημείο εμμονής ότι αυτό που δώσαμε στον κόσμο δεν ήταν επιχείρηση. Οι άνθρωποι που μας αγαπούσαν, αγαπούσαν εκείνη τη ομάδα. Αν δεν μέναμε έτσι, δεν είχε νόημα να συνεχιστεί το συγκρότημα». Είπε για την διάλυση των Poll.

https://streamable.com/ix0dvc

Όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά οικονομικά έγραψε μέχρι και λαϊκά τραγούδια με ψευδώνυμο για τη Ρίτα Σακελλαρίου

«Έμεινα αποσβολωμένος όταν μου είπαν στην εταιρεία μου ότι έχω πεθάνει καλλιτεχνικά. Είναι περιττό να επιχειρείς μανιωδώς κάτι. Το τηλέφωνο δεν χτυπούσε ειδικά μετά την μεταπολίτευση. Ο κόσμος διψούσε για το πολιτικό τραγούδι, εκεί περνάς στο πλάι, δεν σε αναζητάμε, δεν σε θέλουμε για δουλειές. Περνάς στην άκρη, έκανα χιλιάδες πράγματα. Δούλεψα σαν μουσικός σε στούντιο, έγραψα λαϊκά τραγούδια με ψευδώνυμο. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου και ούτε με στενοχώρησε»

Η σχέση με την γυναίκα του κρατάει 50 χρόνια

«Είναι κάτι που δεν μπορείς να το βάλεις σε περιγραφή, ούτε να δώσεις τη συνταγή του, ούτε να το αποτιμήσεις ακριβώς. Όταν λένε οι άνθρωποι “αγαπάω” κάπου από εκεί πηγάζει. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να υπάρξουν μαζί άρα για να μπορούν να υπάρξουν μαζί κάτι παραπάνω υπάρχει».

«Η Μαρία είναι ένας άνθρωπος ανιδιοτελής απίστευτα. Δεν υπολογίζει τίποτα για τον εαυτό της. Αυτό όταν το ζεις και το ξαναζείς λες “δεν υπάρχει, δεν μπορώ χωρίς αυτό”. Μία σχέση για να προχωρήσει και να σταθεί για ένα μεγάλο διάστημα χρειάζεται και άλλα πράγματα. Η ανιδιοτέλεια είναι ένα από αυτά, ένα δεύτερο είναι ότι νιώθω συνέχεια στα μάτια της ότι με αγαπάει πολύ, είναι λίγο αυτό; Σε απίθανες στιγμές που δεν ξέρει ότι βλέπω πώς με κοιτάει;»

https://streamable.com/54rxif