Συνέντευξη – Γεώργιος Π. Παναγάκης – Γυναικολόγος

26 Αυγούστου 2021 12:53

Γεώργιος Π. Παναγάκης MD

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Υποπλοίαρχος Ιατρός Πολεμικού Ναυτικού

Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Επιστημονικός Συνεργάτης Ά Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ ‘’Αλεξάνδρα”

Ο Γεώργιος Π. Παναγάκης, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό μας και απάντησε σε όλες τις απορίες που “ταλανίζουν” συχνά το μυαλό του γυναικείου φύλου. Οι ερωτήσεις αφορούν όλες τις ηλικίες, ενώ ο κ. Παναγάκης απαντά και σε συχνούς προβληματισμούς, που φοβόμαστε να ρωτήσουμε κάποιες φορές.

Καλησπέρα κ. Παναγάκη. Ας ξεκινήσουμε με μία βασική ερώτηση, που απασχολεί πολλά νεαρά κορίτσια. Πότε είναι η πρώτη φορά που πρέπει να πάει κάποιο κορίτσι στο γυναικολόγο;

Χρόνια τώρα η παραδοσιακή απάντηση των γυναικολόγων είναι “ένα χρόνο αφού ξεκινήσουν οι σεξουαλικές επαφές”. Παρόλα αυτά, καλό είναι οι έφηβες να έχουν μια επαφή με γυναικολόγο στην ηλικία των 14-15 ετών, τόσο για να αποκτήσουν οικειότητα μαζί του όσο και για να τις καθοδηγήσει σε θέματα εμμήνου ρύσεως, σεξουαλικής υγείας, αντισύλληψης, προφυλάξεων καθώς και να λύσουν ότι τυχόν απορίες τους έχουν δημιουργηθεί!

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον γυναικολόγο; Το τεστ Παπανικολάου είναι το ίδιο με μια απλή επίσκεψη;

Η απλή επίσκεψη δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον ετήσιο γυναικολογικό check- up! Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει :test Pap, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση. Το test Παπανικολάου καλό είναι να πραγματοποιείται μέχρι την ηλικία των 65 ετών αν φυσικά δεν συνυπάρχει κάποια παθολογία. Ακόμα και μετά την ηλικία αυτή όμως η γυναίκα θα πρέπει να επισκέπτεται το γυναικολόγο της μια φορά το χρόνο για τον υπόλοιπο απαιτούμενο έλεγχο.

Αν έχω περίοδο πρέπει να ακυρώσω το ραντεβού μου στον γυναικολόγο;

Εξαρτάται το λόγο για τον οποίο πραγματοποιείται η επίσκεψη. Συνήθως αναβάλλουμε το ραντεβού μας για μετά το τέλος της περιόδου αλλά καλό είναι να έρθουμε σε επαφή με το θεράποντα να μας πει τη γνώμη του.

Πώς θα ξέρω αν έχω κάποιο ΣΜΝ;

Η διάγνωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις και έλεγχο των κολπικών υγρών.

Πώς θα καταλάβω ότι βρίσκομαι στην εμμηνόπαυση;

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που προηγούνται της εμμηνόπαυσης όπως: διαταραχές εμμήνου ρύσεως, εξάψεις, εφιδρώσεις, αϋπνίες, μειωμένη libido, ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, κολπική ξηρότητα, πονοκέφαλοι κλπ

Επίσημα η διάγνωσή της τίθεται 12 μήνες μετά την εμφάνιση της τελευταίας περιόδου.

Πώς μπορώ να “αποφύγω” τον καρκίνο του τραχήλου;

Η πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας επιτυγχάνεται με τη χορήγηση του 9-δύναμου πλέον εμβολίου.

Η δευτερογενής πρόληψη επιτυγχάνεται με τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο (δοκιμασία κατά Παπανικολάου).

Επιπλέον στην πρόληψη συνεισφέρει η χρήση προφυλακτικού και η εναλλαγή μικρού αριθμού σεξουαλικών συντρόφων.

Πώς καταλαβαίνω ότι βρίσκομαι στις γόνιμες μέρες;

Σε γυναίκες με σταθερό κύκλο η ημέρα της ωορρηξίας υπολογίζεται 14 ημέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου. Άλλος τρόπος υπολογισμού και ειδικά σε περιπτώσεις μη σταθερού κύκλου είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος, η αύξηση των κολπικών υγρών, ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα χαμηλά, παρουσία σταγονοειδούς αιμόρροιας ή και αλλαγή στη διάθεση. Αρκετά χρήσιμα είναι τα τεστ ωορρηξίας καθώς και διάφορες εφαρμογές σε κινητά που κυκλοφορούν.

Αν παίρνω αντισυλληπτικά και δεν μπορώ να τηρήσω μια συγκεκριμένη ώρα, υπάρχει πρόβλημα;

Καλό είναι τα αντισυλληπτικά να τα λαμβάνουμε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και φυσικά να μην παραλείπουμε χάπια. Από εκεί και πέρα, μια απόκλιση μία ή δύο ωρών στη λήψη τους δεν διαταράσσει τη δράση τους.

Τα αντισυλληπτικά μου προκαλούν κρίσεις πανικού. Τι να κάνω;

Τα αντισυλληπτικά σε γενικές γραμμές δεν ευθύνονται για την εμφάνιση κρίσεων πανικού. Είναι όμως πολύ πιθανόν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες τους (πονοκέφαλος, τάσεις στους μαστούς, δυσθυμία κλπ) να οδηγήσουν στην εμφάνισή τους σε άτομα που έχουν προδιάθεση.

Είναι φυσιολογική η κολπική οσμή;

Τα κολπικά υγρά είναι άοσμα. Αν λοιπόν παρατηρήσουμε δύσοσμα κολπικά υγρά καλό είναι να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.

Γιατί έχω κολπικές εκκρίσεις; Είναι φυσιολογικό;

Αν εξαιρέσει κανείς τις ημέρες τις ωορρηξίας, σε γενικές γραμμές οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις υποδεικνύουν παθολογία (φλεγμονές του κόλπου κλπ).Καλό είναι λοιπόν αν έχετε κολπικές εκκρίσεις να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.

Γιατί πονάω ή νιώθω ενόχληση στη σεξουαλική επαφή;

Οι πόνοι στη σεξουαλική επαφή έχουν πολλές αιτίες. Κυριότερες εξ’αυτών είναι η κολπική ξηρότητα, τραυματισμοί, στενή είσοδος του κόλπου, χειρουργικές επεμβάσεις, τραυματικός φυσιολογικός τοκετός, κακώσεις σπονδυλικής στήλης και ψυχολογικοί λόγοι. Καλό είναι όταν υπάρχει άλγος στην επαφή να το συζητούμε με το γυναικολόγο μας.

Μπορώ να κάνω κολπικές πλύσεις με συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα;

Φυσικά και μπορείτε. Υπάρχουν εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα διαφόρων εταιριών τα οποία είναι ασφαλή για κολπική χρήση. Φυσικά οι κολπικές πλύσεις συστήνονται επί ενδείξεων (πχ φλεγμονές του κόλπου).

Σε καθημερινή βάση μπορείτε να χρησιμοποιείτε γυναικολογικό σαπούνι για την ευαίσθητη περιοχή.

Σε ποια περίπτωση πρέπει να κάνω τεστ εγκυμοσύνης;

Το τεστ κύησης θα πρέπει να πραγματοποιείται όταν υπάρχει καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως, σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τις ημέρες που έχει υποδείξει ο θεράπων, σε παρουσία αιμορραγίας από τον κόλπο εκτός των ημερών περιόδου, πριν τη χορήγηση οποιασδήποτε μορφής αντισύλληψης, πριν τη διενέργεια θεραπειών ή εξετάσεων που βλάπτουν το έμβρυο καθώς και σε γυναίκες που προσέρχονται με οποιασδήποτε μορφής κοιλιακού άλγους.

Συνέντευξη – Γεώργιος Π. Παναγάκης – Γυναικολόγος

Στοιχεία Επικοινωνίας

Συνέντευξη – Γεώργιος Π. Παναγάκης – Γυναικολόγος