Αρθροσκόπηση Ώμου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος

12 Οκτωβρίου 2021 16:22

Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, Msc Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος
Επιμ. Γ’ Ορθοπαιδικής κλινικής ΥΓΕΙΑ & Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου Επ. Συνεργάτης Mediterraneo Hospital Εξειδικευθείς στη Χειρουργική Ώμου
Centre Orthopedique Santy, Lyon France FIFA Medical Center of Excellence

Αγγέλου Μεταξά 4 Γλυφάδα,16675
Ερυθρού Σταυρού 5 Μαρούσι, 15123
Τηλ. 2108949727
www.arthrojoint.gr
[email protected]


Αρθροσκόπηση Ώμου

Μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των περισσοτέρων παθήσεων της ωμικής ζώνης.

Ο ώμος είναι η πιο εύκαμπτη και πολυεπίπεδη άρθρωση στο σώμα μας. Συνεχώς χρησιμοποιούμε το άνω άκρο για να εκτελέσουμε εκατοντάδες συνδυαστικές κινήσεις στο χώρο με σκοπό την εκτέλεση των καθημερινών μας λειτουργιών. Λόγω της ιδιαίτερης αυτής ανατομίας της άρθρωσης, ο ώμος είναι περισσότερο επιρρεπής σε τραυματισμούς και χρόνιες παθήσεις από άλλες μεγάλες αρθρώσεις.

Η αρθροσκόπηση είναι μία χειρουργική πράξη κατά την οποία γίνεται άμεση επισκόπηση της άρθρωσης με κάμερα με σκοπό την αναγνώριση των παθολογικών καταστάσεων, ενώ παράλληλα μας δίνει την δυνατότητα να παρέμβουμε για να επιλύσουμε ενδαρθρικά και εξωαρθρικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον ασθενή.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου;

Ο εξειδικευμένος Χειρουργός Ώμου μπορεί να αντιμετωπίσει με την αρθροσκόπηση σχεδόν το σύνολο των επώδυνων καταστάσεων.

Ρήξη τενόντων του ώμου

Αστάθεια και υποτροπιάζοντα εξαρθρήματα

Ασβεστοποιό τενοντίτιδα

Συμφυτική θυλακίτιδα (παγωμένος ώμος)

Αρχόμενη αρθρίτιδα

Ρήξη επιχειλίου χόνδρου και συνδέσμων

Παθήσεις του δικεφάλου

Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής

Σύνδρομο πρόσκρουσης

Επιλεγμένα κατάγματα

Πως γίνεται η αρθροσκόπηση ώμου υπάρχουν τομές;

Πραγματοποιείται δια μέσου 3-4 οπών λιγότερες του 1 εκ. από τις οποίες εισάγεται η κάμερα και ειδικά εργαλεία με τα οποία θα γίνει η επέμβαση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ανοιχτές μεθόδους;

Ελάχιστα επεμβατική και ατραυματική μέθοδος

Υψηλή διαγνωστική αξία

Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τη δημιουργία δύσμορφων ουλών

Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών

Ταχεία αποκατάσταση

Αυθημερόν νοσηλεία

Είδος αναισθησίας

Καταρχήν θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ανακριβής ο όρος της τοπικής αναισθησίας όταν μιλάμε για αρθροσκόπηση ώμου. Υπάρχουν δύο τύποι αναισθησίας, αυτός του νευρικού αποκλεισμού (block) και η γενική αναισθησία. Όπως στα μεγαλύτερα κέντρα χειρουργικής ώμου έτσι και εδώ προτιμούμε τη γενική αναισθησία καθώς ο Ιατρός μπορεί να εργαστεί με μεγαλύτερη άνεση και ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ο ασθενής δε βιώνει τη δραματική εμπειρία να νιώθει το χέρι του πλήρως αισθητικά και κινητικά ανίκανο μετά το τέλος της. Οι πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας είναι απειροελάχιστες, πρακτικά μηδενικές, ενώ αυξημένες είναι αυτές των νευρικών αποκλεισμών.

Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική παρακολούθηση;

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου είναι ο σημαντικά μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, ο οποίος αντιμετωπίζεται πλήρως με κοινά παυσίπονα ενώ η διάρκεια του είναι σύντομη. Ο ασθενής θα λάβει εξιτήριο 3-4 ώρες μετά την επέμβαση ενώ θα του τοποθετηθεί ένας απλός νάρθηκας (φάκελος) και θα του δοθούν οδηγίες για το πώς θα χρησιμοποιεί το χέρι του τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Σε κάθε οπή τοποθετείται από ένα ράμμα το οποίο αφαιρείται 8-10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Στη συνέχεια θα σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο αποκατάστασης και κινησιοθεραπείας με ασκήσεις σε συνεργασία με έμπειρους φυσικοθεραπευτές, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού και της πάθησης την οποία αντιμετωπίζουμε. Στόχος είναι σε μερικές εβδομάδες να υπάρχει πλήρης και ανώδυνη κίνηση του ώμου και ολική επιστροφή στην καθημερινότητα και την εργασία των ασθενών.

Συνδυαστικές βιολογικές θεραπείες

Ανάλογα με την ένδειξη της επέμβασης και κατά περίπτωση η αρθροσκόπηση ώμου μπορεί να συνδυαστεί με βιολογικές θεραπείες όπως η έγχυση PRP, τα μυελικά βλαστοκύτταρα και το υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα των βιολογικών παραγόντων σε περιπτώσεις όπως η συρραφή του τενοντίου πετάλου, οι τενοντοπάθειες και η αρχόμενη αρθρίτιδα. Η συμπληρωματική αυτή θεραπεία η οποία γίνεται σε ένα χρόνο μέσα στο χειρουργείο οδηγεί στη βελτίωση της ποιότητας του χόνδρου της άρθρωσης και την ενίσχυση των τενόντων στη σύνδεση τους με το οστό. Ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται ακόμα πιο πολύ και η κινητοποίηση του ασθενούς είναι γρηγορότερη, ενώ συνολικά αυξάνεται το ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών μετεγχειρητικά.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η ελάχιστα επεμβατική πράξη της αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ασφαλής επιλογή διάγνωσης και αντιμετώπισης της πλειοψηφίας των παθήσεων της ωμικής ζώνης. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο Χειρουργό Ώμου και πάντα σε συνεργασία με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό Φυσικοθεραπευτών ώστε ο ασθενής να αντιμετωπίσει πλήρως και χωρίς επιπλοκές την πάθηση του.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αρθροσκόπηση Ώμου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος