Έρευνα: Πόση παράνοια σε “δέρνει” αν είσαι φίλος με το πρώην ταίρι σου

24 Απριλίου 2019 16:00

Δυστυχώς, όχι… επτωχεύσαμεν, ελαλήσαμεν! Μια έρευνα του Personality and Individual Differences έρχεται για να δικαιώσει την άποψη πως όταν χωρίζουν δυο άνθρωποι, δεν μπορούν να είναι το ο,τιδήποτε. Ούτε καν φίλοι. Με άλλα λόγια Βίσση-Καρβέλας-Πάνια διεκδικούν το τρόπαιο της παράνοιας. Μαζί τους και όλοι οι Σουηδοί που, ως γνωστόν, όχι μόνο παίρνουν τα πιο πολιτισμένα διαζύγια, αλλά και διατηρούν -σύμφωνα με έρευνες- σχέσεις με τους πρώην τους.

Στο διά ταύτα: σε 2 γκρουπ, οι ερευνητές έδωσαν δυο ερωτήματα: Στο πρώτο αν θα έμενε φίλος με τον πρώην σύντροφό του και στο δεύτερο τον βαθμό σημαντικότητας της φιλίας με τον πρώην.

Όσοι απάντησαν για σεξουαλικούς και πρακτικούς λόγους (δηλαδή η πλειοψηφία) αναλύθηκαν ιδιαιτέρως και παρουσίασαν «σκοτεινή συμπεριφορά και ναρκισσισμό», σημάδια δηλαδή που οδηγούν στην… ψυχοπάθεια.

Οι επιστήμονες προτείνουν πως όσο μια σχέση παραμένει υγιής, τότε ψυχικά και το ζευγάρι είναι υγιές. Όμως, αν φτάσουν στον χωρισμό το καλύτερο θα είναι να πουν «αντίο» σαν φίλοι και να πάρει ο καθένας τον δρόμο του.

TIP

Η διαφορά είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις που χωρίζεις και δεν βλέπεις πια τον άλλο σεξουαλικά. Και είναι πάρα πολλές. Όμως, έχεις ζήσει ένα διάστημα μαζί του, τον/την έχεις πονέσει. Εκεί, λοιπόν, τη θέση του σεξ παίρνει η αγνή, η αδελφική αγάπη και κάπως έτσι ο έρωτας γίνεται ειλικρινής φιλία. Αυτήν την παράμετρο-κλειδί πού ακριβώς την τοποθετούν οι “ειδικοί”, αγνοούμε. Μάλλον στο… πυρ το εξώτερον.

ΝΤΟΝ.Α.