Λήδα Ματσάγγου: «Όταν λες την ηλικία σου μπαίνει μια ταμπέλα που σε δεσμεύει όσον αφορά το τι θα παίξεις»

18 Νοεμβρίου 2021 20:15

Λήδα Ματσάγγου: «Όταν λες την ηλικία σου μπαίνει μια ταμπέλα που σε δεσμεύει όσον αφορά το τι θα παίξεις»

Η Λήδα Ματσάγγου μίλησε στο περιοδικό Hello και στον Γιάννη Βίτσα, για την αποχή της από την τηλεόραση, για τη σχέση της με τον γιο της αλλά και για τις κακοποιητικές συμπεριφορές που έχουν καταγγελθεί. Η επιστροφή της στις Άγριες Μέλισσες ήταν από τις εκπλήξεις της φετινής σεζόν.

Λήδα Ματσάγγου: «Όταν λες την ηλικία σου μπαίνει μια ταμπέλα που σε δεσμεύει όσον αφορά το τι θα παίξεις».

Για δέκα χρόνια –μέχρι το 2019, όταν επέστρεψε με το σίριαλ «Οργή»–, απουσίαζε από την τηλεοπτική πραγματικότητα. Πώς ήταν η ζωή της όλο εκείνο το διάστημα;

«Ήταν το διάστημα στο οποίο γέννησα τον Νικόλα μου και είχα ανάγκη να εστιάσω στο μεγάλωμά του, αλλά και το διάστημα που συνέπεσε με την οικονομική κρίση και δεν γίνονταν δουλειές στην τηλεόραση. Από ένα σημείο και μετά, έκανα θέατρο. Ο ερχομός του Νικόλα όμως στη ζωή μου με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι δεν με γεμίζει μόνο η δουλειά. Μέχρι τότε νόμιζα πως δεν θα υπήρχε κάτι άλλο που να απασχολεί τόσο πολύ τη σκέψη μου, να όμως που ήρθε και με ταρακούνησε!»

Πώς είναι ως μαμά;

«Προσπαθώ να συζητώ μαζί του και ας ισχυρίζονται κάποιοι ότι δεν χρειάζεται πολύ κουβέντα. Εμένα όμως δεν μου αρέσει να επιβάλλω πράγματα».

Τι ανακάλυψε για τον εαυτό της μετά τη γέννηση του γιου της;

«Ανακάλυψα ότι είμαι πολύ δοτική. Δεν πίστευα πόσο δοτική μπορεί να γίνω. Έχω πολλή υπομονή και έμαθα να βάζω τον εαυτό μου σε δεύτερη μοίρα».

Ποιο στοιχείο του Νικόλα αγαπά περισσότερο;

«Από μικρός ο Νικόλας είχε ενσυναίσθηση. Τώρα που είναι 12 χρόνων τα φιλτράρει όλα και μετά από ενδεχόμενη σύγκρουση μιλά πολύ ώριμα για την ηλικία του».

Δεν πούλησε ποτέ τη ζωή της για τη δημοσιότητα. Είναι μια αντισυμβατική γυναίκα;

«Η προσωπική μου ζωή είναι καθαρά δικό μου κομμάτι. Το αντίθετο μου φαίνεται πιο φυσιολογικό και ματαιόδοξο. Ακόμα και το Instagram με βρίσκει αντίθετη καθώς το θεωρώ περίεργο να ενημερώνω τους πάντες για το πού βρίσκομαι».

Σε σόκαραν οι καταγγελίες που έγιναν για κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο σας; 

Φυσικά και με σόκαραν! Αναρωτήθηκα μάλιστα πως δεν τις είχα αντιληφθεί. Ήξερα ότι υπήρχαν άνθρωποι στον χώρο μας που ενδεχομένως φώναζαν ή ήταν αυταρχικοί αλλά δεν γνώριζα για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις – και όχι μόνο-, είχα απόλυτη άγνοια. Δεν είχα ακούσει να συζητιέται κάτι αλλά μπορεί εγώ να ήμουν στον κόσμο μου. Ελπίζω αυτού του είδους οι συμπεριφορές να σταματήσουν και χαίρομαι που πλέον το έδαφος έχει γίνει γόνιμο για να σταματήσουν.

Αντιδράς όταν ένα άνθρωπος ξεπερνά τα όρια;

Αντιδρώ γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα ούτε να καθορίσει τη ζωή μας, ούτε να διαμορφώσει την προσωπικότητά μας. Αυτό συμβαίνει όταν δεν μιλάμε επειδή φοβόμαστε, έχει αντίκτυπο πάνω μας.

Άγριες Μέλισσες spoiler: η άγνωστη σχέση της Αντιγόνης με τη Μυρσίνη

Λες την ηλικία σου;

Καθαρά και μόνο για επαγγελματικούς λόγους, αποφεύγω να το κάνω, γιατί μπαίνει μια ταμπέλα που σε δεσμεύει όσον αφορά το τι θα παίξεις. Δεν θα έπρεπε ένας ηθοποιός να έχει ηλικία, θα έπρεπε να είναι όπως τον βλέπεις κάθε φορά. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο υποδύομαι δύο ηρωίδες σε διαφορετικές ηλικίες. Η Αντιγόνη είναι μεγαλύτερή μου και η Έλενα στο κυπριακό σίριαλ που συμμετέχω μικρότερη. Πιστεύω πως όταν υπάρχει η ταμπέλα της ηλικίας, εύκολα μπορεί κάποιος, ενώ του κάνεις για το ρόλο, να σε απορρίψει αν δεν συμφωνείς απόλυτα ηλικιακά με το χαρακτήρα που καλείσαι να ενσαρκώσεις.

Πώς σχολιάζεις τα δημοσιεύματα που αναφέρουν για γυναίκες ηθοποιούς «πόσο όμορφη είναι στην τάδε ηλικία»;
Γιατί να πουν ότι είναι στην τάδε ηλικία ενώ μπορούν να πουν απλώς πόσο όμορφη είναι;

Ο χρόνος που περνά σε φοβίζει;
Με φοβίζει, αλλά όχι όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση. Από μικρό παιδί με τρόμαζε η σκέψη του να έρθω αντιμέτωπη με ένα θέμα υγείας, να είμαι ανήμπορη, να μην αυτοεξυπηρετούμαι και να είμαι εξαρτημένη από κάποιον άλλο.