8 συνεντεύξεις του Φρέντυ Γερμανού που έγραψαν ιστορία

24 Οκτωβρίου 2019 18:16

Γερμανός

Από την Αλίκη και τον Κουν, μέχρι τη Μελίνα και τον Κωνσταντάρα: Οι τηλεοπτικές του συνεντεύξεις έμειναν στην Ιστορία. Να γιατί…
Σε ηλικία 65 ετών και ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Φρέντυ Γερμανός φεύγει από τη ζωή, το 1999. Ο σπουδαίος δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια της ζωής του παρουσίασε μερικές από τις καλύτερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης αφού κατάφερε να πάρει συνεντεύξεις από σημαντικές εγχώριες και ξένες προσωπικότητες, γράφοντας παράλληλα και δεκάδες βιβλία.

 

Τα πρώτα χρόνια

Ο Φρέντυ Γερμανός λάτρευε το διάβασμα και το γράψιμο και μισούσε τα μαθηματικά. Παρ’ όλα αυτά, ο παππούς του ήθελε να τον καμαρώσει ως Πολιτικό Μηχανικό, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο ίδιος, για να αποφύγει τα Μαθηματικά στο σχολείο, έφευγε και έκανε βόλτες στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε, εργάστηκε ως πλασιέ υφασμάτων και στη συνέχεια σε ένα λογιστήριο όσο παράλληλα σπούδαζε δημοσιογραφία. Όταν ήταν 19 ετών, έλαβε μέρος σε ένα διαγωνισμό διηγήματος κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο. Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε να γράφει στην «Ελευθεροτυπία», τη στήλη των εφημερευόντων φαρμακείων.

 

Η τηλεοπτική του καριέρα

Την τηλεοπτική του καριέρα, ο Φρέντυ Γερμανός την ξεκίνησε το 1966 από το δελτίο ειδήσεων στην «Ηχώ των Γεγονότων» (ΕΙΡ), παίρνοντας κυριολεκτικά τη δουλειά όταν ο Μιχάλης Γιαννακάκος, που εργαζόταν στην τηλεόραση, τον είδε σε μια φωτογραφία εφημερίδας. Στη συνέχεια, ακολούθησαν εκπομπές που έμειναν στην ιστορία της τηλεόρασης όπως το «Αλάτι και Πιπέρι», «Φλας Μπακ» και η «Πρώτη σελίδα», με το πιο δυνατό του σημείο να είναι οι συνεντεύξεις. Ο ίδιος έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Τζον Λένον, τη Γιόκο Όνο, την Τζίντζερ Ρότζερς, την Τζόαν Κόλινς, τον Γάλλο συγγραφέα Αμπέρ Καμί και από σχεδόν όλους τους Έλληνες καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα.
Ο ίδιος είχε χαρακτηριστικά αναφέρει:
“Αγαπούσα τις συνεντεύξεις, γιατί αγαπούσα τον άνθρωπο και ήθελα να τον ψάχνω όσο μπορώ”.

Το κόψιμο από την ΕΡΤ

Oι εκπομπές της τελευταίας περιόδου αφορούσαν προσωπικότητες που επέστρεφαν από το εξωτερικό μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, όπως ο Θεοδωράκης και η Mερκούρη. Aυτό ήταν αρκετό για να κοπεί, παρά τις αντιδράσεις, η εκπομπή, με απόφαση της τότε κυβέρνησης, το 1976.
Αργότερα, επανήλθε φυσικά στην τηλεόραση – με μεγάλη επιτυχία.
Ο Φρέντυ Γερμανός έφυγε από τη ζωή στα 65 του χρόνια, την Παρασκευή 21 Μαΐου 1999, νικημένος σε μικρό χρονικό διάστημα από γενικευμένη κακοήθη νεοπλασία.

https://youtu.be/vYBccEudHH0

 

 

https://youtu.be/k7VmUIUdUB0