Στέφανος Κυριακίδης: «Όποτε δεν πάει καλά η ανθρωπότητα καταφεύγει σε κλασικά κείμενα»

16 Μαρτίου 2022 10:06

Στέφανος Κυριακίδης: «Όποτε δεν πάει καλά η ανθρωπότητα καταφεύγει σε κλασικά κείμενα»

Ο Στέφανος Κυριακίδης συνάντησε τον Γρηγόρη Αρναούτογλου στο πλατό της εκπομπής The 2Night Show του ΑΝΤ1. Ο πρωταγωνιστής της Γης της Ελιάς μίλησε για τη σειρά, για τον ρόλο του στο Κόκκινο Ποτάμι και την πολυετή καριέρα του.

Στέφανος Κυριακίδης: «Όποτε δεν πάει καλά η ανθρωπότητα καταφεύγει σε κλασικά κείμενα».

«Όπου μπορούσα είχα επιλογή στη ζωή μου για δουλειές. Όταν λες συνέχεια όχι δεν κάνεις για τη δουλειά, πρέπει να είσαι διαθέσιμος. Ηθοποιός δεν έχω βρει απάντηση τι είναι. Βασικά καλύπτει τον εαυτό μου, αυτό προσπάθησα».

Ο Στέφανος Κυριακίδης αρνήθηκε αρχικά να παίξει στην Επίδαυρο μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά εκείνη κατάφερε να του αλλάξει γνώμη:

«Ήταν το 1991 μου θυμίζεις καλή εποχή πέρασα καλά με την Αλίκη. Πέσανε πάνω τη φάνε για τις ερμηνευτικές της ικανότητες… Αυτό είναι το κανονικό bullying. Το πώς με έπεισε μέσα σε πέντε λεπτά να πάω… Δεν γνωριζόμασταν πριν, είχα αρνηθεί να παίξω αρχικά επειδή ήμουν στο Κρατικό. Πήρε τηλέφωνο σπίτι μου και μου είπε: “Δεν μου λες Στέφανέ μου έχεις κανένα πρόβλημα να παίξω εγώ τραγωδία; Έχεις κανένα θέμα;”. Μέσα σε πέντε λεπτά είπα “Μαζί σου”. Δεν το συζητάω ήταν ένας άνθρωπος που χάρηκα που τον γνώρισα. Έχω καλή μνήμη. Η παράσταση τότε ήθελε υποστήριξη. Τα φτυάρια είχαν μπει από πριν. Οι παλιοί κάτι κουβαλούσαν. Δεν προσπάθησα να τους κριτικάρω».

Συνεχίζοντας είπε χαρακτηριστικά για την Αλίκη Βουγιουκλάκη

«Πριν μπει η Αλίκη στην Επίδαυρο είχαν βγει τα φτυάρια. Ο λάκκος είχε σκαφτεί. Δεν έπεσε μέσα όμως γιατί ήταν σκυλί στη δουλειά της. Τέσσερις μήνες να σε ψέλνουν να μην λες τίποτα και στις τελευταίες παραστάσεις πήγε να βγάλει μία μπούκλα και της λέω “αργά είναι”».

Για τον ρόλο του στο Κόκκινο Ποτάμι είπε

«Στην σκηνή που με χτυπάνε στο Κόκκινο Ποτάμι γέμισα μώλωπες. Ο Μανουσάκης μου πρότεινε να μου βάλουν προστατευτικά. Όταν άρχισε το βασανιστήριο ανέβαινα μια ανηφόρα 80 μέτρων και με δέρνουνε δέκα, φεύγει το προστατευτικό και δεν σταμάτησα ποτέ γιατί εκείνη την ώρα ζούσαν άλλες μνήμες. Αγριέψαν τόσο πολύ τα παιδιά γιατί τους είπε ο Μανουσάκης ότι έπρεπε να έχουν μίσος. Ήταν ένα πράγμα που δεν το έχω ξαναζήσει στην τηλεόραση. Συγκινήθηκα βλέποντας το μαρτύριο αυτού του ανθρώπου. Η τελευταία κουβέντα που βγήκε από το στόμα αυτού του ανθρώπου είναι “αδέλφια μου”. Ειλικρινά δεν έπαιζα εκείνη την ώρα».

Το θέατρο βοηθά σε δύσκολους καιρούς

«Χωρίς γνώση και χωρίς αγάπη και δηλώσεις ότι δεν έχουν διαβάσει τραγωδία και ανεβάζουν παράσταση. Πέσανε πάνω στα κείμενα και τα αλαλιάσανε. Έβαλε κόπο ο Σοφοκλής, ο Αισχύλος και έρχονται κάποιοι και σου λέει να διορθώσω. Έχω ρωτήσει σκηνοθέτη γιατί έχει βάλει εμβόλιμα στην τραγωδία και μου είπε για να την κάνει πιο φρέσκια. Έχουμε ανάγκη από εικόνα αλλά το κείμενο είναι ένα. Όποτε δεν πάει καλά η ανθρωπότητα καταφεύγει σε κλασικά κείμενα». Είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κυριακίδης.