Η Σωτηρία Λεονάρδου, η φωνή του «Ρεμπέτικου», «έφυγε»

9 Νοεμβρίου 2019 20:36

Λεονάρδου

Υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της υποκριτικής και του τραγουδιού. Η ερμηνεία της στο «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη (1983) άφησε εποχή. Βάδισε όμως το δικό της Γολγοθά όταν χτυπήθηκε από σπάνια ασθένεια που επηρέασε τα νεύρα του εγκεφάλου της προκαλώντας της κινητικά προβλήματα με αντίκτυπο στη φωνή της και στερώντας της τη δυνατότητα να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο απ’ όλα: να τραγουδάει.

Λεονάρδου

Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν καθηλωμένη στο σπίτι της, ενώ παράλληλα έκανε μεγάλες προσπάθειες, και με τη βοήθεια της κόρης της που είναι γιατρός, για να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Παρότι αρχικά φάνηκε ότι υπήρχε βελτίωση στην κατάσταση της υγείας της, η γνωστή καλλιτέχνις τελικά υπέκυψε και έσβησε…

Ποια ήταν;
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική, θέατρο, χορό και πολεμικές τέχνες. Υπήρξε μαθήτρια του Γιέρζυ Γκροτόφσκι στη Νότια Ιταλία, παρακολούθησε σεμινάριο ινδικού θεάτρου Κατάκαλι στην Ινδία και «αφρικανική τελετουργική μαγεία στο θέατρο» στη Νότια Αφρική, όπου έζησε 4 χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης συμμετείχε στις κασέτες του Νικόλα Άσιμου (Παράνομη κασέτα Νο.000008 και «Το φανάρι του Διογένη»).
Έγινε γνωστή αρχικά από τη συμμετοχή της στην ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, στην οποία πρωταγωνίστησε και συμμετείχε στη συγγραφή του σεναρίου. Έπαιξε επίσης στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ακροπόλ», ενώ είναι σεναριογράφος του «An African Tale» και ιδρύτρια της θεατρικής σκηνής Cyber Scene.