Βαμμένα Αυγά : Πως πρέπει να τα συντηρούμε

24 Απριλίου 2022 20:59

Η σωστή προετοιμασία και συντήρηση των αυγών είναι σημαντική, ειδικά την περίοδο του Πάσχα.

Και αυτό επειδή τα αυγά που παραδοσιακά βάφουμε το Πάσχα, συνηθίζουμε να τα χρησιμοποιούμε και ως διακοσμητικά αντικείμενα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι τα αφήνουμε πολλές ώρες εκτός ψυγείου, κάτι που δεν κάνουμε σε καμία άλλη περίοδο του έτους σύμφωνα με το iatropedia.gr.

Η “ζώνη κινδύνου”

Αφήνοντας τα βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιτρέπει σε επικίνδυνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Τα τροφιμογενή παθογόνα αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου. Αυτή θεωρείται η “ζώνη κινδύνου”. Η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου. Τα ψυγεία αποθηκεύουν τις τροφές κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.

Συστάσεις υγείας για τα αυγά

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει πάντα να απορρίπτετε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι και τα βραστά αυγά, τα οποία έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Η κατευθυντήρια γραμμή για αυτές τις δύο ώρες ισχύει για τα αυγά που μόλις τα έχετε βράσει, καθώς και για εκείνα που τα έχετε στην συντήρηση του ψυγείου και τα βγάζετε πάλι έξω. Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, ή οποιαδήποτε στιγμή η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να πετάτε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.