ΜΥΘΟΙ κι ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ – Δρ. Γιάννης Π. Φύσσας

9 Μαΐου 2022 14:10

ΜΥΘΟΙ κι ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Τεστάρετε τις γνώσεις για το στήθος σας

Δρ. Γιάννης Π. Φύσσας MD PHD
Ειδικός Χειρουργός Μαστού
Διευθυντής Β΄ Κλινικής Μαστού METROPOLITAN GENERAL

Αρκετές λανθασμένες ιατρικές γνώσεις, για άγνωστους λόγους, έχουν επικρατήσει σε πολύ κόσμο. Διαβάστε με προσοχή το κείμενο που ακολουθεί και δείτε αν εσείς γνωρίζετε την αλήθεια ή αν ο μύθος έχει κατά λάθος εγκατασταθεί και σαν δική σας γνώση.

1ος ΜΥΘΟΣ: Ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνός στις νέες γυναίκες. Μετά τα 60 είναι πολύ πιο σπάνιος.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 75-80 ετών. Για την ακρίβεια διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια. Δηλαδή μια γυναίκα 70 ετών έχει διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο μαστού απ’ όταν ήταν 60, τετραπλάσια απ’ όταν ήταν 50 και οχταπλάσια απ’ όταν ήταν 40 ετών.

2ος ΜΥΘΟΣ: Το στήθος μου δε με ενοχλεί καθόλου. Αν με πονέσει, τότε αμέσως θα τρέξω στους γιατρούς, δεν είμαι αμελής.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο καρκίνος του μαστού συνήθως δεν πονάει καθόλου. Εμφανίζεται ξαφνικά και μεγαλώνει ύπουλα χωρίς συμπτώματα. Γι αυτό χρειάζεται κάθε χρόνο ή κάθε έξη μήνες, προληπτικά, μια επίσκεψη στο γιατρό για κλινική εξέταση μαστών (ψηλάφηση). Πριν εμφανισθεί το παραμικρό σύμπτωμα.

3ος ΜΥΘΟΣ: Είμαι εντάξει γιατί πηγαίνω κάθε χρόνο στο γυναικολόγο μου για pap-τεστ και ψηλάφηση μαστών.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όπως για την καρδιά πηγαίνετε στον καρδιολόγο και για το στομάχι στο γαστρεντερολόγο, τότε για το μαστό πρέπει να επισκέπτεστε τον ειδικό χειρουργό-μαστολόγο και όχι το μαιευτήρα-γυναικολόγο. Κανένας δεν είναι αλάνθαστος, όμως ο μαστολόγος έχει περισσότερες πιθανότητες από όλους να ανακαλύψει έγκαιρα έναν όγκο στο μαστό. Όσο νωρίτερα βρεθεί, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να γιατρευτεί οριστικά.

4ος ΜΥΘΟΣ: Δεν κάνω κάθε χρόνο μαστογραφία γιατί έχει βλαπτική ακτινοβολία. Προτιμώ το υπερηχογράφημα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δόση της ακτινοβολίας από μια μαστογραφία είναι ελάχιστη και αντιστοιχεί μόνο στο ¼ της ακτινοβολίας μιας απλής ακτινογραφίας θώρακος. Αν είστε πάνω από 40 ετών, μια μαστογραφία το χρόνο, συνδυασμένη πάντα με εξειδικευμένη μαστολογική εξέταση και υπερηχογράφημα, θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή. Το υπερηχογράφημα μας βοηθάει να δούμε και από άλλη σκοπιά κάθε πυκνή περιοχή του μαστού που δε μπορεί να τη διαβάσει η μαστογραφία, καθώς και να ελέγξουμε τις νέες γυναίκες όπου η μαστογραφία αποφεύγεται.

5ος ΜΥΘΟΣ: Η μαστογραφία μου είναι εντάξει, άρα το στήθος μου δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Του χρόνου θα την επαναλάβω.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η μαστογραφία είναι μια σπουδαία εξέταση, αλλά έχει διαφημισθεί σε τέτοιο βαθμό, που πολλές γυναίκες νομίζουν ότι καλύπτονται 100% με μια σκέτη μαστογραφία το χρόνο. Όμως οι μισές γυναίκες έχουν πυκνούς μαστούς και σ` αυτές ένας όγκος μπορεί να μη φαίνεται καθόλου στη μαστογραφία. Πρέπει να γίνεται και υπερηχογράφημα, κλινική εξέταση (ψηλάφηση) από ειδικό χειρουργό-μαστολόγο και σε αμφίβολα ευρήματα παρακέντηση και μικροσκοπικός έλεγχος για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να ξεφύγει αδιάγνωστος ένας καρκίνος μαστού. Μόνο η μαστογραφία δεν αρκεί.

6ος ΜΥΘΟΣ: Καμιά συγγενής μου δεν είχε καρκίνο μαστού. Γι αυτό δεν κινδυνεύω.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Μόνο 3 στους 10 καρκίνους μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες που είχαν κάποιον κληρονομικό επιβαρυντικό παράγοντα. Άρα οι 7 στους 10 είναι τυχαίοι, σποραδικοί, εκτός λογικής και μπορεί να εμφανισθούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

7ος ΜΥΘΟΣ: Εξετάζω κάθε μήνα τους μαστούς μου. Αν βρω κάτι ύποπτο, θα πάω αμέσως στον ειδικό.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αυτοεξέταση είναι χρήσιμη για να γνωριστείτε με το στήθος σας, έτσι ώστε σε περίπτωση που βρείτε κάτι να πάτε εκτάκτως στο γιατρό σας. Δεν πρέπει όμως να αναβάλετε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο επειδή εσείς δεν πιάνετε κάτι. Για να μπορέσετε εσείς να ψηλαφίσετε έναν όγκο, θα πρέπει αυτός να έχει φθάσει σε μέγεθος καρυδιού, ενώ ο έμπειρος μαστολόγος θα τον είχε πιάσει από πρόπερσι. Έχουν χαθεί έτσι δυό πολύτιμα χρόνια. Αυτός είναι ένας από τους συχνότερους λόγους που βλέπουμε σήμερα γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο μαστού.

8ος ΜΥΘΟΣ: Δυστυχώς έπαθα καρκίνο του μαστού. Άρα πρέπει να μου αφαιρέσουν όλους τους λεμφαδένες της μασχάλης.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πρόοδος της τεχνολογίας μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα πριν από την επέμβαση, να ξεχωρίσουμε σε ποιες ασθενείς υπάρχει μετάσταση στους λεμφαδένες της μασχάλης και μόνο σ’ αυτές να αφαιρέσουμε όλους τους λεμφαδένες, γλιτώνοντας έτσι από μια περιττή και σημαντικά επιβαρυντική επέμβαση, τις υπόλοιπες ασθενείς που οι λεμφαδένες τους δεν είχαν πρόβλημα. Είναι η τεχνική του “φρουρού λεμφαδένα”.

9ος ΜΥΘΟΣ: Δεν ελέγχω το στήθος μου γιατί φοβάμαι πως αν βρεθεί κάτι κακό θα μου το κόψουν και θα παραμορφωθώ.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι καρκίνοι που εντοπίζονται στον προληπτικό έλεγχο είναι συνήθως μικροί και δε χρειάζονται μαστεκτομή. Όμως ακόμα και όταν πρέπει να αφαιρεθεί όλο το στήθος μπορούμε ωραιότατα να το ξαναφτιάξουμε με πλαστική επέμβαση ακόμα και την ίδια μέρα (άμεση ανακατασκευή μαστού σε ένα στάδιο).
Μην παραλείπετε ποτέ τον προληπτικό σας έλεγχο.