LASERLENS

18 Νοεμβρίου 2019 17:00

Γιατί θολώνει η όρασή μας ;
Το μάτι μας περιέχει έναν μικρό φακό , ο οποίος αποτελείται κυρίως από νερό και πρωτεΐνες. Ο φακός αυτός στηρίζεται στο κέντρο σχεδόν του βολβού του ματιού ,ακριβώς πίσω από την κόρη. Ο φακός αυτός φυσιολογικά είναι καθαρός σαν κρύσταλλο. Η θόλωσή του από διάφορες αιτίες ονομάζεται καταρράκτης. Ο καταρράκτης εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50, μπορεί όμως να παρουσιαστεί και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία, ακόμα και σε βρέφη και παιδιά (υπάρχει σπάνιος συγγενής καταρράκτης, όπου το μωρό γεννιέται με θολό φακό)
Τα συμπτώματα του καταρράκτη
   Προοδευτική μείωση της όρασης που δεν διορθώνεται με γυαλιά
   Έντονο θάμπωμα στο φως
   Ξεθώριασμα ή κιτρίνισμα των χρωμάτων
   Κύκλοι γύρω από τα φώτα
   Εμφάνιση μυωπίας μετά τα 30 χρόνια
Ορισμένες φορές ο καταρράκτης στο πρώτο του στάδιο βελτιώνει την όραση για κοντά χωρίς γυαλιά. Ο προχωρημένος καταρράκτης μπορεί να φθάσει και σε τύφλωση.

Τα αίτια του καταρράκτη
Η μεγάλη ηλικία
Ακτινοβολίες
Τραυματισμός του ματιού
Η μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης και άλλων φαρμάκων
Ο σακχαρώδης διαβήτης
Οφθαλμολογικές επεμβάσεις, όπως η υαλοειδεκτομή ή η επέμβαση γλαυκώματος, κ.ά.
Στον σπάνιο συγγενή καταρράκτη, διάφορες αιτίες επιδρούν κατά την διάρκεια της κύησης και το μωρό μπορεί να γεννηθεί με καταρράκτη (συγγενής καταρράκτης)
Δεν υπάρχουν φάρμακα ή σταγόνες για τα μάτια που μπορεί να θεραπεύσουν τον καταρράκτη η εγχείρηση είναι η μόνη θεραπεία. Η μικροχειρουργική αποκατάσταση της διαύγειας του φακού, που σήμερα ονομάζεται laser και φακοθρυψία αποτελεί τη λύση για τον καταρράκτη. Με ενστάλαξη αναισθητικών σταγόνων τοπικά, κάνουμε 2 μικρές τομές στον οφθαλμό και στη θέση του φυσικού φακού που είναι θολό, τοποθετείται ένας ενδοφακό, δεν χρειάζεται χρήση ραμμάτων, είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί διαμονή στην κλινική. Αυτή μπορεί να γίνει μερικές φορές ταυτόχρονα με τη διόρθωση των τυχόν διαθλαστικών ανωμαλιών του ματιού (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού ή πρεσβυωπίας).Το ποσοστό επιτυχίας των επεμβάσεων καταρράκτη είναι πάρα πολύ υψηλό.

Η όραση των παιδιών
Ποτέ δεν είναι νωρίς για ένα παιδί να εξεταστεί οφθαλμολογικά. Ακόμα και σε ένα νεογέννητο είναι δυνατό να εξετάσουμε τα μάτια.
Η όραση ως λειτουργία αναπτύσσεται μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής. Μαθαίνουμε να βλέπουμε όπως μαθαίνουμε να μιλάμε. Η περίοδος που ένα παιδί μαθαίνει να βλέπει, αρχίζει με την γέννηση του και σταματά γύρο στο 8ο έτος της ζωής.
Αυτό σημαίνει ότι ένα πρόβλημα απλό για ένα ενήλικα, όπως π.χ.  υπερμετρωπία, αστιγματισμός ή μυωπία μπορεί να έχει μία μόνιμη και καθοριστική επίδραση στην όραση ενός παιδιού.
Ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών έχει τεράστια αξία γιατί θα αναγνωρίσει παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν σαν συνέπεια δια βίου προβλήματα.

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος συστήνεται να γίνεται στις ακόλουθες ηλικίες:
•    Αμέσως μετά την γέννηση (συνήθως γίνεται από τον παιδίατρο)
•    Σε ηλικία 6 – 12 μηνών
•    Σε ηλικία 3 – 3½ ετών
•    Σε ηλικία 5 ετών
•    Με την έναρξη της σχολικής ηλικίας μία φορά ετησίως.
 Επιπλέον οφθαλμολογικός έλεγχος, ανεξαρτήτου ηλικίας: Ιστορικό από την γενική υγεία (πρόωρος τοκετός κ.α.), Οικογενειακό ιστορικό με οφθαλμολογική πάθηση, Συμπτώματα που θα αναφέρει το παιδί ή θα παρατηρήσουν οι γονείς.

Ο προληπτικός έλεγχος των ματιών των παιδιών επιβάλλεται  γιατί:
•Πολλά παιδιά δεν μπορούν να αναφέρουν το πρόβλημα με την όραση τους, εκτός αν αυτό συμβεί ξαφνικά.
•Ο πόνος, ή άλλα συμπτώματα δεν συνοδεύουν τα προβλήματα όρασης.
•Η μη έγκαιρη διάγνωση ή αντιμετώπιση έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.
•Η έγκαιρη θεραπεία θα δώσει στα παιδιά μεγαλύτερες πιθανότητες για να έχουν καλή όραση σαν ενήλικες. 
 
Τα κυριότερα οφθαλμολογικά προβλήματα της νεογνών, βρεφών και παιδιών στα οποία η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία είναι τα εξής:
•    Διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) 
•    Συγγενής απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου
•    Πτώση βλεφάρου 
•    Συγγενής καταρράκτης
•    Συγγενές γλαύκωμα
•    Στραβισμός, Νυσταγμός 
•    Αμφιβληστροειδοπάθεια των προώρων, κ.ά Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις αυτές είναι ανώδυνες, και η κυριότερη ενόχληση για τους μικρούς μας ασθενείς είναι η χρήση σταγόνων στην πορεία του ελέγχου μας (εάν βέβαια κριθεί απαραίτητο).

Χρυσάνθη Γ. Σταγκογιάννη
Χειρ. Οφθαλμίατρος . LASERLENS
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΙΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ. ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Στοιχεία Επικοινωνίας

LASERLENS