Η Αθήνα στολισμένη γιορτινά τη δεκαετία του ‘60

21 Νοεμβρίου 2019 18:18

Αθήνα

Είναι γεγονός ότι τα Χριστούγεννα αποτελούν την πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου, ενώ οι στολισμένες πόλεις δείχνουν σίγουρα πιο όμορφες και χαρούμενες. Και, μπορεί οι σύγχρονες τεχνολογίες να έχουν βοηθήσει, ώστε να στήνονται, σε κεντρικά σημεία, πρωτότυπες και θεαματικές κατασκευές, ωστόσο οι πόλεις μεταμορφώνονταν σε πανέμορφους, παραμυθένιους κόσμους και παλιότερα, όταν απουσίαζαν οι σύγχρονες δυνατότητες.
Μια άλλη γοητεία
Από τις πόλεις του παρελθόντος που διακρίνονταν για την ομορφιά τους όταν φορούσαν τη χριστουγεννιάτικη «φορεσιά» τους ξεχωρίζει η δική μας Αθήνα. 55 χρόνια πριν, η όμορφη ελληνική πρωτεύουσα έλαμπε πραγματικά όταν φορούσε τα γιορτινά της και όλα «μύριζαν» Χριστούγεννα. Η πόλη κουβαλούσε τότε μια άλλη αθωότητα και δεν χρειαζόταν τους στολισμούς για να γίνει γιορτινή, αφού την έκανε η ίδια η διάθεση των ανθρώπων της.
Χαρακτηριστικές συνήθειες της εποχής αποτελούν τα δώρα που μοίραζαν οι καταστηματάρχες τις γιορτινές ημέρες στους τροχονόμους που βρίσκονταν όλη μέρα στους δρόμους, ενώ το στολισμένο σκηνικό συμπληρωνόταν από «βουνά» από κουραμπιέδες και μελομακάρονα που στήνονταν έξω από τα μαγαζιά.
Οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής, που έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν οι φωτογράφοι Κώστας Μπαλάφας και Δημήτρης Χαρισιάδης, αποτυπώνουν μια πόλη χαρούμενη, δραστήρια, γεμάτη ζωή και φώτα που λάμπουν και αναδεικνύουν τη μοναδική ομορφιά της.
Πώς ήταν λοιπόν η χριστουγεννιάτικη Αθήνα μιας άλλης εποχής; Ας ταξιδέψουμε στο μαγευτικό παρελθόν…