Τέλος στη χρήση μάσκας σε σχολεία και πανεπιστήμια: όλες οι λεπτομέρειες

Συντάκτης: Newsroom

26 Μαΐου 2022 07:30

Τέλος στη χρήση μάσκας σε σχολεία και πανεπιστήμια: όλες οι λεπτομέρειες

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας έρχεται λίγη ώρα μετά την θετική εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Συγκεκριμένα αίρεται η υποχρεωτικότητα για τη χρήση μάσκας σε σχολεία και πανεπιστήμια από την 1η Ιουνίου.

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική μέσα στην αίθουσα για όλες τις εξετάσεις κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση προέβη το υπουργείο Παιδείας δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινήσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

«Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, ανακοινώνει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.

Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.): τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.

Καλή ολοκλήρωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους εξετάσεων και ευχαριστίες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εξαιρετική συνεργασία»

Τι αποφάσισε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καταργείται το μέτρο υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας. Τόσο στα σχολεία, όσο και τα Πανεπιστήμια σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, η χρήση της είναι υποχρεωτική στη διάρκεια των εξετάσεων.

Υποχρεωτικό είναι το τεστ για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων: «Αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας στην εκπαίδευση. Για μαθητές-φοιτητές και δασκάλους-καθηγητές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Τεστ για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς ένα κάθε εβδομάδα».

Η μάσκα καταργείται και στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση. Όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τότε εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Η μάσκα παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν. Ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες. Όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

ygeiamou