Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: εντείνεται ο έλεγχος για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Συντάκτης: Newsroom

27 Μαΐου 2022 07:30

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Που αναμένει αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά να υπάρξει πιο εντατική έρευνα για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα 100 ύποπτα περιστατικά σε πάνω από 20 χώρος. Όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική. «Αναμένουμε περισσότερα κρούσματα, η κατάσταση μπορεί να περιοριστεί»

Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί περίπου 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 100 ύποπτα περιστατικά σε χώρες που η νόσος δεν κυκλοφορεί. Η ευλογιά των πιθήκων θεωρείται ήπια λοίμωξη, που είναι ενδημική στο Καμερούν, το Κονγκό, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και τη Νιγηρία.
Η έξαρση της νόσου σε χώρες που δεν είναι ενδημική έχει προκαλέσει ανησυχία. Σύμφωνα με τις έρευνες, το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί θεωρείται ότι έχει ποσοστό θνητότητας 1%. Ωστόσο, υπάρχουν εμβόλια και θεραπείες.

Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκοβ υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε πάνω από 20 χώρες που η ασθένεια δεν είναι ενδημική. Ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο θεωρεί ότι η κατάσταση μπορεί να περιοριστεί.

«Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Ζητάμε από τις χώρες να αυξήσουν τους ελέγχους» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «η κατάσταση μπορεί να περιοριστεί. Θα είναι δύσκολο, αλλά μπορεί να περιοριστεί σε χώρες όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική».

Τα κρούσματα στη γειτονική Ιταλία

Στην Ιταλία τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν φτάσει τα δέκα, έξι από τα οποία είναι υπό παρακολούθηση στη Ρώμη. Δήλωσε ο καθηγητής Φραντσέσκο Βάια, διευθυντής του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων της Ρώμης, «Λάτζαρο Σπαλαντσάνι».

«Τα παρακολουθούμε εμείς και βλέπουμε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις βελτίωσης», τόνισε ο καθηγητής Βάια.

Σε δηλώσεις του σε ξένους ανταποκριτές στην Ιταλία, ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται προσοχή. Αλλά δεν υπάρχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας». Και ότι «πρέπει να απομονώνεται μόνον ο ασθενής, όχι όσοι έχουν έλθει σε επαφή μαζί του».

Σε περίπτωση επαφής με ασθενείς, εξήγησε, αρκεί να ελέγχει κανένας την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων.

ygeiamou