Χρήστος Μάστορας: Το «θαύμα» που τον έσωσε στα δύο του χρόνια, οι Melisses και η κοινωνική δράση

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

4 Ιουνίου 2022 11:00

Ο Χρήστος Μάστορας είναι από τους πιο ταλαντούχους κι επιτυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Melisses, Χρήστος Μάστορας είναι δημοφιλής και έχει καταγράψει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1986. Κατάγεται από το μειονοτικό χωριό Βοδίνο, ένα από τα ελληνόφωνα βορειοηπειρωτικά χωριά της Αλβανίας.

Όταν ήταν μόλις δύο ετών ήρθε αντιμέτωπος με τον θάνατο. Για την ακρίβεια, πέρασε μια πολύ σοβαρή ασθένεια με τα ερυθρά του αιμοσφαίρια, ένα είδος λευχαιμίας!

«Αντιμετώπιζα ένα σοβαρό πρόβλημα με τα λευκά και τα ερυθρά μου αιμοσφαίρια. Οι γιατροί ήταν απαισιόδοξοι. Βασικά, όταν ήμουν δύο ετών, ανακαλύψαμε ότι δεν είχα καθόλου ερυθρά αιμοσφαίρια. Άρχισαν να μου κάνουν μεταγγίσεις αίματος, είχα ένα είδος λευχαιμίας. Γύρισαν λοιπόν οι γιατροί και είπαν στους γονείς μου ‘Το παιδί είναι ξεγραμμένο. Ελπίζουμε μόνο σε ένα θαύμα’», είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Και πρόσθεσε: «Εκείνα τα χρόνια ζούσε σε ένα διπλανό χωριό από το δικό μας ένας genius και λίγο παλαβός γιατρός, ο Αχιλλέας. Ήταν πολύ γνωστός στους κατοίκους εκεί γιατί θεράπευε διάφορες ασθένειες. Ο πατέρας μου έψαξε να τον βρει και να ζητήσει τη βοήθειά του. Να φανταστείς, κοιμήθηκε δύο ημέρες σε αχυρώνα μέχρι να καταφέρει να τον εντοπίσει. Ο Αχιλλέας, λοιπόν, είδε τις εξετάσεις μου, έδωσε στους γονείς μου να πίνω κρυφά μέσα στο νοσοκομείο ένα φαρμακευτικό σκεύασμα από βότανα που έφτιαξε ο ίδιος και κάπως έτσι έγινε το θαύμα.

Σε λίγες μόλις εβδομάδες κοκκίνισε ξανά το πρόσωπό μου. Οι γιατροί στο νοσοκομείο έκαναν λόγο για θαύμα. Οι ίδιοι είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Δεν τους είπαμε βέβαια ποτέ γι’ αυτά τα βότανα που έπαιρνα κρυφά».

Όταν ήταν 3,5 ετών η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Κουκάκι.

Εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική. Στο Δημοτικό δημιούργησε γκρουπ με δύο φίλους του και άρχισε μαθήματα κιθάρας.

«Μικρός ήθελα να γίνω κιθαρίστας, αυτό ήταν το όνειρό μου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο», έχει πει.

Στο Γυμνάσιο άρχισε να ασχολείται περισσότερο με τη μουσική αντλώντας έμπνευση από τους Metallica. Στο Λύκειο έφτιαξε την πρώτη μπάντα, τους «True Illusion» και έγραψε τα πρώτα του κομμάτια, ενώ άρχισε να κάνει live εμφανίσεις.

Τον Μάιο του 2008 δημιουργήθηκε το ποπ συγκρότημα Melisses, του οποίου είναι μέλος μαζί με τον Θάνο Λάιτσα στην κιθάρα, τον Παύλο Καλτουρουμίδη στα πλήκτρα, τον Σπύρο Κουδούνη στα τύμπανα και τον Κώστα Μαυρογέννη στο μπάσο.

Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος τους με τον τίτλο «Μυστικό». Περιλάμβανε δώδεκα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων το «Κρυφά» και «Κινέζος», με τον οποίο συμμετείχαν στον ελληνικό τελικό της Eurovision. Την ίδια χρονιά η μπάντα τους απέσπασε το βραβείο «Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη» στα Mad Video Music Awards, ενώ το 2013 έλαβαν, στην ίδια διοργάνωση, το βραβείο για το «Καλύτερο Συγκρότημα».

Το 2016 ο Μάστορας συμμετείχε ως κριτής στο «Rising Star», όπου και αναδείχθηκε νικητής εκ των κριτών, μετά την επικράτηση του Γιάννη Ξανθόπουλου, παίκτη της ομάδας του.

Το 2019 συμμετείχε ως κριτής και στο «The X Factor» μαζί με τους Γιώργο Θεοφάνους, Μελίνα Ασλανίδου και Μιχάλη Τσαουσόπουλο. Νίκησε ο Γιάννης Γρόσης, επίσης από την ομάδα του.

Φέτος έγινε ξανά κριτής στο «The X Factor» του MEGA.

O Mάστορας έχει αναπτύξει πλούσια ανθρωπιστική δράση.

Μάλιστα, στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της ασφάλισης χιλιάδων ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο. Μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον πρωθυπουργό την κατάργηση των ρυθμίσεων που είχαν ως συνέπεια να αφαιρούνται επιδόματα και να περικόπτονται συντάξεις από περίπου 250.000 ομογενείς που ζουν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, με τις Meliesses έκανε πλήθος συναυλιών, τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.