Πέτρος Γεώργιος Γουλανδρής: Έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

25 Ιουνίου 2022 20:00

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Πέτρος Γεώργιος Γουλανδρής, σε ηλικία 93 ετών.

Το διακεκριμένο μέλος της γνωστής ελληνικής ναυτιλιακής δυναστείας, Πέτρος Γεώργιος Γουλανδρής, έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου, ενώ βρισκόταν στις Μπαχάμες.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Ο Πέτρος Γιώργος Γουλανδρής ήταν ένα αξιοσέβαστο μέλος της ναυτιλιακής κοινότητας και μέλος του Ομίλου PJ Goulandris & Sons και του Capeside Steamship για περισσότερα από 70 χρόνια».

Ο εκλιπών γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1929. Γονείς του ήταν ο Τζορτζ Γουλανδρής και η Νόρα Μίτσελ. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στο εμπορικό ναυτικό και έφτασε στον βαθμό του υπάρχου.

Το 1962 εισήλθε στην Capeside Steamship ως διευθυντής και στέλεχος. Ως μέλος του Ομίλου «PJ Goulandris Son», συμμετείχε σε μια από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές εταιρείες της εποχής του.

Διατηρούσε χαμηλούς τόνους σε αντίθεση με τους περισσότερους Έλληνες εφοπλιστές.

Η οικογένειά του κατάφερε να συγκεντρώσει τεράστιο στόλο πλοίων Liberty και τάνκερ Τ2.

Μετά τη δεκαετία του 1970, ο Γουλανδρής υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός στο πρόγραμμα ναύλωσης και ναυπήγησης δεξαμενόπλοιων του ομίλου στην IHI Marine United στην Ιαπωνία.

Ο στόλος δεξαμενόπλοιων και φορτηγών μεταφοράς ξηρού φορτίου – bulker λειτουργούσε από την Cavodoro Shipping στον Πειραιά και τις ναυλώσεις διαχειρίζονταν τα γραφεία Capeside Steamship στο Λονδίνο, καθώς και τα Orion και Global outfits στη Νέα Υόρκη.

«Στις επιχειρήσεις, η διορατικότητά του ήταν αξιοζήλευτη», έχουν αναφέρει παλιοί συνεργάτες του.

Εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, ο Πέτρος Γιώργος Γουλανδρής και η οικογένειά του ασχολήθηκαν με το real estate, τα οικονομικά και το εμπόριο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη ναυτιλία.

Ο ίδιος πάντως, συνέχισε να υπηρετεί ως διευθυντής του Αμερικανικού Nηογνώμονα και ως σύμβουλος στις ναυτιλιακές εταιρείες της οικογένειας.

Ο Γουλανδρής ξεχώρισε  για το φιλανθρωπικό του έργο στις Μπαχάμες. Υπήρξε πρόεδρος και αργότερα επίτιμος διευθυντής του Lyford Cay Foundations, το οποίο έχει εκταμιεύσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια για εκπαιδευτικούς σκοπούς από το 1969.

Στην προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε την Κάθριν Σάντερς και έμειναν μαζί για 66 χρόνια! Απέκτησαν τρία παιδιά. Ο λόγος για τους Βασίλη, Χρυσή και Τίνα. Είχε έναν ακόμη γιο, τον Τζορτζ Πίτερ, ο οποίος δεν βρίσκεται στη ζωή.

Τέλος, ο εκλιπών ασχολήθηκε ενεργά με τις ιπποδρομίες. Ήταν ιδιοκτήτης αλόγων ιπποδρομιών και μάλιστα κατάφερε να καταγράψει σημαντικές επιτυχίες σε πολλούς αγώνες.