Λεονάρντο ντελ Βέκιο: Από το ορφανοτροφείο έχτισε μια «αυτοκρατορία»

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

29 Ιουνίου 2022 22:33

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της «Ray – Ban», Λεονάρντο ντελ Βέκιο.

Ο εμβληματικός επιχειρηματίας Λεονάρντο ντελ Βέκιο άφησε την τελευταία του πνοή, πλήρης ημερών. Ο εκλιπών υπήρξε πρόεδρος της εταιρείας κατασκευής γυαλιών «Essilor Luxottica» και έζησε μία μυθιστορηματική ζωή.

Άφησε πίσω του περιουσία που υπολογίζεται στα 25,7 δισ. δολάρια! Κατείχε ποσοστό 32% στην «Essilor Luxottica», τον γαλλο-ιταλικό κολοσσό γυαλιών που προέκυψε από τη συγχώνευση της «Luxottica» το 2018 με τον γαλλικό γίγαντα φακών «Essilor».

«Πάντα προσπαθούσα να είναι ο καλύτερος σε ό,τι κάνω. Αυτό είναι. Ποτέ δεν μου ήταν αρκετό», είχε πει σε μία από τις ελάχιστες συζητήσεις του με δημοσιογράφο. Ήταν άνθρωπος που απέφευγε συστηματικά τη δημοσιότητα.

Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1935 και είχε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια στο Μιλάνο. Ο πατέρας του πέθανε πέντε μήνες πριν από τη γέννησή του, ενώ στα επτά του η μητέρα του τον άφησε σε ορφανοτροφείο επειδή δεν μπορούσε να καλύψει καν τις βασικές του ανάγκες.

Όταν έγινε πλούσιος, στο μεσημεριανό του γεύμα πάντα υπήρχε στο τραπέζι βραστό λάχανο, η μυρωδιά του οποίου του θύμιζε από πού ξεκίνησε, καθώς αυτό το έτρωγε στο ορφανοτροφείο.

Τον μεγάλωσαν καλόγριες και χάρη σε αυτές απέκτησε μόρφωση. «Στις καλόγριες που με μεγάλωσαν, τους χρωστάω πολλά. Τους χρωστάω κυρίως τη συνειδητοποίηση της αρετής της προσφοράς», είχε πει.

Έπειτα από λίγα χρόνια άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος σε εργοστάσιο που έφτιαχνε μεταλλικά εξαρτήματα για γυαλιά και αυτοκίνητα.

Όταν έγινε 25 ετών μετακόμισε στο χωριό Αγκόρντο, στην καρδιά της ιταλικής βιομηχανίας γυαλιών.

Εκεί δημιούργησε τη δική του επιχείρηση με το όνομα «Luxottica», από τις λέξεις «luce» (φως) και «ottica» (οπτικά). Είχε δεκατέσσερις εργάτες και εκμεταλλεύτηκε γη που του παραχωρήθηκε δωρεάν στο πλαίσιο της πολιτικής τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

Αρχικά, κατασκεύαζε σκελετούς γυαλιών για εταιρείες. Ωστόσο, επεκτάθηκε σε δικά του brands και έπειτα από συμφέρουσες συμφωνίες κατάφερε να ξεχωρίσει και να αναπτύσσεται.

Το 1988 έκλεισε συμφωνία με την «Giorgio Armani».

Ανέλαβε τη δημιουργία των γυαλιών του διάσημου οίκου μόδας.

Το 1990 εισήλθε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ εξαγόρασε την την εταιρεία των γυαλιών «Ray – Ban», «Bausch & Lomb», που εκείνη την εποχή είχε χάσει τη λάμψη της. Το ποσό που διέθεσε, έφτασε τα 640 εκατομμύρια δολάρια.

Χρόνια αργότερα, για την ακρίβεια το 2007, απέκτησε και την καλιφορνέζικη «Oakley», που ειδικεύεται στα αθλητικά γυαλιά.

https://www.youtube.com/watch?v=M8eINF9-M8c&t=1s

«Το εργοστάσιο έγινε η πραγματική μου οικογένεια», έλεγε καθώς στερήθηκε πολλά στην προσωπική του ζωή τα πρώτα χρόνια για να μπορέσει να δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία.
Πάντως, παντρεύτηκε συνολικά τέσσερις φορές (δύο φορές με την ίδια γυναίκα) και απέκτησε έξι παιδιά.

Η εταιρεία του έχει 180.000 υπαλλήλους παγκοσμίως και φυσικά αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο.

Η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» έγραψε για τον εκλιπόντα ότι «έγινε σύμβολο σε όλο τον κόσμο, τόσο της ιταλικής τεχνογνωσίας και ενός μοναδικού επιχειρηματικού μοντέλου, όσο και του αυτοδημιούργητου ανθρώπου».