H Bουβωνοκήλη και η αντιμετώπισή της – Χρήστος Σκαρλάτος Χειρουργός Ολιστική Ιατρική

5 Δεκεμβρίου 2019 22:07

Η Bουβωνοκήλη αποτελεί την συχνότερη μορφή κήλης. Για τα αίτια που την προκαλούν αλλά και τις τεχνικές αποκατάστασής της μας μιλάει ο γενικός χειρουργός κύριος Χρήστος Σκαρλάτος, γενικός χειρουργός, με εμπειρία σε παθήσεις κοιλιάς, θυροειδούς, μαστού και κήλης.

-Με ποια μορφή εμφανίζεται στον ασθενή η βουβωνοκήλη, ποια τα αίτια που την προκαλούν και κυρίως ποια είναι τα συμπτώματα;

Η κήλη εμφανίζεται σαν μια διόγκωση στην κοιλιά που μπορεί να φαίνεται όταν στεκόμαστε όρθιοι και να εξαφανίζεται (ανατάσσεται) όταν ξαπλώσουμε ή να είναι μόνιμα έξω (μη ανατασσόμενη) και τότε είναι περισσότερο ενοχλητική. Εμφανίζεται σε περιοχές που το τοίχωμα της κοιλιάς είναι εξασθενημένο, χαλαρό, ευένδοτο.

skarlatos-1

-Η εμφάνιση της βουβωνοκήλης έχει σχέση με κληρονομικότητα ή συμβαίνει κατά την διάρκεια του βίου μας και τι κινδύνους εγκυμονεί η ύπαρξή της;

Η χαλάρωση αυτή μπορεί να συμβεί εκ γενετής (συγγενής κήλη) ή κατά την διάρκεια της ζωής (επίκτητη κήλη). Το αποτέλεσμα είναι κατά την προσπάθεια να προβάλλει το περιεχόμενο της κοιλιάς (π.χ. έντερο). Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο το όργανο που προπίπτει να στραγγαλιστεί στον αυχένα του ανοίγματος, να διακοπεί η κυκλοφορία του αίματος στο όργανο και να προκληθεί ισχαιμία και νέκρωση μέσα σε ελάχιστες ώρες. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται περίσφιγξη, είναι η πιο επικίνδυνη επιπλοκή των κηλών και εκδηλώνεται σαν πολύ επώδυνη διόγκωση. Ο ασθενής πρέπει άμεσα να οδηγηθεί στο χειρουργείο γιατί κινδυνεύει με νέκρωση του οργάνου και εν συνεχεία με σηψαιμία και κίνδυνο για την ζωή του.

-H ηλικία παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της βουβωνοκήλης; Εκδηλώνεται πιο πολύ στους άνδρες η στις γυναίκες; Πολλοί λένε ότι είναι πιο συχνή πάθηση στους άνδρες. Ισχύει;

Η κήλη εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και στα δυο φύλα. Είναι περίπου δέκα φορές συχνότερη στους άρρενες.

-Είναι επώδυνη;

Είναι ελαφρά επώδυνη όταν προβάλλει, κατά την βάδιση, την άρση βάρους και σε κάθε προσπάθεια που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση.

-Υπάρχει τρόπος διόρθωσης της βουβωνοκήλης; Θα χρειαστεί χειρουργείο;

Η θεραπεία της είναι μόνο χειρουργική. Η διόρθωση της κήλης μπορεί να γίνει με την ανοιχτή μέθοδο ή με την λαπαροσκοπική.

-Θα χρειαστεί γενική αναισθησία και ποιες οι τεχνικές θεραπείας της. Υπάρχει περίπτωση υποτροπής; Ποια η διαφορά της λαπαροσκοπικής τεχνικής από ένα κλασικό χειρουργείο;

Με την ανοικτή μέθοδο διενεργείται τομή στην περιοχή της κήλης, ανατάσσεται ο σάκος της και εν συνεχεία εκτελείται πλαστική των τοιχωμάτων της κοιλιάς με η χωρίς την τοποθέτηση πλέγματος. Η επέμβαση διενεργείται με γενική, επισκληρίδια η τοπική αναισθησία. Όπως γίνεται αντιληπτό με αυτήν την τεχνική, η οποία είναι η παλαιότερη, διενεργείται τομή των ιστών και επανασυραφή τους με αποτέλεσμα την δημιουργία ουλής. Η ουλή οδηγεί σε εξασθένηση του τοιχώματος και προϋποθέσεις επανεμφάνισης της κήλης (υποτροπή). Με την λαπαροσκοπική τεχνική μπαίνει μέσα στην κοιλιά μια μικροκάμερα με ψυχρό φωτισμό και δύο λαβίδες από τρεις οπές διαμέτρου 0,5 – 1,00 εκατοστό και αφού επαναφέρουμε τα ενδοκοιλιακά όργανα και τον σάκο της κήλης στην φυσική τους θέση φράζουμε το άνοιγμα της με πλέγμα μη απορροφήσιμο, το οποίο καθηλώνουμε και έτσι κλείνουμε από μέσα το άνοιγμα και δεν κόβουμε ιστούς που πρέπει να ράψουμε και να δημιουργήσουμε ουλή. Το πλέγμα καλύπτεται με ισχυρό συνδετικό ιστό και έτσι δημιουργείται ένα καινούργιο τοίχωμα. Η επέμβαση διενεργείται με γενική αναισθησία. Με αυτήν την τεχνική ο ασθενής έχει ελάχιστο τραύμα με ελάχιστο πόνο, ταχεία ανάρρωση, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (δεν φαίνεται σχεδόν τίποτε στο δέρμα) και κυρίως μηδαμινή πιθανότητα υποτροπής.

-Ποια είναι η διάρκεια της επέμβασης και πότε ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στην εργασία του;

Ο ασθενής εισάγεται το πρωί της ημέρας της επέμβασης νηστικός, γίνεται ο προ εγχειρητικός έλεγχος και οδηγείται στο χειρουργείο. Η διάρκεια επέμβασης είναι περίπου μια ώρα. Εξέρχεται την επόμενη μέρα και επανέρχεται σε πλήρη δραστηριότητα σε λίγες μέρες.

-Υπάρχει ρομποτικός τρόπος αποκατάστασης και σε τι διαφέρουν οι επεμβάσεις αυτές τόσο από πλευράς κόστους όσο και τεχνικής από τα άλλα κλασικά χειρουργεία;

Τα τελευταία χρόνια προωθείται η ρομποτική αποκατάσταση. Αυτή διενεργείται όπως και η λαπαροσκοπική, αλλά η επέμβαση πραγματοποιείται με την βοήθεια του ρομπότ Da Vinci που το χειρίζεται ο χειρουργός καθήμενος σε μία κονσόλα. Τα αποτελέσματα είναι ίδια με την λαπαροσκοπική χωρίς να υπερτερεί η μία τής άλλης. Είναι όμως υψηλότερου κόστους, λόγω της χρήσης του ρομπότ Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους κήλη με άριστα αποτελέσματα. Σε χέρια έμπειρων λαπαροσκόπων χειρουργών είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος, με μηδαμινή πιθανότητα επανεμφάνισης της κήλης.

Χρήστος Σκαρλάτος
Χειρουργός
Ολιστική Ιατρική – Ομοτοξικολογία

Συνέντευξη στη Νίκη Μουσαμά

Στοιχεία Επικοινωνίας

H Bουβωνοκήλη και η αντιμετώπισή της - Χρήστος Σκαρλάτος Χειρουργός Ολιστική Ιατρική