Omicron Κένταυρος: η νέα υποπαραλλαγή που εξαπλώνεται ταχύτατα

Συντάκτης: Newsroom

14 Ιουλίου 2022 07:30

Omicron Κένταυρος: η νέα υποπαραλλαγή που εξαπλώνεται ταχύτατα

Ανησυχία προκαλεί σε ιολόγους και επιστήμονες η εμφάνιση μιας άκρως μεταδοτικής παραλλαγής της μετάλλαξης Omicron, Κένταυρος, η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα

Η Omicron Κένταυρος είναι η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα. Kαι έχει την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που ονομάστηκε «Centaurus».

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Περιστατικά της ΒΑ.2.75 έχουν ανιχνευθεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Tην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Δρ Gagandeep Kang, ο οποίος μελετά τους ιούς στο Christian Medical College της Ινδίας στο Vellore, είπε ότι «πρέπει να αποδεχτούμε ότι τώρα ζούμε με υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από ό,τι στο παρελθόν». Θα χρειαστούν όμως εβδομάδες για να καταλάβουμε εάν το στέλεχος θα επηρεάσει ή όχι την εξάπλωση του ιού, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αρχίσει να παρακολουθεί την παραλλαγή για να δει πώς εξελίσσεται

Εκτός από τη φαινομενική ταχεία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική εξάπλωσή του, οι ιολόγοι εξετάζουν τον τεράστιο αριθμό επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει ο Κένταυρος

Η υποπαραλλαγή BA.2.75, σε σχέση με την υποπαραλλαγή BA.2, από τις οποίες είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ένα πλεονέκτημα. Έναντι μιας ήδη επιτυχημένης γενεαλογίας ιών, είπε ο Δρ Stephen Griffin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Δεν είναι τόσο οι ακριβείς μεταλλάξεις, όσο ο αριθμός και ο συνδυασμός». Eίπε ο Δρ Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. O οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε την Omicron ως πιθανή ανησυχία τον Νοέμβριο του 2021. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της εμφάνισης τόσων πολλών μεταλλάξεων μαζί – δίνει στον ιό μια ιδιότητα «μπαλαντέρ».

«Είναι σίγουρα ένας πιθανός υποψήφιος γι αυτό που έρχεται μετά το BA.5. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανότατα κάτι που θα έχουμε στη συνέχεια, δηλαδή μια «παραλλαγή μιας παραλλαγής».

Ακόμα κι αν δεν επεκταθεί ο Κένταυρος σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή του στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να είναι ένα πρόβλημα εκεί, τουλάχιστον. Πρόσθεσε ο Peacock. «Σαφώς αναπτύσσεται αρκετά στην Ινδία. Αλλά η Ινδία δεν έχει πολύ BA.5 και είναι ακόμα πολύ ασαφές πόσο καλά τα πάει».

ygeiamou

healthstories