Κέιτ Μος: «Μου είπε ‘βγάλε το σουτιέν σου‘ και τότε έφυγα τρέχοντας»

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

24 Ιουλίου 2022 18:30

Η Κέιτ Μος βίωσε εξαιρετικά δύσκολες και άβολες καταστάσεις στα πρώτα της βήματα ως μοντέλο.

Το σούπερ μόντελ Κέιτ Μος προχώρησε σε συνέντευξη – εξομολόγηση στην εκπομπή «Desert Island Discs» του BBC.

Μίλησε για την εκμετάλλευση στη βιομηχανία της μόδας και αναφέρθηκε σε δικές της εμπειρίες, όταν επιχείρησαν να την εκμεταλλευτούν.

Όταν ήταν 14 ετών υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων «Storm» και ταξίδευε στο Λονδίνο χωρίς συνοδεία.

Έναν χρόνο αργότερα βίωσε την πρώτη οδυνηρή εμπειρία. Συγκεκριμένα, έφυγε εσπευσμένα από φωτογράφιση όταν της ζητήθηκε να βγάλει το σουτιέν της.

«Είχα μια φρικτή εμπειρία για έναν κατάλογο σουτιέν. Ήμουν μόλις 15 μάλλον και μου είπε: ‘Βγάλε το μπλουζάκι σου’ και έβγαλα το μπλουζάκι μου. Και ήμουν πολύ ντροπαλή τότε για το σώμα μου.

‘Και είπε: ‘Βγάλε το σουτιέν σου‘ και ένιωθα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, οπότε πήρα τα πράγματά μου και έφυγα τρέχοντας. Νομίζω ότι οξύνθηκε το ένστικτό μου. Μπορώ να καταλάβω ένα λάθος άτομο μίλια μακριά», είπε η Μος.

Η αείμνηστη φωτογράφος Κορίν Ντέι, με την οποία η Μος συνεργαζόταν συχνά, είχε τραβήξει σειρά φωτογραφιών για το περιοδικό «The Face», στο ανατολικό Σάσεξ, όταν η τελευταία ήταν 16.

Η Μος τόνισε για εκείνη τη φωτογράφηση: «Αυτή η τσαλακωμένη μύτη που είναι στο εξώφυλλο, θα έλεγε: ‘Σνιφάρει σαν γουρούνι’ για να βγάλει αυτή τη φωτογραφία. Και εγώ έλεγα, Δεν θέλω να ρουφήξω σαν γουρούνι’, και εκείνη έλεγε, ‘Ρούφηξε σαν γουρούνι, γιατί τότε φαίνονται καλές οι φωτογραφίες’».

Το μοντέλο θυμήθηκε πως είχε κλάψει στη διάρκεια της φωτογράφησης επειδή ένιωθε άβολα μιας και ήταν γυμνή, προσθέτοντας:

«Δεν ήθελα να βγάλω το μπλουζάκι μου.

Ήμουν πολύ, πολύ αμήχανη για το σώμα μου και μου έλεγε: ‘Αν δεν βγάλεις το μπλουζάκι σου, δεν πρόκειται να σε κλείσω για το Elle’ και έκλαιγα.

Είναι οδυνηρό γιατί ήταν η καλύτερή μου φίλη και την αγαπούσα πραγματικά – αλλά ήταν πολύ δύσκολο άτομο για να δουλέψεις μαζί της. Αλλά… οι φωτογραφίες ήταν καταπληκτικές, οπότε πήρε αυτό που ήθελε και εγώ υπέφερα γι’ αυτές, αλλά στο τέλος μου έκαναν πραγματικά πολύ καλό. Άλλαξαν την καριέρα μου’».

Στα 17 της χρόνια συμμετείχε στα γυρίσματα καμπάνιας εσωρούχων «Calvin Klein». Ήταν η πρώτη της μεγάλη διαφημιστική καμπάνια. Ωστόσο, χρειάστηκε να πάρει βάλιουμ για να απαλλαγεί από το άγχος που της προκαλούσε η προοπτική να ποζάρει τόπλες.

Σε ερώτηση αν ένιωθε σαν αντικείμενο στην καμπάνια, η Μος παραδέχθηκε: «Ναι, εντελώς, και ευάλωτη και φοβισμένη. Νομίζω ότι έπαιξαν με το πόσο ευάλωτη, νέα και αθώα ήμουν τότε. Όπότε ο Κάλβιν το λάτρεψε αυτό».

Σε άλλο σημείο, η Μος αναφέρθηκε στις μάχες που έδωσε με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μετά τον χωρισμό των γονιών της στα 13 της χρόνια.

«Άρχισα να καπνίζω τσιγαριλίκια και να κάνω παρέα με ανθρώπους πολύ μεγαλύτερους από μένα, πολλά μεγαλύτερα αγόρια που με πήραν υπό την προστασία τους και με προστάτεψαν.

Με πήγαιναν στο Λονδίνο με το τρένο. Άλλαζα ρούχα από τη σχολική μου στολή και πήγαινα στο ‘Fred’s’, ένα μπαρ στο Soho.

Δεν μου άρεσε καν η γεύση του αλκοόλ. Έπινα long Island Ice Teas επειδή δεν είχε γεύση αλκοόλ αλλά φυσικά είναι ένα δυνατό ποτό».

Μίλησε, επίσης, για το σκάνδαλο με τα ναρκωτικά που απείλησε να καταστρέψει την καριέρα της το 2005. Τότε δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που την έδειχναν να κάνει χρήση κοκαΐνης. Πάντως, οι Αρχές έκριναν πως δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να την ενοχοποιήσουν.

«Αισθάνθηκα άρρωστη και ήμουν αρκετά θυμωμένη γιατί όλοι όσοι ήξερα έπαιρναν ναρκωτικά, οπότε το να επικεντρωθούν σε μένα και να προσπαθήσουν να μου πάρουν την κόρη μου, το θεώρησα πραγματικά υποκριτικό», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διέψευσε τις φήμες ότι μαζί με την Ντέι δημιούργησαν σκόπιμα το αμφιλεγόμενο λουκ «heroin chic» όταν συνεργάστηκαν σε φωτογράφηση για τη Vogue το 1993.

«Νομίζω ότι ήμουν ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα προβλήματα πολλών ανθρώπων. Δεν ήμουν ανορεξική ούτε υπήρξα ποτέ. Ποτέ δεν είχα πάρει ηρωίνη.

Ήμουν αδύνατη επειδή δεν με τάιζαν στις φωτογραφήσεις ή στις επιδείξεις και ήμουν πάντα αδύνατη.

Ήταν μια φωτογράφηση μόδας. Γυρίστηκε στο διαμέρισμά μου και έτσι μπορούσα να ζήσω εκείνη την εποχή. Και νομίζω ότι ήταν ένα σοκ γιατί δεν ήμουν πληθωρική και ήμουν ένα κανονικό κορίτσι. Δεν ήμουν ένα γκλάμορους μοντέλο, και αυτό τους σόκαρε», εξήγησε.

Σε άλλο σημείο αποκάλυψε ότι δεν θέλει να τη φωτογραφίζουν εκτός δουλειάς, επισημαίνοντας: «Στην πραγματικότητα είμαι πολύ ντροπαλή μπροστά στην κάμερα. Δεν μου αρέσει να με φωτογραφίζουν όταν δεν είναι στη δουλειά.

Δεν μου αρέσει να με βγάζουν selfies ή στιγμιότυπα. Μου είναι δύσκολο να είμαι ο εαυτός μου μπροστά σε μια κάμερα. Μου είναι πολύ πιο εύκολο να είμαι κάποιος άλλος».