Κορονοϊός: έξαρση κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Συντάκτης: Newsroom

11 Αυγούστου 2022 07:30

Κορονοϊός: έξαρση κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου δείχνει έξαρση κρουσμάτων τα οποία μάλιστα ανέρχονται στις 100 χιλιάδες. Το γεγονός ανησυχεί τους ειδικούς εν όψει και του φθινοπώρου, οι οποίοι κάνουν λόγο για 7ο κύμα του ιού.

Έξαρση κρουσμάτων μετρά ημερησίως η χώρα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου με τον ιό να κυριαρχεί στις τουριστικές περιοχές. Αν και το έκτο κύμα έφτασε στην κορύφωση του η υποχώρηση των δεικτών θα καθυστερήσει. Τονίζουν οι ειδικοί, εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων.

«Οφείλεται στα ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Το βλέπω παντού, δεν τηρεί κανείς τα βασικά μέτρα προστασίας, μάσκες δεν υπάρχουν πουθενά, οι άνθρωποι συνωστίζονται, βλέπουμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ηλικιωμένων έχουν κάνει την 4η δόση. Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια, χάνεται η ανοσία μετά από κάποιον καιρό. Στο νοσοκομείο δεν έχουμε ”τσουνάμι”, είναι ακόμα διαχειρίσιμο» σχολίασε ο κ. Καπραβέλος.

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου περισσότεροι από εκατό χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται υπό μηχανική υποστήριξη 120 ασθενείς, ενώ καθημερινά σημειώνονταν περίπου 45 θάνατοι, φτάνοντας τους 314 την εβδομάδα. 2343 άτομα χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια και εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Επικράτειας, τις τελευταίες επτά ημέρες.

Το αποτύπωμα των διακοπών του Αυγούστου στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα νέο κύμα το φθινόπωρο.

«Ο φόβος μου είναι το φθινόπωρο που θα ανοίξουν τα σχολεία, οι κλειστοί χώροι, ο καιρός ευνοεί τον κορονοϊό. Φοβάμαι ένα νέο 7ο κύμα που θα επιβαρύνει το ΕΣΥ, και μπορεί να το οδηγήσει σε κατάρρευση. Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στο θετικό σενάριο, πρέπει να τονίζουμε και την άλλη όψη γιατί έχουμε «καεί». Η έξαρση θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να πειστεί και το Υπουργείο αλλά και οι πολίτες ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», ανέφερε ο Νίκος Καπραβέλος.

Τα νέα εμβόλια θα έρθουν το φθινόπωρο. Η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για εμβολιασμό με δεύτερη ενισχυτική δόση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας πριν το χειμώνα.