Αντζελίνα Τζολί: «Γυναίκες του Ιράν, είμαστε μαζί σας»

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

30 Σεπτεμβρίου 2022 09:50

H ηθοποιός και πρέσβειρα του ΟΗΕ Αντζελίνα Τζολί εξέφρασε τη συμπαράστασή της στις γυναίκες του Ιράν με ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο Ιnstagram.

Η χολιγουντιανή σταρ Αντζελίνα Τζολί δημοσίευσε εικόνες από την οργή που προκάλεσε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί και τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.

Στη λεζάντα της έγραψε: «Σεβασμός στις τολμηρές, ασυμβίβαστες, ατρόμητες γυναίκες του Ιράν. Σε όλες εκείνες που επιβίωσαν και αντιστάθηκαν για δεκαετίες.

Σε εκείνες που σήμερα καταλαμβάνουν τους δρόμους, στη Μαχσά Αμινί και σε όλες τις νέες Ιρανές όπως αυτή».

Και πρόσθεσε: «Οι γυναίκες δεν χρειάζονται αστυνόμευση της ηθικής τους, επανεκπαίδευση του μυαλού τους, έλεγχο του σώματός τους.

Χρειάζονται ελευθερία να ζήσουν και να αναπνεύσουν χωρίς βία και απειλές.

Προς όλες τις γυναίκες του Ιράν, είμαστε μαζί σας».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie)

Μολονότι ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών αυξάνεται και παρά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας που έκανε χρήση δακρυγόνων και, σε κάποιες περιπτώσεις, αληθινών σφαιρών, τα βίντεο που αναρτώνται σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι οι Ιρανοί συνεχίζουν τις διαδηλώσεις.

Κάποιοι ακούστηκαν να φωνάζουν το σύνθημα «Θάνατος στον δικτάτορα».

Σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, 41 άνθρωποι -στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας- έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις. Οι ιρανικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν υψηλότερους αριθμούς.

Δεκάδες Ιρανοί καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές και άλλες διασημότητες εντός και εκτός της χώρας έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις διαδηλώσεις.

Από τη δική τους πλευρά, ακτιβιστές ζητούν να κηρυχθεί πανεθνική απεργία.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι εκτόξευσαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους ανταρτών στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ένας ντόπιος αξιωματούχος είπε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι ιρανικές Αρχές κατηγορούν τους ένοπλους Κουρδοϊρανούς αντιφρονούντες ότι υποκινούν τις ταραχές, ιδίως στο βορειοδυτικό Ιράν, όπου ζουν περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια Κούρδοι.