Ελισάβετ: Στην ουρά πολίτες έξω από την τελευταία κατοικία της στο Ουίνδσορ

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

1 Οκτωβρίου 2022 09:00

Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν έξω από το Κάστρο του Ουίνδσορ για να επισκεφθούν την τελευταία κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, η οποία άνοιξε για το κοινό.

Σύμφωνα με το ΑP, η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Μεταξύ των πρώτων επισκεπτών ήταν η Αν Ντέλεϊ, από το Κάρντιφ, η οποία είπε: «Το κάστρο μοιάζει άδειο, μουντό. Κανείς δεν ζει σε αυτό. Είναι σαν να έχεις πουλήσει το σπίτι σου. Όλη η ιστορία να έχει χαθεί».

Το πιστοποιητικό θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, που εκδόθηκε από τα Εθνικά Αρχεία της Σκωτίας, (National Records of Scotland), αναφέρει ότι ως αιτία θανάτου τα « γηρατειά»

Έπειτα από εβδομήντα χρόνια βασιλείας, η Ελισάβετ πέθανε στον Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 18.30 τοπική ώρα αλλά ήταν γνωστό ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας είχε ενημερωθεί στις 16.30.

Νέα στοιχεία για το γεγονός που είχε παγκόσμια απήχηση έγιναν γνωστά με τη δημοσίευση του πιστοποιητικού, το οποίο υπογράφει η πριγκίπισσα Άννα, η κόρη της Ελισάβετ Β’, η οποία συντρόφευε τη μονάρχη στις τελευταίες της ώρες.

Ο πρωτότοκος γιος της, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, έφθασε το μεσημέρι στο Μπαλμόραλ, όμως οι άλλοι γιοι της Άντριου και Έντουαρντ όπως και ο γιός του Καρόλου, ο Ουίλιαμ, έφθασαν το βράδυ. Ο Χάρι, ο αδελφός του Ουίλιαμ ο οποίος πλέον έχει αποχωρήσει από τη μοναρχία, έφτασε αργότερα, μόνος.

Στο πεδίο «επάγγελμα» του πιστοποιητικού αναφέρεται: «Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα». Και ο πύργος του Ουίνδσορ, στη δυτική περιφέρεια του Λονδίνου, εμφανίζεται εκεί ως η διεύθυνσή της: εκεί περνούσε τον περισσότερο χρόνο από τότε που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, παρότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στην πρωτεύουσα είναι συνήθως η κύρια κατοικία των Βρετανών μοναρχών.

Εάν η βασίλισσα απεβίωνε στην Αγγλία, δεν θα χρειαζόταν να συμπληρωθεί πιστοποιητικό θανάτου, μια νομική υποχρέωση που ισχύει για τους υπηκόους αλλά όχι για τον ίδιο τον μονάρχη. Ωστόσο αυτή η νομική υποχρέωση – που χρονολογείται από το 1836 – δεν ισχύει στη Σκωτία, όπου ο νόμος προβλέπει ότι «ο θάνατος κάθε προσώπου» πρέπει να καταγράφεται.