Ελένη Ρουσσινού: Η διεθνής καριέρα, οι διακρίσεις και η συνεργασία με τον Τζιμ ΚάρεΪ

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

5 Νοεμβρίου 2022 11:52

Η Ελένη Ρουσσινού μίλησε για το τηλεοπτικό ντεμπούτο της με τη σειρά «Αυτή η νύχτα μένει», έπειτα από μια κινηματογραφική πορεία που της έχει χαρίσει διεθνείς διακρίσεις.

Η ηθοποιός Ελένη Ρουσσινού παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον σύντροφό της, σκηνοθέτη Αλέξανδρο Αβρανά.

«Θα μου επιτρέψεις να αντικαταστήσω τη λέξη ‘αερικό’ με όλες εκείνες τις γυναίκες της επαρχίας που δεν ανήκαν εκεί. Που ήταν μπροστά από την εποχή τους, που ήταν φτιαγμένες για μια άλλη ζωή αλλά οι καταστάσεις δεν τους το επέτρεψαν. Στο μυαλό μου γυρίζουν πολλές εικόνες από τέτοιες γυναίκες διαφορετικές, που οι κοινωνικές συμβάσεις τις ανάγκασαν να ζήσουν μια άλλη ζωή από αυτή που οι ίδιες ποθούσαν», σημείωσε η ηθοποιός.

Και πρόσθεσε αναφερόμενη και στη σειρά στην οποία συμμετέχει: «Μπορεί η δεκαετία του ’80 να ήταν η αρχή μιας πιο ‘απελευθερωμένης’ Ελλάδας αλλά είχε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει ώστε να αποτινάξει τα στερεότυπά της. Αυτή η δεκαετία είναι συνδεδεμένη με την έννοια της μεταπολίτευσης και της αλλαγής. Βλέπουμε μια Ελλάδα που βγαίνει προς τα έξω, που διασκεδάζει, που αρχίζει να νιώθει ελεύθερη. Πιστεύω πως οι χαρακτήρες της σειράς εκπροσωπούν σε μεγάλο βαθμό αυτό που ακόμη και σήμερα θεωρείται Ελληνίδα ή Ελληνας, άνθρωπος ανοιχτόκαρδος και ειλικρινής».

Όσο για την εξέλιξη της πλοκής; «Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ήταν τα παιδικά μου χρόνια. Θυμάμαι την υπερβολή σε όλα τα επίπεδα: στη μουσική, στο ντύσιμο, στα μαλλιά. Ήταν τότε που οι ξένες επιρροές γίνονταν ολοένα και πιο εμφανείς. Αργότερα, κατάλαβα πως ήταν μια ζωντανή Ελλάδα που προσπαθούσε να βρει τη δική της ταυτότητα».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Ένιωσα πως ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι κάτι σαν παιχνίδι και έχω πάντα τη διάθεση γι’ αυτό. Άλλωστε, αν παρατηρήσεις την πορεία μου, μπορείς εύκολα να το καταλάβεις. Υπάρχουν επιλογές που φαινομενικά μοιάζουν ασύνδετες αλλά, αν τις παρατηρήσεις προσεκτικά, θα δεις ότι όλες είναι διαφορετικές εμπειρίες και προσεγγίσεις σε ένα πράγμα: την αγάπη για τη ζωή και τη διαφορετικότητα. Άλλωστε, η ζωή είναι μικρή για ταμπέλες».

Για την πορεία της στον χώρο, είπε: «Ξεκίνησα από τη πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στην ομάδα ταυ Στάθη Λιβαθινού, κάτι που με καθόρισε. Έχω συνεργαστεί με πολλούς και διαφορετικούς σκηνοθέτες στο θέατρο. Στον κινηματογράφο ξεκίνησα με τις ‘Νύφες’ του Παντελή Βούλγαρη, αλλά τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η συνεργασία μου στο θέατρα και στο σινεμά με τον Αλέξανδρο Αβρανά.

Το 2013 είχε δώσει το «παρών» στο 70ό Φεστιβάλ της Βενετίας με το έργο «Miss Violence», που απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα, καθώς και τα βραβεία των κριτικών Fedeora και το νεανικό βραβείο Area. Εκτός από το ταλέντο της τα ΜΜΕ είχαν εκθειάσει και την ομορφιά της.

«Φυσικά και είναι ωραίο να νιώθεις τα φώτα επάνω σου. Αλλά για εμένα το σημαντικότερο ήταν η ταινία, αυτό που ήθελε να πει και συνεχίζει να υφίσταται ακόμη και σήμερα. Αναφέρομαι σε όλες αυτές τις αισχρές και απάνθρωπες ιστορίες παιδεραστίας που, δυστυχώς αποκαλύπτονται καθημερινά», υπογράμμισε.

Η ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τον Τζιμ Κάρεϊ στην ταινία του Αλ. Αβρανά «Dark crimes». Ανέφερε σχετικά: «Είναι πάντα ευχάριστο να συνεργάζεσαι με ταλαντούχους και άμεσους ηθοποιούς. Αν και οφείλω να ομολογήσω πως η συμπάθειά μου ήταν μεγαλύτερη προς τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, που συμπρωταγωνιστούσε στη ταινία… Αν δεν υπάρχει καλλιτεχνική ελευθερία, τότε επιλέγω να μη συνεργαστώ».

Όσο για το μέλλον; «Το όνειρό μου είναι να μπορώ να αισθάνομαι πάντα ελεύθερη».