Άμπερ Χερντ: Γυναικείες οργανώσεις ζητούν να σταματήσει η διαπόμπευσή της

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

18 Νοεμβρίου 2022 12:20

Με ανοιχτή επιστολή, την οποία υπογράφουν περισσότερες από 130 οργανώσεις που στηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, ζητούν να σταματήσει η δημόσια διαπόμπευση της Άμπερ Χερντ, μετά τη νίκη του Τζόνι Ντεπ στη δικαστική τους διαμάχη.

Όπως τονίζουν πρέπει να μπει ένα τέλος στην παρενόχληση και τον εκφοβισμό της ηθοποιού Άμπερ Χερντ, μέσω του διαδικτύου, ώστε να μπορέσει να μεγαλώσει απερίσπαστη τη 18 μηνών κόρη της.

Οι προσωπικότητες και οι οργανώσεις που υπογράφουν την επιστολή, τάσσονται στο πλευρό της 36χρονης πρωταγωνίστριας και καταδικάζουν την παρενόχληση που έχει υποστεί μετά τη δίκη.

«Ο διασυρμός της κας Χερντ και η συνεχιζόμενη διαδικτυακή παρενόχληση της ίδιας και εκείνων που την έχουν υποστηρίξει είναι άνευ προηγουμένου, τόσο σε κλίμακα όσο και σε τοξικότητα», αναφέρεται στην επιστολή.

Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Σε μεγάλο βαθμό αυτή η παρενόχληση τροφοδοτήθηκε από την παραπληροφόρηση, τον μισογυνισμό, την αμφιφοβία και από ένα περιβάλλον στα social media στο οποίο οι καταγγελίες μιας γυναίκας για ενδοοικογενειακή βία και σεξουαλική επίθεση χλευάζονται για λόγους ψυχαγωγίας.

Η ίδια παραπληροφόρηση και απόδοση ευθυνών στο θύμα «χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον άλλων που έχουν καταγγείλει κακοποίηση».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι απόφαση του δικαστηρίου και η συνεχιζόμενη συζήτηση για αυτή δείχνουν μια «θεμελιώδη παρανόηση» για τη σεξουαλική βία από σύντροφο και πώς αντιδρούν σε αυτή όσοι την έχουν βιώσει.

Και πως οι καταστροφικές συνέπειες από την εξάπλωση της παραπληροφόρησης είναι ανυπολόγιστες.

Ακόμα οι προσωπικότητες και οι οργανώσεις εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες» για την «αυξανόμενη κατάχρηση των αγωγών για δυσφήμηση, προκειμένου να απειληθούν και να φιμωθούν» τα θύματα.

Καταλήγουν καταδικάζοντας τον «δημόσιο διασυρμό» της Χερντ και τάσσονται στο πλευρό της.

Στις οργανώσεις που υπογράφουν, συμπεριλαμβάνονται η «Equality Now» και «The National Women’s Law Center» αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα, όπως η ακτιβίστρια Γκλόρια Στέινεμ.

Η  Χερντ πρόσφατα είχε αναφερθεί σε μηνύματα εκφοβισμού που λαμβάνει στο διαδίκτυο. «Δεν με νοιάζει τι πιστεύει κανείς για εμένα, την ιδιωτική μου ζωή και όσα συνέβησαν στον γάμο μου. Δεν υποθέτω πως ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει αυτά τα πράγματα, οπότε δεν τα παίρνω προσωπικά.

Αλλά ακόμα και κάποιος που είναι σίγουρος ότι αξίζω όλο αυτό το μίσος και νομίζει ότι λέω ψέματα, δεν θα μπορούσε να με κοιτάξει στα μάτια και να μου πει ότι υπήρξε μια δίκαιη εκπροσώπηση στα social media. Δεν μπορείτε να μου πείτε ότι πιστεύετε πως αυτό ήταν δίκαιο», είχε πει.