Κορωνοϊός: Πώς άλλαξε τις συνήθειες του ύπνου η πανδημία

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

8 Δεκεμβρίου 2022 08:40

Νέα μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (AASM) καταδεικνύει πως το 31% των ανθρώπων υπέφεραν από αϋπνία στις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο -μείωση 25%- συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα που διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια του 2021, η οποία είχε διαπιστώσει ότι το 56% των ανθρώπων είχαν αϋπνία που σχετίζεται με τον Covid-19.

«Το άγχος και η αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, οδήγησαν σε αύξηση των διαταραχών που αφορούν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τζένιφερ Μάρτιν, κλινική ψυχολόγος και πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου.

«Ενώ κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, τα καλά νέα είναι ότι ο γενικός πληθυσμός αισθάνεται τον αντίκτυπο της πανδημίας λιγότερο τώρα σε σχέση με πέρυσι. Όσοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο βελτίωσης του νυχτερινού ύπνου τους», τόνισε η ίδια στη συνέχεια.

Μεταξύ των ερωτηθέντων που συνέχιζαν να έχουν διαταραχές ύπνου, το 61% αντιμετώπιζε δυσκολία στο να κοιμηθεί. Περίπου το 47% είχαν ύπνο χειρότερης ποιότητας, το 39% κοιμούνταν λιγότερο και το 33% έβλεπαν πιο ενοχλητικά όνειρα.

Η Ακαδημία συνιστά σε όσους έχουν προβλήματα ύπνου να δοκιμάσουν μερικές τεχνικές «υγιεινής ύπνου»:

Πρώτον, διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Να κοιμάστε και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.

Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές. Η αποφυγή των οθονών, των ειδήσεων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει το άγχος.

Δώστε έμφαση στη βραδινή χαλάρωση. Χαλαρώστε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο με ήρεμες δραστηριότητες, όπως διάβασμα, διαλογισμό ή ένα ζεστό μπάνιο.

Ο χώρος ύπνου σας πρέπει να είναι δροσερός, ήσυχος, σκοτεινός και γαλήνιος χωρίς τηλεοράσεις ή τηλέφωνα.

Στη διαδικτυακή έρευνα, τέλος, συμμετείχαν πάνω από 2.000 ενήλικες Αμερικανοί που απάντησαν σε ερωτηματολόγια μεταξύ 17 και 24 Φεβρουαρίου 2022.

Πηγή: healthday.com