Εύα Καϊλή: H Διάσκεψη των Προέδρων προτείνει την παύση των αρμοδιοτήτων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

13 Δεκεμβρίου 2022 11:39

«Η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε σήμερα ότι προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή», ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σήμερα στη 1 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι Βάσει του Άρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.

Από εκεί και πέρα, την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.

Ειδικότερα, σημειώνει για την υπόθεση στην οποία έχει εμπλακεί η Καϊλή ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Πάντως, η Καϊλή δήλωσε αθώα, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου.

Ο Δημητρακόπουλος, μίλησε στο Open και σημείωσε πως η Καϊλή δηλώνει αθώα, ενώ επέμεινε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που της προσάπτονται.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση -ρητά και κατηγορηματικά -με χρηματισμούς από το Κατάρ, αυτή είναι η θέση της. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν», είπε αρχικά ο Δημητρακόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της, η κ. Μαγδαλένα Καϊλή».