ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ζωή Κακαρέλη, Προπονήτρια του Α.Σ. TAE KWON DO του Θησέα Ν. Ιωνίας

27 Ιανουαρίου 2020 10:51

-Ποιες είναι οι σπουδές σας και η διακρίσεις σας στο άθλημα του Tae Kwon Do;

Είμαι Διπλωματούχος προπονήτρια Γ.Γ.Α. του ολυμπιακού αθλήματος TAE KWON DO και προπονήτρια του Α.Σ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ .Παγκόσμια πρωταθλήτρια, 3 φορές χρυσή βαλκανιονίκης ,επί σειρά ετών Πρωταθλήτρια Ελλάδος και μέλος της Εθνικής Ομάδας TAE KWON DO των ηλικιακών κατηγοριών Εφήβων-Νεανίδων και Ανδρών- Γυναικών αντίστοιχα. Το 2016 ήμουν ομοσπονδιακή προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Ε.Ο.Α.Κ.(Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών) ΤΑΕ KWONDO στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωφών TAE KWON DO που διεξήχθη στην Σαμψούντα της Τουρκίας με την συγκομιδή 8 Παγκόσμιων Μεταλλίων και 1 από αυτά τα μετάλλια να ανήκει στην δική μου αθλήτρια ΠΑΣΧΑΛΗ Δήμητρα. Προπονήτρια της Ένωσης ΤAEKWON DO Νοτίου Ελλάδος και εκπαιδεύτρια στην Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Οι πιο πρόσφατες διακρίσεις μου, αφού η αγάπη μου για το TAE KWON DO δεν σταματάει ποτέ είναι αυτές της ασημένιας Πρωταθλήτριας Ευρώπης Master 2017 στο Λουξεμβούργο και πριν 1 μήνα έκλεισε η χρόνια για μένα με τον καλύτερο τρόπο αφού κατάφερα και σκαρφάλωσα στο 1ο σκαλί στου βάθρου και κατέκτησα την 1η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα TAE KWON DO Master στο Δουβλίνο.

-Πείτε μας πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος Tae Kwon Do και ποιες οι δραστηριότητές του; Ποια τμήματα λειτουργούν;

Ο σύλλογός μας που εδρεύει στην Νέα Ιωνία Αττικής επί της οδού Ανδρέα Δημητρίου 89, ιδρύθηκε το 2005.Ειναι αναγνωρισμένος σύλλογος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Ελληνική Ομοσπονδία ΤAE KWON DO και είναι ένας από τους 5 ενεργούς συλλόγους οι οποίοι έχουν ιδρυθεί από την κατ’ εξοχήν οικογένεια ΚΑΚΑΡΕΛΗ, όπως και ο Α.Σ.ΘΗΣΕΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ-ΠΑΞΩΝ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ και ΑΡΤΑΣ.
O σύλλογός μας δραστηριοποιείται αποκλειστικά μόνο στο Ολυμπιακό Τae Kwondo αφού η εξειδίκευση είναι το Α και το Ω. Υπάρχουν Τμήματα όλων των ηλικιακών ομάδων.Baby τμήμα από 3 ετών, παιδικό, Εφηβικό, τμήμα Ενηλίκων , Τμήμα Γυναικών, Τμήμα αυτοάμυνας και φυσικά η ναυαρχίδα, η αγωνιστική μας ομάδα και πρόσφατα εντάξαμε και την πιο διασκεδαστική αερόβια γυμναστική των KANGOO JUMPS.

-Ποιος είναι ο στόχος σας στη σχολή;

Βασικός μας στόχος και σκοπός είναι η θωράκιση των αθλητών-τριών μας με σωματικά-ψυχικά και πνευματικά προσόντα καθώς και να αποκομίσουν όλα τα εφόδια που απορρέουν από την εκμάθηση του συγκεκριμένου αθλήματος: πειθαρχία-σεβασμό-θάρρος-υπομονή-επιμονή, που κατά την ενηλικίωση τους θα τους εντάξουν με επιτυχία στο κοινωνικό σύνολο. Μα πάνω απ΄όλα να αγαπήσουν τον αθλητισμό.

-Ποιες επιτυχίες έχει στο ενεργητικό του;

Από την ίδρυσή του ο Α.Σ.ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο και Πρωταγωνιστεί ανάμεσα στους κορυφαίους συλλόγους της Ελλάδος σε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών, καθώς επίσης και σε πάρα πολλά διεθνή πρωταθλήματα στο εξωτερικό. Είναι ένας πάρα πολύ ενεργός σύλλογος στο αγωνιστικό κομμάτι αφού αρκετοί από τους αθλητές και τις αθλήτριες μας στελεχώνουν την Εθνική Ομάδα επιτυγχάνοντας υψηλές διακρίσεις. Ο σύλλογος μας έχει αθλητές που έχουν διακριθεί σε Παγκόσμιο –Πανευρωπαϊκό και Βαλκανικό επίπεδο. Αυτό δείχνει ότι η δουλεία που γίνεται είναι σωστή, επαγγελματική και αυτό φαίνεται από τις διακρίσεις των αθλητών μας. ) Ο συλλογός μας τυγχάνει σημαντικής αποδοχής σε Πανελλήνιο επίπεδο, λόγω των αγωνιστικών επιδόσεων των αθλητών μου. Καθώς οι αθλητές και αθλήτριες που απαρτίζουν την αγωνιστική μου αμάδα σημειώνουν σημαντικές διακρίσεις τόσο σε Πανελλήνιο επίπεδο όσο και στα Πρωταθλήματα που προανέφερα. Αυτό σημαίνει ότι ο σύλλογος μας κάνει μια σπουδαία δουλεία ως αναφορά τις αγωνιστικές και προαγωνιστικές του ομάδες. Εξάλλου το σημαντικό που πρέπει να κοιτάξει ένας γονιός πριν πάει το παιδί του να το γράψει σε ένα σωματείο είναι τις επιτυχίες που έχει ο σύλλογος, καθώς εμείς έχουμε αθλητές που έχουν και παγκόσμιες διακρίσεις.

– Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον;

Το όνειρο κάθε προπονητή και αθλητή είναι η συμμετοχή του σε μια Ολυμπιάδα. Εύχομαι το όνειρο μου και όνειρο αρκετών αθλητών μου να γίνει πραγματικότητα και να μπορέσουμε να ζήσουμε την πιο μαγική, τιμητική και ξεχωριστή στιγμή αυτή της Ολυμπιάδας.

-Γιατί κάποιος να επιλέξει το Tae Kwon Do για να αθληθεί, ποια τα πλεονεκτήματά του;

Το Tae Kwon Do είναι μία παραδοσιακή Κορεάτικη πολεμική τέχνη, που χαρακτηρίζεται από λακτίσματα και χτυπήματα με το χέρι, εξασκώντας και το μυαλό.
Μπορεί να διδάξει, ειδικά στα παιδιά, το πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους από μια πιθανή σωματική απειλή.Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε άθλημα και από το 2000 είναι στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το Taekwondo όμως είναι ένα πολύπλευρο και πολυσύνθετο άθλημα.
Οι ωφέλειες που προσφέρει το Tae Kwon Do στα παιδιά και ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή, πολλές…
Πρώτα απ’ όλα το Taekwondo γυμνάζει όλο το σώμα, είναι ωραίο να βλέπεις δυνατά παιδιά. Πολλά από τα σημερινά παιδιά είναι υπέρβαρα. Κι αυτό γιατί είναι ανενεργά και τρώνε φαγητά με πολλές και άχρηστες θερμίδες.Το ανθρώπινο σώμα, και ειδικά το παιδικό, είναι φτιαγμένο για να γυμνάζεται, να τρέχει, να χοροπηδά και να λαχανιάζει.Πολλά παιδιά δεν γυμνάζονται, παρά μόνο εξασκούν τα δάχτυλά τους στα κουμπιά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
 Μία ώρα προπόνηση Tae Kwon Do την ημέρα βελτιώνει κατά πολύ τη δύναμη, την ευκαμψία, το συντονισμό των κινήσεων και την αντοχή.Το σπουδαιότερο είναι, ότι τα παιδιά απολαμβάνουν αυτή τη σωματική άσκηση και γυμνάζουν όλο τους το σώμα από την κορυφή ως τα νύχια!
Το παιδί στο Tae Kwon Do, εκτός από σωματικά γίνεται επίσης πνευματικά και ψυχικά δυνατότερο. Αυτό το βοηθά στη καθημερινή του ζωή. Μαθαίνει περίπλοκες κινήσεις, βελτιώνοντας την ικανότητα συγκέντρωσης του και τη μνήμη.
Σημαντικό είναι ότι μαθαίνει την πειθαρχία, καθώς πρέπει απαραίτητα να κάνει τις ασκήσεις που του ζητάει ο δάσκαλός/α του και αποκτά έτσι αυτοπειθαρχία για να συνεχίζει ακόμη και όταν η προπόνηση είναι σκληρή.
Μαθαίνει το σεβασμό και την ευγένεια. Στην προπόνηση τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τους δασκάλους, τους συναθλητές, τους αντιπάλους και με το χρόνο τον ίδιο τους τον εαυτό.
Μαθαίνουν τη δύναμη της επιμονής. Προσπαθούν για να πετύχουν τους στόχους που θέτουν.
Μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την ήττα.
Επιμένουν ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουν και η αίσθηση της επιτυχίας και η περηφάνια φαίνεται στα χαμογελαστά πρόσωπά τους.
Έτσι ωθείται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση που είναι από τα πιο σπουδαία οφέλη του Tae Kwon Do. Γίνονται πιο σίγουρα για τον εαυτό τους και βελτιώνουν την εμπιστοσύνη που έχουν στον εαυτό τους για να διδάξουν αργότερα και να βοηθήσουν στην καλλιέργεια των ποιο νέων αθλητών.
Μαθαίνουν την υπομονή και την καλοσύνη. Με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε τους αθλητές του Tae Kwon Do να γίνονται ήρεμοι, νέοι άνθρωποι, γεμάτοι αυτοπεποίθηση που είναι δύσκολο να πέσουν σε καταστροφικές συμπεριφορές, όπως τσιγάρο, ναρκωτικά και αλκοόλ. Τέλος, τα παιδιά με αυξημένη αυτοπεποίθηση έχουν λιγότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα σχολικού εκφοβισμού!
Αυτό είναι το άθλημα του TAEKWONDO που το κάνει να είναι τόσο ξεχωριστό και δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.
Ένας δρόμος που όποιος τον περπατήσει σωστά ο αθλητισμός θα του γίνει τρόπος ζωής μέχρι τα “βαθιά γεράματα”
Το TAEKWONDO είναι ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

-Από ποια ηλικία ξεκινήσατε το TAE KWON DO και ποιος σας παροτρύνε να ασχοληθείτε με ένα τόσο δυναμικό και επί το πλείστον ανδροκρατούμενο για εκείνη την εποχή άθλημα;

Ξεκίνησα το TAE KWON DO σε ηλικία 5 ετών στο Αγρίνιο όπου είναι και ο τόπος καταγωγής μου, με Δάσκαλο τον μπαμπά μου ΚΑΚΑΡΕΛΗ ΑΛΕΞΙΟ. Ήταν ο άνθρωπος που με ενθάρρυνε να ξεκινήσω το TAEKWON DO και ο άνθρωπος που μαζί του έφτασα στην Παγκόσμια διάκριση και στην κατάκτηση όλων αυτών των μεταλλίων και διακρίσεων. Στήριγμα μου σε όλη αυτή την προσπάθεια των τόσων χρονών πρωταθλητισμού ήταν και ο αδερφός μου Νικόλαος ΚΑΚΑΡΕΛΗΣ επί σειρά ετών Πρωταθλητής Ελλάδος και μέλος Εθνικής Ομάδος, καταξιωμένος προπονητής πλέον του Α.Σ.ΘΗΣΕΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ο οποίος είναι από τους πιο παλιούς συλλόγους ΤΑΕ KWON DO στην Ελλάδα με παρά πολλούς παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς αθλητές αλλά και ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ προπονητής της Εθνικής Ομάδας TAEKWON DO Εφήβων –Νεανίδων και Ανδρών-Γυναικών.

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ζωή Κακαρέλη, Προπονήτρια του Α.Σ. TAE KWON DO του Θησέα Ν. Ιωνίας