ΔΟΜΝΑ Ε. ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ – Eγκαύματα Παιδικής Ηλικίας

30 Μαΐου 2023 11:13

Eγκαύματα Παιδικής Ηλικίας

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ενήλικα και παιδικού εγκαυματία; Πόσο κρίσιμα είναι τα πρώτα 24ωρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την προστασία των παιδιών; Πρόληψη και αντιμετώπιση. Συμβουλές από την πλαστικό χειρουργό εξειδικευμένη σε θέματα αποκατάστασης  δρ Δόμνα Καλομοίρη.

 

Τα εγκαύματα αποτελούν το τρίτο πιο συχνό αίτιο θνητότητας στις  παιδικές ηλικίες μέχρι 5 ετών. Πολλά απ’ αυτά τα εγκαύματα συμβαίνουν στον χώρο του σπιτιού, είτε από αμέλεια, είτε από απροσεξία και πέραν των αισθητικών βλαβών που μπορούν να προκαλέσουν είναι δυνατόν να οδηγήσουν και στον θάνατο γι’ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς, ώστε να προφυλάσσουν τα παιδιά από εύφλεκτα υλικά.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι από τα παιδιά που θα υποστούν έγκαυμα ένα 15% χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο για εξειδικευμένη θεραπεία, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό 2% θα έχουν μακροπρόθεσμα κάποια αναπηρία. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 450.000 παιδιά χρειάζονται θεραπεία για κάθε είδους έγκαυμα. Στην Ελλάδα αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία υπολογίζουμε πως τα νούμερα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των εγκαυμάτων πρέπει να γίνει άμεση ιατρική παρακολούθηση. Ιδίως στα παιδιά ακόμα και μικρής εκτάσεως εγκαύματα απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των παιδικών εγκαυμάτων μιλά η πλαστικός χειρουργός δρ Δόμνα Καλομοίρη στο ένθετο Health magazine του περιοδικού Ciao magazine.

-Γιατρέ μου πού οφείλονται τα εγκαύματα παιδικής ηλικίας, σε ποιες αιτίες και ποιες οι συμβουλές που θα δίνατε στους γονείς για την αποφυγή τέτοιων εγκαυμάτων, δεδομένου ότι πολλές φορές η παραμικρή αμέλεια ενός γονέα μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί όχι απλώς σε νοσηλεία σε ένα νοσοκομείο αλλά να του προκαλέσει μόνιμη βλάβη;

Σε παιδιά ηλικίας μέχρι 5 ετών, τα πιο συχνά εγκαύματα προέρχονται από χρήση καυτών υγρών. Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τα εγκαύματα μπορεί να προέρχονται από εύφλεκτα υλικά (π.χ. οινόπνευμα) και θερμαντικές εστίες.

-Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενήλικα εγκαυματία και παιδικού;

Το παιδικό δέρμα, ιδιαίτερα στις πιο μικρές ηλικίες, είναι πολύ πιο λεπτό συγκριτικά με του ενήλικα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι πολύ πιο ευάλωτα σε κάθε τύπο εγκαύματος (θερμικά, ηλεκτρικά και  χημικά εγκαύματα).

– Επειδή η πρόληψη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το Άλφα και το Ωμέγα, ποιες συμβουλές θα δίνατε στους γονείς για την αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων που μπορούν να έχουν δυστυχώς απρόβλεπτες συνέπειες;

  • Καλό θα είναι να τοποθετούν τα μαγειρικά σκεύη π.χ. φλυτζάνια και κούπες με καυτό νερό η καφέ, τσάι κ.λπ. σε τέτοια σημεία που να μην μπορεί να φτάσει το παιδί
  • Κρατείστε το παιδί μακριά από την κουζίνα όσο μαγειρεύετε. Όταν το παιδί βρίσκεται κοντά σε χώρους όπως τζάκι ή θερμάστρα καλό θα είναι να μην φοράει ρούχα από εύφλεκτα υλικά
  • Αφαιρέστε από το παιδικό δωμάτιο εύφλεκτα πλαστικά παιδικά παιχνίδια
  • Υπάρχει νομοθεσία, όπου απαγορεύει να χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υλικά για την κατασκευή παιδικών ρούχων και παιχνιδιών.
  • Οι γονείς επίσης πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ώστε να μην τοποθετούν θερμαντικά σώματα, όπως π.χ. σόμπες σε παιδικά δωμάτια, στα οποία υπάρχουν κουνουπιέρες ή πλαστικά παιδικά παιχνίδια, από τα οποία θα μπορούσε να προκληθεί πυρκαγιά.
  • Επίσης, αποφεύγετε να πίνετε ή να μεταφέρετε καυτά υγρά όταν το παιδί είναι κοντά σας ή χαμηλότερα από εσάς. Κάνετε καφέ χρησιμοποιώντας αυτόματη καφετιέρα. Αφήνετε τον ζεστό καφέ σε στεγανό δοχείο που ασφαλίζει.
  • Τοποθετείστε μακριά από το παιδί ηλεκτρικές θερμάστρες ή άλλα θερμαντικά σώματα, ώστε το παιδί να μην μπορεί να τα φτάσει
  • Κάντε αδύνατη την πρόσβαση του παιδιού σε τζάκια, σόμπες και σε άλλα θερμαντικά σώματα
  • Ρυθμίστε την θερμοκρασία του καυτού νερού στους 60 βαθμούς το λιγότερο
  • Ασφαλίστε τις πρίζες του ηλεκτρικού ρεύματος και μην αφήνετε το παιδί να βάζει μεταλλικά αντικείμενα σα αυτές (π.χ. καρφιά, σύρματα κά)
  • Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι πλαστικές φιάλες οινοπνεύματος και αυτό διότι τα εγκαύματα από ανάφλεξη οινοπνεύματος είναι συχνά θανατηφόρα
  • Μην αφήνετε το παιδί να βάζει στο στόμα του ή να γλύφει ηλεκτρικά καλώδια

                      Συνέντευξη-Επιμέλεια Νίκη Μουσαμά