Αργυρώ Κυπραίου – Ενδείξεις ρινοπλαστικής και νέες τεχνικές

30 Μαΐου 2023 11:35

Ενδείξεις ρινοπλαστικής και νέες τεχνικές

Το πρόβλημα στην αναπνοή απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεξαρτήτως του φύλου.
Η απόφραξη της μύτης είναι βασανιστική την ημέρα και κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά τα σοβαρότερα προβλήματα προκαλούνται το βράδυ κατά την κατάκλιση και τον ύπνο.
Η απόφραξη συνήθως χειροτερεύει όταν ξαπλώνουμε, κλείνει η μία ή και οι δύο πλευρές και κάποιοι προσπαθούν να ανασηκώσουν το μάγουλο ώστε να διέρχεται ο αέρας, βάζουν διαρκώς ρινικά σπρέι και γενικότερα παραπονιούνται για πονοκεφάλους και ξηροστομία όταν ξυπνήσουν.

Μία από τις σοβαρότερες ενδείξεις της ρινοπλαστικής είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα. Σε αντίθεση με το παρελθόν, η πρώτη προτεραιότητα μας πλέον είναι η αποκατάσταση της ελεύθερης αναπνοής και στη συνέχεια γίνεται η διόρθωση στο σχήμα της μύτης.
Άλλη σοβαρή ένδειξη για την επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι μια λοξή μύτη, ασυμμετρίες στο ακρορρίνιο και τα ρουθούνια, μια πλατιά και πτωτική μύτη καθώς και οποιοδήποτε εξόγκωμα ή δυσμορφία πάνω στη μύτη που μπορεί να διορθωθεί.

Ένα ατύχημα ή κάταγμα στην αναπτυσσόμενη μύτη σε ηλικίες 10 – 15 ετών θα μπορούσε να δημιουργήσει εξογκώματα, καμπούρα στη ράχη της μύτης αλλά και ασυμμετρίες στο σχήμα οι οποίες θα απαιτήσουν μια ειδικά σχεδιασμένη επέμβαση ρινοπλαστικής ώστε να διορθωθούν.
Επίσης, απόλυτη ένδειξη ρινοπλαστικής έχουν τα εκ γενετής κατασκευαστικά προβλήματα δυσμορφίας μύτης και άνω χείλους (λαγώχειλο).

Οι τεχνικές της ρινοπλαστικής, έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Τα στάδια της επέμβασης και η γενικότερη μέθοδος και φιλοσοφία έχουν αλλάξει.
Έχουμε οδηγηθεί από τις παλαιές αφαιρετικές ρινοπλαστικές που άφηναν τη μύτη χωρίς στηρίγματα, στις νέες δομικού τύπου ρινοπλαστικές (structural rhinoplasty) με μεγάλη έμφαση στη διατήρηση των ιστών της μύτης (preservation).

Αυτό σημαίνει ότι η σμίλευση των ιστών γίνεται με μεγάλη σχολαστικότητα και πλαστικότητα, ενώ οι όγκοι της μύτης μοιράζονται με στόχο τη βελτίωση μεν του σχήματος αλλά και την ενίσχυση δε των ρινικών τοιχωμάτων ώστε να μην καθιζάνουν με την πάροδο των ετών αλλά και με την εισπνοή.
Με τον τρόπο αυτό η ροή του αέρα πολλαπλασιάζεται και ο ασθενής ωφελείται συνολικά, τόσο από τον ευθειασμό στο διάφραγμά του όσο και από τη λειτουργική ρινοπλαστική.
Οι επεμβάσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται ρουτίνας. Είναι μοναδικές και αποκλειστικά σχεδιασμένες για το κάθε περιστατικό.

Οι διαφορές ανοικτής και κλειστής ρινοπλαστικής δεν είναι ουσιαστικές. Ο εξειδικευμένος χειρουργός ρινοπλαστικής είναι εκπαιδευμένος για όλες τις τεχνικές και προσπελάσεις επάνω στη μύτη και θα εφαρμόσει αυτό που ταιριάζει καλύτερα και εξυπηρετεί τους σκοπούς της επέμβασης κάθε φορά.

Στόχοι της επέμβασης είναι να επιτύχουμε άψογα το λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Να έχουμε την ελάχιστη ταλαιπωρία, κανέναν πόνο, μικρά οιδήματα και γρήγορη επάνοδο στην εργασία μας.
Η φωτογράφηση και η προσομοίωση του πιθανού αποτελέσματος μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή έχουν κομβικό ρόλο ώστε να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του ενδιαφερόμενου και του χειρουργού και να καθορίσει τους στόχους που αφορούν το αισθητικό κομμάτι.
Τα αποτελέσματα της επέμβασης φαίνονται άμεσα, τις πρώτες 15 ημέρες μετά το χειρουργείο, και είναι μόνιμα.

Αργυρώ Κυπραίου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος,
European and International Diplomat Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρ. Προσώπου
Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός
Όμιλος ΥΓΕΙΑ, νοσ. ΜΗΤΕΡΑ