ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

2 Φεβρουαρίου 2020 10:51

Τον Ιούλιο του 2002 ξεκίνησε η λειτουργία του Δασικού Χωριού ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ με φορέα διαχείρισης την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης > του Δήμου Σταυρούπολης.

Βρίσκεται στο Δημόσιο Δάσος Δρυμού, σε υψόμετρο 1350 μέτρων, σε μια έκταση 100 στρεμμάτων με λιθόστρωτα καλντερίμια και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους αναψυχής (γήπεδο βόλεϊ, παιδική χαρά).

Αποτελεί το επίκεντρο ενός πλούσιου δικτύου σηματοδοτημένων μονοπατιών καθιστώντας το σημαντικό προορισμό για τους επισκέπτες της Ξάνθης, που ενδιαφέρονται για τον περιπατητικό τουρισμό.

Διαθέτει δυναμικότητα εξήντα δύο (62) ατόμων και αποτελείται από δώδεκα ξύλινους κεραμοσκεπείς αυτοεξυπηρετούμενους οικίσκους των δύο υπνοδωματίων με καθιστικό, τζάκι, κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη και μπάνιο με δυνατότητα φιλοξενίας του κάθε οικίσκου είναι 4-5 ατόμων. Επιπλέον, υπάρχει ένας μοναδικός οικίσκος (ο δέκατος τρίτος) ενός υπνοδωματίου με καθιστικό, τζάκι, κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη και μπάνιο για δύο άτομα.

Το κύριο υλικό δόμησης είναι η πέτρα και το ξύλο, ένας οικισμός αποτελούμενος από το γραφείο υποδοχής-ενημέρωσης και ένα αναψυκτήριο όπου ο καθένας μπορεί να απολαύσει το πρωινό του, τον ζεστό καφέ του δίπλα στη θαλπωρή του τζακιού. Στο χώρο υπάρχει φύλακας όλο το εικοσιτετράωρο.
Η βασική πρόσβαση γίνεται από ασφαλτοστρωμένο δρόμο, από την Ξάνθη, ακολουθώντας την διαδρομή Σταυρούπολη – Καρυόφυτο – Λειβαδίτη – Δασικό Χωριό. Από τη Δράμα, ακολουθώντας τον δρόμο Παρανέστι – Νεοχώρι – Καρυόφυτο – Λειβαδίτη – Δασικό Χωριό και από την Καβάλα, ακολουθώντας την διαδρομή διασταύρωση Χρυσούπολης – Ζαρκαδιά – Κεχρόκαμπος – Σταυρούπολη – Καρυόφυτο – Λειβαδίτη – Δασικό Χωριό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, βρίσκεται σε καθημερινή ετοιμότητα το εκχιονιστικό μηχάνημα. Η πρόσβαση και η διαμονή τηρεί προδιαγραφές και για ΑΜΕΑ.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή το Δασικό Χωριό αποτέλεσε πόλο έλξης για την περιοχή και προσελκύει επισκέπτες κάθε ηλικίας από όλο τον κόσμο δίνοντας τους την ευκαιρία να απολαύσουν στιγμές ηρεμίας, πνευματικής και ψυχικής ξεκούρασης, καθώς και περιπέτειας για τους πιο τολμηρούς.
Λειτουργεί όλες τις εποχές του χρόνου.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ

Ερχόμενοι στο Δασικό Χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε:

  1. Μονοπάτι Nestos Rodopi Trail 70,6 χλμ. μία πεζοπορική διαδρομή που έχει έναρξη το Δασικό χωριό και διατρέχει την οροσειρά της Ροδόπης την κοιλάδα και τα Στενά του ποταμού Νέστου, πιστοποιημένη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και σήμανσης, χωρισμένη σε 6 αυτόνομες διαδρομές καταλήγει στην πόλη της Ξάνθης.
  2. Τον καταρράκτη της περιοχής (ύψος 35 μέτρων) από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων, ακολουθώντας το δασικό μονοπάτι που κατασκεύασε η Δασική Υπηρεσία.
  3. Την κορυφή του Γυφτόκαστρου, με υψόμετρο 1745μ. με πανοραμική θέα προς την γείτονα Βουλγαρία. Η πρόσβαση γίνεται από χαραγμένο μονοπάτι μήκους 4 χιλ., το οποίο διασχίζει δάση Οξιάς και Δασική Πεύκης.
  4. Το Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, που αποτελείται από αδιατάρακτες συστάδες Οξιάς.
  5. Την τοξοτή γέφυρα του Λεωνίδα, στο δρόμο προς το Αρκουδόρεμα, σημαντικό κομβικό σημείο στο παρελθόν.
  6. Το Κάστρο της Καλύβας, σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, με πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του Νέστου.
  7. Τον Μακεδονικό Τάφο στο δημοτικό διαμέρισμα των Κομνηνών.
  8. Τους μαιανδρισμούς του Νέστου, από την θέση θέας του οικισμού Ίμερα
Στοιχεία Επικοινωνίας

ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ