Εύα Καϊλή: Μπορεί, πλέον, να μένει με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

2 Ιουνίου 2023 08:26

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Εύας Καϊλή - Στις 3 Μαρτίου αναμένεται η απόφαση

Τη δυνατότητα να μένουν μαζί έχουν πλέον η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έπειτα από σχετική διάταξη του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του Qatar Gate.

«Η κυρία Καϊλή δεν συμμετείχε σήμερα (σ.σ. χθες) στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω προσωπικού κωλύματος.

Τις επόμενες μέρες θα επανέλθει στα καθήκοντά της», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι συνήγοροι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Σβεν Μαρί.

Όπως επισήμαναν «έχει κινηθεί η νομική διαδικασία για να καταργηθούν οι περιοριστικοί όροι, ιδιαίτερα της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, γιατί επιθυμεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο».

Και η δήλωση κατέληξε ως εξής: «Με διάταξη του ανακριτή έχει επιτραπεί στον σύντροφό της Φρατζέσκο Τζιόρτζι να διαμένει στην κοινή κατοικία».

Σημειώνεται πως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρακολούθηση από επιμελητή κοινωνικής αρωγής ήταν μεταξύ άλλων οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με ην απόφαση του ανακριτή-δικαστή Μισέλ Κλεζ.

Σύμφωνα με τη διαταγή της 25ης Μαΐου του δικαστή Μισέλ Κλεζ, οι όροι για την απελευθέρωση της Καϊλή -η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος- είναι οι εξής:

να επιστραφεί ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική επιτήρηση·

να διαμένει στην κατοικία της και να μην τροποποιεί την κατοικία χωρίς προηγουμένως να ειδοποιήσει τον ανακριτή·

να μην εγκαταλείψει την εθνική επικράτεια του Βελγίου χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του ανακριτή·

να μην έρθει σε επαφή με κανένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στον φάκελο υπό έρευνα, μεταξύ άλλων μέσω του Τύπου·

να απαντά σε όλες τις κλήσεις των αστυνομικών ή δικαστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των κλήσεων που αποστέλλονται από εμπειρογνώμονες που έχουν ορίσει· και

να είναι στη διάθεση για παρακολούθηση από επιμελητή κοινωνικής αρωγής της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας.

Οι όροι αυτοί τέθηκαν σε ισχύ την 25η Μαΐου και θα λήξουν την 25η Αυγούστου, εκτός εάν αποφασιστεί παράταση ή τροποποίησή τους.