Αποκλειστικό: Ποιος έκλεψε την περιουσία του Βγενόπουλου

6 Μαρτίου 2020 17:10

Μία άκρως μυστηριώδης υπόθεση που έχει να κάνει με την αρπαγή πολύτιμων έργων Τέχνης από τη βίλα του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη, ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, λίγο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του επιχειρηματία, στις 5 Νοεμβρίου 2016 (μέσα στο σπίτι του, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 63 ετών), σπάνιοι πίνακες ανυπολόγιστης αξίας αφαιρέθηκαν από τους τοίχους της έπαυλης.
Οι ίδιοι άνθρωποι υπογραμμίζουν ότι ένα βράδυ -κάποιες εβδομάδες μετά το τραγικό συμβάν- έκαναν την εμφάνισή τους φορτηγά έξω από τη βίλα. Εκείνοι που βγήκαν από μέσα, αξιοποιώντας τη σκοτεινιά, κινήθηκαν αστραπιαία προς την έπαυλη και φόρτωσαν πράγματα στο πίσω μέρος των οχημάτων. Στη συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να τους ενοχλήσει κανένας και χωρίς ουδείς να πληροφορηθεί ποιοι ήταν και –το σημαντικότερο- για λογαριασμό ποιου δούλευαν.
Τη δουλειά που είχαν αναλάβει, πάντως, την έφεραν σε πέρας. Τα πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονταν στους εσωτερικούς χώρους του ακινήτου, εξαφανίστηκαν!
Έμεινε μόνο μία Aston Martin
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξέλιξη αυτή σόκαρε ακόμη και τα συνήθως ψύχραιμα και «ψυχρά» στελέχη της Τράπεζας, η οποία εμπλέκεται στον πλειστηριασμό της βίλας και των περιουσιακών στοιχείων της. Όπως ανέφεραν υπεύθυνοι της δημοπρασίας, στο γκαράζ έχει ξεμείνει μια πανάκριβη Aston Martin. Το εντυπωσιακό αυτοκίνητο, μάλιστα, αποτελεί μήλον της έριδος για πολλούς που ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν.
Άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις γύρω από την υπόθεση, υπογραμμίζουν πως δεν τους έχει εντυπωσιάσει μόνο η «επιχείρηση» αρπαγής των πολύτιμων αντικειμένων, που ανήκαν στον Βγενόπουλο, η οποία εκτελέστηκε με άρτιο –ομολογουμένως- τρόπο.


Καμία ένδειξη, κανένα στοιχείο…
Αυτό που τους έχει προκαλέσει πολλές απορίες είναι το γεγονός ότι μετά από περίπου τρία χρόνια, δεν έχει προκύψει το παραμικρό στοιχείο ή έστω μία μαρτυρία ή μία ένδειξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξεύρεση των έργων και στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ώστε να αποκαλυφθεί ο «εγκέφαλος» του πλιάτσικου στη βίλα. Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος βρίσκεται από πίσω, έχει φροντίσει να καλύψει τα ίχνη του… αριστοτεχνικά. Έχει κινηθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό που να αφήνει έστω και μικρά περιθώρια αισιοδοξίας ότι κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα των εμπλεκομένων.  Εκτός, βέβαια, αν στο μέλλον υποπέσουν σε κάποιο λάθος που θα αποβεί μοιραίο…

Η σκληρή κόντρα της χήρας του Βγενόπουλου με τα δύο παιδιά του
Καλά κρατεί η διαμάχη της χήρας του Ανδρέα Βγενόπουλου, Ρίτας Σουβατζόγλου με τα παιδιά που ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει από τον πρώτο του γάμο με τη Ρουμάνα Στεφανία Αντρέεα και από τη μακροχρόνια σχέση του με τη Βρετανίδα Τζιλ Μπεντ. Ο λόγος για τον Φίλιππο και τη Μελίνα, αντίστοιχα.
Σημειώνεται πως η χήρα του αείμνηστου επιχειρηματία διαθέτει τουλάχιστον το 50% των μετοχών της εταιρείας «Bariba Corporation», της ναυτιλιακής του ίδρυσε ο Πέτρος Βέττας, επιστήθιος φίλος του Βγενόπουλου. Με δική της εντολή, η επιχείρηση προχώρησε στην πώληση επτά πλοίων.
Το συνολικό ποσό που μπήκε στα ταμεία της εταιρείας ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τηρεί σιγή ιχθύος και δεν έχει κάνει την παραμικρή τοποθέτηση επί του ζητήματος επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας τα παραπάνω.


Άλλαξε τις κλειδαριές
Η διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές άρχισε λίγο μετά τον θάνατο του Βγενόπουλου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Φίλιππος και η Μελίνα, που ως τότε διατηρούσαν πολύ καλή σχέση με τη Σουβατζόγλου, πήγαν στο σπίτι της Εκάλης όπου διέμενε το ζευγάρι. Ήταν όμως κλειδωμένο.
Λίγες ημέρες πιο μετά ο Φίλιππος επιχείρησε να μπει ξανά, έχοντας τα κλειδιά της βίλας. Βρέθηκε όμως προ εκπλήξεως, μιας και οι κλειδαριές ήταν αλλαγμένες.
Αργότερα βρήκαν τη Σουβατζόγλου που ρώτησε εκείνον και την αδελφή του: «Τι ψάχνετε; Ό,τι και να ψάχνετε δεν θα βρείτε απολύτως τίποτα. Δεν το ξέρετε; Ο πατέρας σας πέθανε φτωχός, αφήνοντας πίσω του μόνο χρέη!». Τα λόγια της «πάγωσαν» και τους δύο. Ειδικά ο Φίλιππος, σοκαρίστηκε όχι μόνο από τα δυσάρεστα νέα αλλά και από την αλλαγή συμπεριφοράς. Ήρθε σε κόντρα μαζί της και με την κόρη της Αλεξάνδρα Βαλετοπούλου, που -όπως ήταν φυσικό- την υποστήριξε.
Μέσω εξώδικης διαμαρτυρίας ζήτησε από τη τελευταία σύζυγο του πατέρα του να ενημερωθεί για τα περιουσιακά στοιχεία του, καθώς και για τα χρέη του προς το Δημόσιο, προκειμένου να αξιολογήσει μαζί με τον δικηγόρο του την κατάσταση και να πράξει αναλόγως.
Αναζητούν τα περιουσιακά στοιχεία
Στο ίδιο μήκος κύματος -και σε συνεργασία με τον Φίλιππο- κινείται και η Μελίνα, η οποία επίσης ψάχνει έκτοτε τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα της.
Το θέμα, βέβαια, δεν είναι απλό. Επιχειρηματίες που διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον Βγενόπουλο σημειώνουν ότι διέθετε λογαριασμούς και χαρτοφυλάκια μετοχών σε εταιρείες του εξωτερικού. Ωστόσο, ο εντοπισμός τους μόνο ως εύκολη υπόθεση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως εκείνοι που ψάχνουν την περιουσία του θα δυσκολευτούν πολύ μέχρι να ανακαλύψουν ουσιαστικά στοιχεία. Επισημαίνουν πως οι σχετικές έρευνες θα κρατήσουν χρόνια, καθώς μεταξύ άλλων το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει πιθανότατα offshore εταιρείες, σπίτια, μέχρι και συλλεκτικά ρολόγια μεγάλης αξίας.  Από τη δική της πλευρά, η Σουβατζόγλου μπορεί να βρίσκεται στο Λονδίνο αλλά δεν έχει σταματήσει να ασχολείται με την υπόθεση. Πληροφορείται όλες τις εξελίξεις από τους δικούς της ανθρώπους στην Αθήνα και με βάση αυτές χαράσσει τη στρατηγική της και καταστρώνει τα πλάνα της προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις της.