Μόνο στο Ciao: Μπελάδες για τον Mr. Jumbo: Παρέμβαση εισαγγελέα για κατάστημά του

28 Μαρτίου 2020 09:00

Βακακ

Κλειστά λόγω κορονοϊού! Η αρχή έγινε με τα σχολεία και το φροντιστήρια, ακολούθησαν οι καφετέριες και τα εστιατόρια, μετά τα πολυκαταστήματα και στο τέλος το λουκέτο ήταν γενικό. Μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα που πωλούν είδη τροφίμων, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα φαρμακεία, τα petshops και τα συνεργεία αυτοκινήτων… γλίτωσαν μέχρι στιγμής, χωρίς βέβαια κανείς να μπορεί αν προδικάσει τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα.

Βέβαια, υπήρχαν αρκετές… παρασπονδίες μέχρι σήμερα. Τόσο από εκείνους που αψήφισαν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κατά του κορονοϊού και έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το «μένουμε σπίτι», κατακλύζοντας τις παραλίες (!) και τα βουνά και απολαμβάνοντας… εκδρομές (!), αλλά και από επαγγελματίες. Οι τελευταίοι επιχείρησαν να «σπάσουν» το μπλόκο αλλά δεν τα κατάφεραν. Είτε επρόκειτο για ιδιοκτήτες φροντιστηρίων που συγκέντρωναν τα παιδιά λες και ήταν το… κρυφό σχολειό, είτε για ιδιοκτήτες κομμωτηρίων, γενικά υπήρχε ένα μπάχαλο τις πρώτες ημέρες, με την ευχή όλων να υπακούσουν στις εντολές προκειμένου να μην υπάρξει καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας που μπορεί να είναι το έσχατο μέσο, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανό.

Μία από τις περιπτώσεις που προκάλεσε αίσθηση διαδραματίστηκε στην Πάτρα όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και αφορούσε τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων Jumbo ιδιοκτησίας του Απόστολου Βακάκη. Το κατάστημα που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Βασιλόπουλου, στην οδό Αμερικής στην Πάτρα, επιχείρησε να «σπάσει» την πανελλαδική καραντίνα στο λιανεμπόριο και να συνεχίσει τη λειτουργία του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα λοιπόν του τοπικού Τύπου, για το θέμα υπήρξε εντατική έρευνα από το 1ο Αστυνομικό Τμήμα της Πάτρας, που ανταποκρίθηκε άμεσα στις καταγγελίες που έγιναν. Καταγγελίες καταναλωτών αλλά και εμπόρων ανταγωνιστών που τα δικά τους καταστήματα ήταν κλειστά και κατηγορούσαν τη διεύθυνση του καταστήματος για αθέμιτο ανταγωνισμό.

 

Σνακ και χυμοί

Πάντα κατά την εφημερίδα «Πελοπόννησος», και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με παρέμβασή της, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την διεύθυνση του καταστήματος, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε παραβίαση των μέτρων προστασίας εργαζομένων και κοινού από τον κορονοϊό, επιφέρει βαρύτατες ποινές φυλάκισης και πρόστιμα στους υπευθύνους.

Πώς ξεκίνησε όμως όλη η ιστορία και γιατί, παρά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, το κατάστημα αποφάσισε να ανοίξει;

Το κατάστημα κατά τον έλεγχο που έγινε από την Αστυνομία, ήδη από το περασμένο Σάββατο, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι πρώτες απαγορεύσεις, επικαλέστηκε ότι διαθέτει άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, επειδή εμπορεύεται και κάποια είδη συσκευασμένων τροφίμων (σνακ, χυμούς, νερό) και γι’ αυτό θα έπρεπε να είναι ανοικτό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ακολούθησε ενδελεχής έρευνα των αστυνομικών αρχών, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, που έδειξε ότι στην πραγματικότητα, η άδεια πώλησης παιχνιδιών του συγκεκριμένου καταστήματος, δεν είχε αλλάξει, αλλά, ότι το 2008 είχε γίνει μια απλή γνωστοποίηση και για πώληση συσκευασμένων τροφίμων.

Η αστυνομία με ταχύτατες διαδικασίες, συνέταξε πλήρη αναφορά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση και να σταλεί στην επιχείρηση αυστηρό μήνυμα, να μην αποτολμήσει να παραβεί τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλει η Πολιτεία για τον περιορισμό του κορονοϊού.

 

Αυστηρή σύσταση

Εντός  του συγκεκριμένου καταστήματος, σύμφωνα με την εφημερίδα, εργάζονται 72 εμποροϋπάλληλοι, σε έναν κλειστό χώρο, χωρίς παράθυρα και εξαερισμό, με αποτέλεσμα να είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στον κορονοϊό, μαζί με τους καταναλωτές.

Με επείγον διαβιβαστικό, προς τους εισαγγελείς υπηρεσίας, τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές της περιοχής, η Εισαγγελία Εφετών, ζητά την τήρηση αυστηρής στάσης, απέναντι σε όσους δεν τηρούν τα έκτακτα μέτρα παρακολούθησης και περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Οι Αρχές, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους, σε περιπτώσεις εντοπισμού παραβατών, αφού θα ερευνάται η εφαρμογή σε βάρος τους, όχι μόνο των ποινικών κυρώσεων που επιφυλάσσονται στις παραπάνω διατάξεις, αλλά και η επιβολή των βαρύτερων κυρώσεων που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, με τον άμεσο σχηματισμό δικογραφιών και κατά περίπτωση, με την παραπομπή αυτών με την αυτόφωρη διαδικασία.

Η κόντρα με τον Σκλαβενίτη (πριν τον ιό…)

Σε ανοικτή ρήξη φαίνεται ότι είναι δύο κορυφαίοι επιχειρηματίες. Η κόντρα τους, βέβαια, λόγω του κορονοϊού δεν έχει πάρει διαστάσεις, αλλά όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τότε μην εκπλαγείτε αν πάρει διαστάσεις. Κι αυτό γιατί στο «στόχαστρο» του «Mr. Jumbo», Απόστολου Βακάκη έχει μπει η ιδιοκτησία των σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» με αφορμή την τελείως αντίθετη πολιτική που ακολουθούν οι δυο τους αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.

Η αλυσίδα «Jumbo» ανακοίνωσε (πριν από την έξαρση του ιού) ότι τα μαγαζιά της στην Πρέβεζα και στην Κατερίνη θα παραμένουν ανοιχτά και την τελευταία ημέρα της εβδομάδας. Όπως υποστήριξε ο Βακάκης στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση αφενός για να στηρίζει την τοπική απασχόληση και αφετέρου για να «απαντήσει» σε ανταγωνίστριες εταιρείες στις συγκεκριμένες πόλεις, που εδώ και καιρό δούλευαν ανενόχλητες σε επταήμερη βάση.

«Εάν είχαμε την πολυτέλεια, θα πρότεινα να μη δουλεύουμε ούτε τις Τετάρτες», είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ τα έβαλε με τον Σκλαβενίτη, που… παραδοσιακά κρατά κλειστά τα καταστήματά του τις Κυριακές.

Όταν μάλιστα κάποιος μέτοχος τον ρώτησε για την πολιτική του τελευταίου, ο Βακάκης εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως να πρόκειται για επιχειρηματική αρχή, η οποία ωστόσο στην πορεία εξελίχθηκε σε μάρκετινγκ. «Εφόσον αισθάνεται τόσο δυνατός ώστε να πηγαίνει κόντρα στον ανταγωνισμό, ας συνεχίσει να το κάνει», τόνισε.

Στη συνέχεια, όμως, άφησε σαφέστατες αιχμές σε βάρος του λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ορισμένοι κάνουν μάρκετινγκ και θέλουν να δείξουν ότι είναι υπέρ των εργαζομένων, είναι δικαίωμά τους. Όμως, δεν ξέρω κατά πόσο η απόφαση να μην ανοίγει καμία Κυριακή είναι προς όφελος των εργαζομένων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βακάκης έχει ανοίξει… μέτωπο με τον Σκλαβενίτη από πιο παλιά. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2016 κατά την ετήσια παρουσίαση της «Jumbo» στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο πρόεδρος της επιχείρησης επέκρινε την εξαγορά της αλυσίδας «Μαρινόπουλος», που είχε «κλείσει» τότε ο Σκλαβενίτης.

Τόνισε πως «ήταν η χειρότερη επιλογή που έκανε η οικογένεια Σκλαβενίτη. Πρόκειται για παράλογες ακροβασίες», ενώ κατέληξε λέγοντας: «Η οικογένεια Σκλαβενίτη πήρε μάλλον τα λάθος χάπια»!