Αποκάλυψη στο CIAO: Οι “κλίκες” των σεφ

20 Ιουνίου 2020 10:00

Μαστερ

Σκληρή κριτική έκανε, για μια ακόμα φορά, προς το MasterChef 4 ο πρώην κριτής του ριάλιτι μαγειρικής, Δημήτρης Σκαρμούτσος, αναζωπυρώνοντας μια κόντρα που κρατάει καιρό.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός σεφ δεν φοβήθηκε να εκφράσει την άποψή του σχετικά με το νέο MasterChef. Μίλησε για την είσοδό του στην τηλεόραση και δεν παρέλειψε να σχολιάσει την τωρινή παραγωγή του ριάλιτι μαγειρικής.

«Στην τηλεόραση βγήκα σε μεγάλη ηλικία, στα 40 μου, ήμουν συνειδητοποιημένος. Η τηλεόραση με βοήθησε οικονομικά απίστευτα, το λέω και το παραδέχομαι, ήμουν φτωχαδάκι πριν κάνω τηλεόραση. Είχα ένα καλό μισθό και τώρα ζω άνετα. Η τηλεόραση μου έδωσε άλλο πράγμα, διαφήμιση, πολλές επιλογές, περισσότερα εστιατόρια, ελευθερία να κάνω ό,τι θέλω, ελευθερία να απορρίψω πράγματα, που παλιά δεν μπορούσα να το κάνω. Με βοήθησε πάρα πολύ η τηλεόραση», τόνισε αρχικά.

Σκαρμούτσις

«Το δικό μας Masterchef ήταν πιο… ρομαντικό»

Στη συνέχεια, είπε για το MasterChef: «Τα πράγματα ήταν πιο ρομαντικά όταν εμείς ξεκινήσαμε το MasterChef. Ήταν βέβαια και το κανάλι, το MEGA, ένα μεγάλο κανάλι, που δεν υπήρχε ριάλιτι. Οι άνθρωποι που κινούσαν τα νήματα πίσω από τις κάμερες ήταν πάρα πολύ αντικειμενικοί, ήθελαν να βγει μια πολύ όμορφη εκπομπή. Για μένα ήταν το ρομαντικό MasterChef. Το τωρινό έχει μεταλλαχτεί.

Ήμασταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο που κάναμε MasterChef. Πρώτη ήταν η Αυστραλία και εμείς ήμασταν η δεύτερη και μετά η Γαλλία. Μετά την Αυστραλία το πήραμε εμείς, το κάναμε επιτυχία και μετά ερχόντουσαν χώρες από όλον τον κόσμο να δουν το δικό μας. Στεναχωριέμαι, γιατί ήταν ένα άλλο πράγμα εκείνο το MasterChef.

Όλα αυτά που γίνονται τώρα, τότε δεν γινόντουσαν. Δεν καλλιεργούσε καβγάδες τότε η παραγωγή. Και να γινόντουσαν, σβήνονταν αμέσως. Πρέπει να καλλιεργήσεις κάτι, να το συντηρήσεις για να εκτιναχθεί. Τηλεόραση κάνουμε! Το ζυμάρι για να φουσκώσει θέλει και μαγιά, άρα επιλέγεις τη μαγιά, δηλαδή τους παίκτες, τους βάζεις στο… ζυμάρι και το αφήνεις να φουσκώσει».

 

Όλοι εναντίον όλων πίσω από τις τηλεοπτικές κουζίνες

Η κόντρα δεν είναι καινούργια. Μπορεί να σκίζουν σε τηλεθέαση, αλλά τα παρασκήνια των μαγειρικών ριάλιτι φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο… νόστιμα. Τον τελευταίο καιρό οι διάσημοι σεφ φαίνεται πώς έχουν στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου…

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος υπήρξε μέλος της πρώτης κριτικής επιτροπής που συστάθηκε για το MasterChef, στην πρώτη χρονιά του παιχνιδιού, το οποίο έγινε η απόλυτη επιτυχία στην ελληνική τηλεόραση. Ο σεφ, όμως, που μετά έκανε τη δική του εκπομπή, δεν δείχνει να έχει καλή γνώμη για τον διαγωνισμό και δεν διστάζει να το πει ανοιχτά. «Αν ήμουν στη θέση των παιδιών (σ.σ. κριτές) δεν θα πήγαινα ποτέ. Θα προσπαθούσα να επικεντρωθώ στο να αλλάξω πολλές επαγγελματικές κουζίνες για να πάρω εμπειρίες», δήλωσε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. «Ήμουν πολύ χαρούμενος που συμμετείχα στην αρχική ομάδα. Παρόλα αυτά όταν μεταλλάχθηκε το παιχνίδι πάρα πολύ, θεωρώ ότι εγώ δεν θα μπορούσα να το εξυπηρετήσω και καλώς έκανα και αποχώρησα. Έχει γίνει ένα ριάλιτι που δεν προμοτάρει πολύ το φαγητό όπως θα έπρεπε κι επίσης εμείς, όσοι ήμασταν ή όσοι είναι μέσα σε αυτό, επειδή είμαστε μάγειρες, ο σκοπός μας θα έπρεπε να είναι αυτός», σχολίασε. Για το αν θα πήγαινε ως καλεσμένος: «Δεν θα πήγαινα. Από τη στιγμή που εξ’ αρχής δεν ήθελα να συμμετέχω, δεν υπήρχε περίπτωση να εμφανιστώ με κανέναν τρόπο».

 

Η αντίδραση

Αυτές οι δηλώσεις, όπως είναι φυσικό, δεν ήταν και πολύ καλοδεχούμενες από τους τρεις κριτές του MasterChef, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τοποθετηθεί δημόσια, όμως δεν κρύβουν τη δυσφορία τους από τους ανθρώπους με τους οποίους μιλάνε. Ιδιαίτερα ο Σωτήρης Κοντιζάς, που είναι και ο πιο εκδηλωτικός από τους τρεις, έχει -σύμφωνα με πληροφορίες- φροντίσει να διαμυνήσει στο Δημήτρη Σκαρμούτσο ότι η στάση του δεν είναι σωστή και ότι θα όφειλε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για ένα τηλεοπτικό προϊόν στο οποίο κάποτε συμμετείχε και ο ίδιος. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο Σακρμούτσος εκφράζεται αρνητικά για τη συγκεκριμένη εκπομπή: «Έκανα τόσα πολλά Master Chef, που δεν θα μπορούσα τώρα να πάω να δω. Και αν ήταν να δω το καινούργιο, θα καθόμουν να το κάνω. Από τη στιγμή που είχαν αποφασίσει ότι θα το πάνε με τη συγκεκριμένη ρότα, ριάλιτι δηλαδή», είχε πει πριν από λίγο καιρό, προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της τριπλέτας. «Το να μπει ένας μάγειρας τώρα σε ένα παιχνίδι και να τον πιέσεις για να δείξεις ότι τελικά αυτοί οι άνθρωποι δεν έκαναν τίποτα, γιατί πραγματικά αν δεις τα παιδιά που έχουν βγει από τα τελευταία, δεν έχουν κάνει κάτι. Άρα τι να κάνω; Να πάω να πιέζω παιδιά στα οποία δεν τους υπόσχομαι τίποτα και δεν μπορώ να τους δώσω τίποτα, γιατί; Για να κάνει κάποιος νούμερα και για να πω ότι ήμουν σε αυτή την εκπομπή; Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μένα προσωπικά», είχε πει τότε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. Από την πλευρά τους οι τρεις κριτές σπεύδουν να υπερασπιστούν την εκπομπή, λέγοντας ότι δεν είναι ριάλιτι και ρίχνει πάντα το βάρος στη μαγειρική και όχι στις ίντριγκες.

 

Παλιοί και νέοι σεφ

Από τη μια, λοιπόν, η παλιά γενιά: Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο Γιάννης Λουκάκος και ο Άκης Πετρετζίκης. Από την άλλη οι τρεις νέοι κριτές, ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο Πάνος Ιωαννίδης και ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος. Και φαίνεται ότι ανάμεσα σε αυτές τις δύο… φουρνιές κριτών υπάρχει μια διαρκής αντιπαλότητα, η οποία εκφράζεται ανά φάσεις με κάποιες δηλώσεις.

Ήταν ο Άκης Πετρετζίκης που είπε πρόσφατα ότι “με το που τελείωσε το MasterChef ήμουν μετανιωμένος, δεν ήξερα τι να κάνω. Δεν υπήρχε κάτι μετά το MasterChef. Ειλικρινά είχα αποφασίσει να φύγω και έτυχε στο Πρωινό του Mega με τη Φαίη και τον Γιώργο και είχε ένα πρόβλημα υγείας ο Βασίλης Καλλίδης. Δεν είχαν μάγειρα και πήγα να κάνω μερικά γκεστ. Τελικά με κράτησαν”.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό το “με το που τελείωσε το MasterChef ήμουν μετανιωμένος, δεν ήξερα τι να κάνω. Δεν υπήρχε κάτι μετά το MasterChef”, έτσουξε τόσο την παραγωγή, όσο και τους τωρινούς κριτές που φυσικά δεν θέλουν να δίνεται η εντύπωση ότι το παιχνίδι δεν είναι η πύλη για να κατακτήσει κάποιος τον κόσμο της κουζίνας και επαγγελματικά.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο γενιές τηλεοπτικών σεφ είναι φυσικά ο οικονομικός παράγοντας.

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με την ίδια δυναμική που έχει σήμερα και βέβαια οι σημερινές αμοιβές είναι πολύ μεγαλύτερες, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους παλιότερους κριτές. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, όλοι τους έχουν κάνει τα δικά τους εστιατόρια, ή έχουν βρει τη θέση τους σε κάποια άλλη τηλεοπτική κουζίνα, εξαρτγυρώνοντας την επιτυχία και την αναγνωρισιμότητα που γνώρισαν μέσα από το συγκεκριμένο ριάλιτι.

Και ενώ όλοι τους λένε ότι δεν θα επέστρεφαν στο MasterChef, η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν τους δεν έκανε κακό, μάλλον το αντίθετο.