Μόνο Εδώ: Από το θείο στην ανηψιά. Ο Τσέλιος παραδίδει τα κλειδιά του οίκου του στην Μουτάφη

21 Ιουλίου 2020 15:30

Μετά από 45 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο της μόδας, ο εμβληματικός σχεδιαστής Μάκης Τσέλιος παραδίδει τα κλειδιά του οίκου του στην πολυτάλαντη ανιψιά του, Ελισάβετ Μουτάφη. Πρόκειται για ένα από τα πιο εύστροφα μυαλά της ελληνικής μόδας και αυτή την περίοδο ονειρεύεται τη μεγαλύτερη επίδειξη της ζωής του. Ένα μεγαλοπρεπές ντεφιλέ στο κέντρο της Αθήνας με ένα σκηνικό που θα παραπέμπει σε σύγχρονη θεατρική παράσταση και ρούχα που θα κάνουν μια αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του και θα αποτελούν εισαγωγή στη νέα εποχή του οίκου Makis Tselios. Ο ίδιος δουλεύει πολύ καιρό στο μυαλό του αυτή τη βραδιά. Εδώ και χρόνια τον απασχολούσε η μετά Μάκη εποχή του οίκου, γι’ αυτό και αναζητούσε το κατάλληλο πρόσωπο για τη διαδοχή, όπως αποκάλυψε ο ίδιος από τη Μύκονο όπου περνάει τις διακοπές του. Αυτό που τον απασχολούσε είναι ότι σε αντίθεση με το εξωτερικό, στην Ελλάδα επικρατεί μια διαφορετική πραγματικότητα. Έφυγε από τη ζωή ο Ασλάνης, εξαφανίστηκε η μόδα του, το ίδιο συνέβη και με τον Πολατόφ, όπως επεσήμανε ο ίδιος ο Μάκης Τσέλιος. Μάλιστα, σπούδασε δύο παιδιά με το όνειρο να καθίσουν στο τιμόνι του οίκου, στη συνέχεια όμως εκείνοι επέλεξαν άλλο επαγγελματικό προσανατολισμό. Ο ένας έγινε σεφ και ο άλλος ασχολήθηκε με το κόσμημα.

Η αγαπημένη ανηψιά
Η Ελισάβετ Μουτάφη, παιδί της Φιλομήλας, αδελφής και πολύτιμης βοηθού του Μάκη Τσέλιου, μπαινόβγαινε στο ατελιέ του από κοριτσάκι. Όπως όλα τα κορίτσια λάτρευε την επαφή με τα υφάσματα. Περνούσε πολύ χρόνο ανάμεσα στα σχέδια και τις κοπέλες που έραβαν. Φαινόταν ότι της άρεσε όλο αυτό. Στη συνέχεια όμως την κέρδισε το θέατρο, και ο θείος της δεν ήθελε να μπει φρένο στα όνειρά της. Ωστόσο, όταν πριν από λίγα χρόνια ο Μάκης Τσέλιος πήρε την απόφαση να παραδώσει τα κλειδιά του οίκου του στην επόμενη γενιά τής έκανε την πρόταση. Του απάντησε ότι χρειάζεται χρόνο για να το σκεφτεί. Τελικά αποφάσισε ότι θέλει να συνδυάσει την υποκριτική με τη μόδα. Η Ελισάβετ, με τη βοήθειά του ήδη δημιουργεί την πρώτη της κολεξιόν, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα παρουσιάσει σε μια φαντασμαγορική επίδειξη, με την οποία θα της παραδώσει ουσιαστικά και τον οίκο. Θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα βρίσκεται ο ίδιος στα παρασκήνια της επίδειξης, αλλά θα την παρακολουθεί από τις θέσεις των θεατών. Η Ελισάβετ Μουτάφη ανέλαβε στην πραγματικότητα τον οίκο μόλις πριν από λίγες ημέρες, αμέσως μετά το lockdown. Ο θείος της δεν της ήταν πάντα μόνο αγαπητός αλλά και πρότυπο. Έχει ζήσει από κοντά όλη του τη διαδρομή, από την εποχή του Billy Bo. Είναι μεγαλωμένη μέσα στα ρούχα, υπάρχουν στιγμές που θα της μείνουν αξέχαστες. Θυμάται ακόμη τον Δημήτρη Ζουρντό τον μακιγιέρ, μικρό κοριτσάκι, να τη βάφει, κι εκείνη να δίνει στο ατελιέ μικρές παραστάσεις. Η σχέση της με τα ρούχα ήταν τόσο στενή και τα ατελιέ τόσο οικεία που κατά τα παιδικά της χρόνια έλεγε στους συμμαθητές της: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω σχεδιάστρια μόδας”. Η ίδια είπε πρόσφατα σε συνέντευξή της: «Όλες οι τέχνες σε κάποιο σημείο συναντιούνται. Σε όλα τα είδη τέχνης υπάρχει έμπνευση και αισθητική. Χαίρομαι που μπήκα στη μόδα πιο δυναμικά, ωστόσο δεν σας κρύβω ότι το όλο project -καθώς είμαι νέα στον χώρο- με αγχώνει». Παρόλα αυτά, δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την υπολριτική για το χώρο της μόδας. Η πολλή δουλειά, εξάλλου, ποτέ δεν τη φόβισε.

Από την Ιθάκη στην επιτυχία
Ο Μάκης Τσέλιος γεννήθηκε στην Ιθάκη όπου το DNA του μπολιάστηκε με την επτανησιακή κουλτούρα. Μεγαλώνοντας στις γειτονιές του Πειραιά, αρνήθηκε να ακολουθήσει τον επαγγελματικό δρόμο του πατέρα του στο εμπόριο κρεάτων. Σε νεαρή ηλικία και ενώ παρακολουθούσε νυχτερινό σχολείο έπιασε δουλειά στην εταιρεία αυτοκινήτων Mercedes ως κλητήρας. Σύντομα βρέθηκε στις πωλήσεις. Έμεινε δέκα χρόνια εκεί. Αυτή η εμπειρία αποτέλεσε μια απίθανη σπουδή, αφού ως υπάλληλος της εταιρείας όφειλε να προσαρμοστεί στη γερμανική κουλτούρα και πειθαρχία. Μυήθηκε επίσης στην τεχνολογία πολύ νωρίτερα από τους περισσότερους, καθώς σε μια εποχή όπου η Ελλάδα δεν γνώριζε τι εστί κομπιούτερ, εκείνοι διέθεταν τον τελευταίου τύπου τεχνολογικό εξοπλισμό.
Η συνάντησή του με τον Βασίλη Κουρκουμέλη, τον οποίο ο ίδιος βάφτισε Billy Bo (Ωραίος Βασίλης), ήταν η αρχή για ένα ανέλπιστο success story. H boutique «Billy Bo» υποδέχθηκε τις πρώτες της πελάτισσες τον Ιανουάριο του 1974 στο Κολωνάκι. Ακολούθως, η κοσμική Αθήνα καλωσόρισε με θέρμη τις δημιουργίες τους. Έκαναν πρωτοποριακά πράγματα για την εποχή. Ήταν οι πρώτοι που λανσάρανε, για παράδειγμα, τα χρωματιστά παντελόνια για τους άνδρες. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο το brand name «Βilly Bo» είχε μετατραπεί σε μια αναγνωρίσιμη, αξιοσέβαστη και ιδιαιτέρως δημοφιλή φίρμα στην ελληνική αγορά. Δέχονταν τέτοια αγάπη ώστε χρειάζονταν σεκιούριτι, καθώς πολλές φορές από το πάθος του κόσμου να εισέλθει στην boutique κινδύνευαν να σπάσουν οι βιτρίνες. Όλη η Αθήνα ντυνόταν σε εκείνους. Όταν άνοιξαν στη Νέα Υόρκη ο ξένος Τύπος τούς εκθείαζε. Η boutique «Billy Bo» στην περίφημη 5η Λεωφόρο εκτόξευσε τη φήμη των δημιουργών του brand και έδωσε υπόσταση στα όνειρά τους. Οταν ο Billy Bo έφυγε από τη ζωή νικημένος από το AIDS, ο Μάκης Τσέλιος κατάφερε να χαράξει μια τρίτη επιτυχημένη καριέρα, αυτή τη φορά δημιουργώντας έναν οίκο με το δικό του όνομα, αφού η οικογένεια του Βασίλη Κουρκουμέλη του απαγόρευσε τη χρήση του ονόματος Billy Bo.

Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία
H ίδια η ζωή απέδειξε ότι ο Μάκης Τσέλιος είναι ο άνθρωπος στον οποίο τελικά ίσως όφειλε την επιτυχία του και ο ίδιος ο Billy Bo. Γνωρίζοντας όχι μόνο να σχεδιάζει αλλά και να διαβάζει τα νούμερα, έστησε έναν εξίσου επιτυχημένο οίκο, ο οποίος αυτή τη φορά ήταν αποκλειστικά δικό του δημιούργημα. Πριν ξεσπάσει συνεργαζόταν με 14 βιομηχανίες ρούχων απασχολώντας γύρω στους 3.500 υπαλλήλους, ενώ το brand name «Makis Tselios» απαντάται από κομμάτια υψηλής ραπτικής και ευκολοφόρετα prêt à porter μέχρι είδη σπιτιού. Τα μεγέθη ζαλίζουν: χιλιάδες σχέδια, εκατοντάδες φαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, περίπου 120 επιδείξεις μόδας, στολές για όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά και τις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες. Από τον «Αστέρα» μέχρι την Aegean, όλοι ντύνονται με ρούχα που φέρουν τη σχεδιαστική υπογραφή του Μάκη Τσέλιου. Η λογική ήταν πάντα τα ρούχα να είναι μοδάτα αλλά και ευκολοφόρετα. “Έχουμε χορτάσει από επιδείξεις με ρούχα τρελά που δύσκολα μπορεί μια γυναίκα να τα βάλει. Δεν υποτιμώ τη δύναμη και τον ρόλο της φαντασίας στη μόδα. Δεν μπορεί όμως μια κολεξιόν να στηρίζεται αποκλειστικά σε ρούχα που δεν μπορούν να φορεθούν στην καθημερινότητα”, έχει πει ο ίδιος.
Ο Μάκης Τσέλιος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη δημιουργία. Θα βρίσκεται δίπλα στην Ελισάβετ Μουτάφη ως σύμβουλος, απλώς πλέον θα έχει, όπως ο ίδιος είπε, “την πολυτέλεια να κάνω πράγματα που πάντα ονειρευόμουν, αλλά ποτέ δεν είχα τον χρόνο”.