Νέα Υπηρεσία Τρισδιάστατου (3D) Υπερήχου Μαστών Invenia ABUS 2.0. – Ηρόδοτος Διαγνωστικό Κέντρο Αλικαρνασσού

30 Ιουλίου 2020 16:50

Νέα Υπηρεσία Τρισδιάστατου (3D) Υπερήχου Μαστών Invenia ABUS 2.0.

Αυξάνει την ανίχνευση Καρκίνου του Μαστού κατά 57%, μετά τη Μαστογραφία.

Η πρώιμη ανίχνευση καρκίνου του μαστού σώζει ζωές, γιατί μόνο όταν τον βρούμε, μπορούμε να τον πολεμήσουμε.

Συνέντευξη της Ιατρού Αικατερίνης Ανδριανάκη (Ιατρός Ακτινολόγος, Διευθύντρια Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου Διαγνωστικού Κέντρου «Ηρόδοτος»).

 

Γιατρέ μου, το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο «Ηρόδοτος», του οποίου είστε Διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη, είναι το 1ο Διαγνωστικό Κέντρο στην Κρήτη και το 2ο στην Ελλάδα, το οποίο προσφέρει στις γυναίκες τη δυνατότητα της προληπτικής εξέτασης των μαστών, με μία ειδική τεχνολογία υπερήχων, εγκεκριμένη από τον FDA και αναφέρομαι στον Τρισδιάστατο Υπέρηχο των Μαστών, Invenia Abus 2.0. Θα ήθελα να μου πείτε, σε ποιες γυναίκες απευθύνεστε και από ποια ηλικία;

Πάρα πολύ σωστά είπατε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πλέον θανατηφόρα αιτία για τις γυναίκες, ενώ αν ανιχνευτεί σε αρχικό στάδιο, τότε μπορεί να επιτευχθεί και πλήρης ίαση.

Έτσι, λοιπόν, το σημαντικότερο βήμα για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού είναι ο προληπτικός έλεγχος.

Το Τρισδιάστατο Υπέρηχο των Μαστών απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ακόμα και από νεαρή ηλικία, γιατί θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο έλεγχος του μαστού δεν ξεκινάει όταν αρχίζουμε τη μαστογραφία, δηλαδή στα 40 έτη, αλλά και σε μικρότερη ηλικία, αφού ακόμα και στα 30, 33 ή 35 έτη έχουμε βρει καρκίνο μαστού (ένα παραπάνω στις γυναίκες που έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό μαστού).

Επίσης στις γυναίκες που έχουν πυκνούς μαστούς και καθώς η αυξημένη πυκνότητα μαστών καθιστά δύσκολη την ανεύρεση καρκίνου, με τον Τρισδιάστατο Υπέρηχο μπορούμε να πετύχουμε την ανίχνευσή του σε αρχικό στάδιο, ακόμα και με αρνητικούς λεμφαδένες, άρα θα έχουμε λιγότερες θεραπείες και καλύτερη πρόγνωση και επιβίωση.

 

Είναι φυσιολογικό μια γυναίκα να έχει πυκνούς μαστούς και αν αυτή η ιδιαιτερότητά της την καθιστά πιο ευάλωτη όσον αφορά στη διερεύνηση καρκίνου του μαστού.

 

Μιλώντας απλά, ο μαστός αποτελείται από λίπος και μαστικό ιστό. Όταν ο μαστικός ιστός υπερέχει του λίπους, τότε εμείς οι Ακτινολόγοι λέμε ότι ο μαστός είναι «πυκνός», κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό, αφού στην ηλικία των 40 ετών το 70% των γυναικών έχει πυκνούς μαστούς για να φτάσουμε σταδιακά στην ηλικία των 70, όπου το 35% έχει ακόμα πυκνούς μαστούς.

Αυτή η αυξημένη, όμως, πυκνότητα, κάνει δυστυχώς δύσκολη την ανίχνευση του καρκίνου μόνο με τη μαστογραφία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη συχνότητα του καρκίνου κατά 4 με 6 φορές!!

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης εξέτασης σε συνδυασμό με μια απλή μαστογραφία, που μπορεί να κάνει μια γυναίκα σε ένα Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο, όσον αφορά στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού; (Φαντάζομαι θα αφορούν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων).

 

Μία μαστογραφία σε έναν πυκνό μαστό μπορεί να «κρύψει» έναν καρκίνο μέχρι και 30%. Η προσθήκη της προληπτικής εξέτασης με τον Τρισδιάστατο Υπέρηχο των Μαστών, με το Ιnvenia Abus 2.0, αυξάνει την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού κατά 57% επιπλέον, οπότε αντιλαμβάνεστε την αξία της σπουδαιότητας αυτής της εξέτασης όταν συμπληρώνει τη μαστογραφία, που αρχικά γίνεται στις γυναίκες από 40 ετών και άνω.

 

-Είναι αλήθεια πως με τη συγκεκριμένη εξέταση δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία όπως στη μαστογραφία, αλλά ηχητικά κύματα, αφού πρόκειται για τη δημιουργία τρισδιάστατων απεικονίσεων του μαστικού ιστού με υπέρηχο;

 

Πολύ σωστά: πρόκειται για υπέρηχο, ο οποίος δεν έχει ακτινοβολία και δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες, οπότε έχουμε ολοκληρωμένη την απεικόνιση του μαστού, από το δέρμα μέχρι και πίσω στο θωρακικό τοίχωμα, ενώ επειδή το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο, οι εικόνες αποθηκεύονται ηλεκτρονικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλους ιατρούς και μπορούν να ελεγχθούν από δύο ακτινολόγους σε διαφορετική χρονική στιγμή.

 

Πόσο διαρκεί η εξέταση;

 

Η εξέταση αυτή, ανάλογα και με το μέγεθος του μαστού της γυναίκας, διαρκεί από 15 μέχρι 25 λεπτά, ενώ δεν πονάει, είναι ευχάριστη για τη γυναίκα, ενώ μπορεί να γίνει ακόμα και σε γυναίκες με ενθέματα μαστών.

Ο έλεγχος με τον Τρισδιάστατο Υπέρηχο των μαστών, είτε σαν βασική εξέταση σε νεαρή ηλικία, είτε συμπληρωματικά μετά τη μαστογραφία, προσφέρει στις γυναίκες την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά του ολοκληρωμένου ελέγχου.

 

Ηροδότου 148 & Δημοκρατίας 147
Νέα Αλικαρνασσός, Ηράκλειο Κρήτης,

Τ : (+30) 2810 240100
Τ : (+30) 2810 222265
Φ: (+30) 2810 220510

[email protected],

www.irodotosmed.gr