Σωτήρης Τσιόδρας. Σήμερα γιορτάζει ο γιατρός της καρδιάς μας

6 Αυγούστου 2020 09:21

Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων στη Δημόσια υγεία από λοιμογόνους παράγοντες και υπεύθυνος για τη συνεργασία των ελληνικών υγειονομικών αρχών με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες.

Στις 1/2/2020 ανέλαβε με απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ως επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ: ΝΠΙΔ που θεσμοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 σε αντικατάσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ). Επιστημονικός υπεύθυνος στη διαχείριση της πανδημίας covid-19 και εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης για την υγειονομική ενημέρωση των πολιτών.

Σπουδές/ Ακαδημαϊκή Καριέρα/ Προσωπικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1965 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας με καταγωγή από το Νεοχώρι Αργολίδας. Είναι παντρεμένος και πατέρας επτά παιδιών.

Φοίτησε στην Αθήνα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και εισάγεται μετά από στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μεταγράφεται ως αριστούχος στη Ιατρική Σχολή Αθήνας, από την οποία αποφοιτά το 1991 με βαθμό πτυχίου «άριστα»

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πεζικό ως υγειονομικός και ειδικεύθηκε στην παθολογία στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας του Άστρους Κυνουρίας όπου διέκοψε προκειμένου να αναχωρήσει για συνέχιση των σπουδών του στις ΗΠΑ.

Παρέμεινε στις ΗΠΑ επί επτά χρόνια. Επί 3 χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Albert Einstein» στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια, όπου δίδαξε και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Temple.

Επιλέχθηκε ως μοναδικός υποψήφιος από ξένη χώρα στο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Παθολογία – Λοιμωξιολογία στο «Beth Israel Deaconess» της Βοστόνης, που αποτελεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Εξειδικεύεθηκε επί 4 χρόνια με υποτροφία κλινικού ερευνητή. Έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και την ειδικότητα της Λοιμωξιολογίας από την Αμερικανική Επιτροπή Εσωτερικής Παθολογίας, μετά από εξετάσεις.

Επέστρεψε το 2001 στην Ελλάδα, όπου μετά την ολοκλήρωση της αγροτικής του θητεία, εργάστηκε ως λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το 2002 αναγορεύθηκε διδάκτορας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια ανήλθε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής εξέλιξης ως τη βαθμίδα του τακτικού Καθηγητή.

Επίσης εργάστηκε ως λοιμωξιολόγος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ (ΗΠΑ), ενώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 συγγράμματα, λαμβάνοντας 5955 βιβλιογραφικές αναφορές.

Έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις:

-1991: Δημόσιος έπαινος από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

-1994 – 1996: Υποτροφία ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη.

-1997: Έπαινος για την καλύτερη εργασία στον τομέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών κατά την διάρκεια διαγωνισμού μεταξύ μελών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών.

-1999: Fellow’s Travel Grant 6th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Chicago, IL 1999.

-1999: Fellow’s Travel Grant 39th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC). San Francisco, Ca 1999.

-1999 – 2001: Clinical Investigator training program Harvard-MIT.

-2001: Βραβείο Maxwell Finland από την λοιμωξιολογική εταιρεία Μασσαχουσέτης για την ερευνητική εργασία κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess και στην Ιατρική Σχολή του Harvard.

-2005: Έπαθλο Σωτήρης Παπασταμάτης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο