Μόνο εδώ! ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ  ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ Εξοργισμένοι οι δημοσιογράφοι με το «Big brother» – Θεωρούν ότι απαξιώνει το κανάλι και τους ίδιους

10 Σεπτεμβρίου 2020 12:41

 

Το «Big brother» πραγματοποίησε άκρως εντυπωσιακή εκκίνηση στον ΣΚΑΪ, όμως πέρα από υψηλά νούμερα θεαματικότητας έφερε και έντονη γκρίνια στο Φάληρο! Οι δημοσιογράφοι του καναλιού είναι έντονα δυσαρεστημένοι από την επιλογή της διεύθυνσης να εντάξει το ριάλιτι στο πρόγραμμα καθώς θεωρούν ότι απαξιώνει τον σταθμό γενικότερα και μαζί και τους ίδιους όπως και τη δουλειά τους στον τομέα της ενημέρωσης.

Στις τάξεις των ιθυνόντων του ΣΚΑΪ η μετάδοση των πρώτων επεισοδίων του «Big brother» προκάλεσε ευφορία. Έκαναν λόγο για ιδανικό ξεκίνημα μιας και η τηλεθέαση παραμένει από την αρχή σε σταθερά σε υψηλά επίπεδα, ειδικά στο δυναμικό κοινό, φτάνοντας ακόμη και στο 37%! Παράλληλα, περιμένουν ανάλογη συνέχεια ή και ακόμη καλύτερη.

Όλα αυτά τα ωραία που λέγονται και διακινούνται στα γραφεία των επιτελικών στελεχών και στους διαδρόμους του ΣΚΑΪ, σταματούν στην πόρτα της αίθουσας του τομέα της ενημέρωσης! Εκεί, οι δημοσιογράφοι βλέπουν τα πράγματα από τελείως διαφορετική οπτική γωνία. Αναγνωρίζουν, βέβαια, την εμπορικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, όμως εκτιμούν ότι κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο κανάλι τους.

Κριτική και στη διεύθυνση

Οι κουβέντες που ανταλλάσσουν μεταξύ τους σχετικά με το «Big brother» μόνο ως κολακευτικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Και φυσικά δεν περιορίζονται στα του παιχνιδιού αλλά διευρύνουν την κριτική τους περιλαμβάνοντας σε αυτήν και τη διοίκηση που έδωσε τη συγκατάθεσή της για να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Τα μέλη του δημοσιογραφικού επιτελείου φέρονται να είναι εξοργισμένα και να υποστηρίζουν ότι για μία ακόμη χρονιά ο ΣΚΑΪ δείχνει εκπομπές που κρίνονται ως χαμηλού επιπέδου. Κάνουν, μάλιστα, αναφορά σε παλαιότερα ριάλιτι που βγήκαν από τον «αέρα» του σταθμού του Φαλήρου, όπως το «Power of love», ακόμη και το «Survivor».

Φοβούνται την απαξίωση

Κατά την άποψή τους, τέτοια σόου τραυματίζουν την εικόνα και πλήττουν το πρεστίζ και το κύρος του σταθμού. Πιστεύουν ακράδαντα ότι το μεγάλο μέρος του κοινού του ΣΚΑΪ δεν ασχολείται με τέτοιου είδους εκπομπές. Τονίζουν επιπροσθέτως ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος μέσα από προγράμματα τύπου «Big brother» ή «Power of love», ο ΣΚΑΪ να απαξιωθεί στο σύνολό του από τους τηλεθεατές, που θα τον έχουν συνδέσει με «σκουπίδια».

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα προκληθεί ζημιά και στο δικό τους προϊόν, το ενημερωτικό. Με άλλα λόγια, θα τους πάρει και εκείνους η μπάλα.

Στις τάξεις των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ υπογραμμίζεται πως ο σταθμός έχει επενδύσει πολλά χρήματα προκειμένου να δημιουργήσει το προφίλ του σοβαρού ενημερωτικού καναλιού. Στο δυναμικό του υπάρχουν παρουσιαστές και ρεπόρτερ πρώτης γραμμής –καθώς και ένα εξαιρετικό δίκτυο πληροφόρησης- που εγγυώνται ότι ο ΣΚΑΪ θα παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού σε ό,τι έχει να κάνει με τις ειδήσεις.

Εντούτοις, δεν είναι δυνατόν –κατά τους ίδιους πάντα- δίπλα στην ενημέρωση να υπάρχουν σόου τύπου «Big brother». Μιλώντας εκ πείρας από τα προηγούμενα χρόνια, οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ στέκονται στην αντιμετώπιση που είχαν από πολιτικούς, οι οποίοι δίσταζαν ακόμη και να πάνε ως καλεσμένοι στις ενημερωτικές εκπομπές του σταθμού ακριβώς λόγω των «σκουπιδιών».

Άρα σημειώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, πως όλη αυτή η κατάσταση απαξιώνει και τους ίδιους ως επαγγελματίες και δεν τους επιτρέπει να κάνουν τη δουλειά τους απρόσκοπτα. Και φυσικά αυτό έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της εργασίας τους.

«Κακό προϊόν, αποδομεί την εικόνα μας»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που ορισμένοι εξ αυτών κράτησαν όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους. Η ιδιοκτησία, σύμφωνα με πηγές, ρώτησε κάποιους από τους δημοσιογράφους σχετικά με το ριάλιτι και οι περισσότεροι φέρονται να προτίμησαν να μην απαντήσουν ευθέως. Μάλιστα, ορισμένοι είπαν πως επειδή ήταν ακόμη σε διακοπές ή είχαν βγει το περασμένο Σαββατόβραδο, οπότε και έγινε η πρεμιέρα, δεν το παρακολούθησαν και κατά συνέπεια δεν ήταν δυνατόν να εκφέρουν γνώμη.

Πάντως, υπήρξαν και δύο που είπαν τα πράγματα με το όνομά τους. Μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για ένα πραγματικά πολύ κακό τηλεοπτικό προϊόν, το οποίο εκθέτει το κανάλι και αποδομεί την εικόνα που με πολύ επιμονή και υπομονή έχει «χτίσει» τα τελευταία χρόνια. 

Επίσης, ανέφεραν πως τα υψηλά ποσοστά θεαματικότητας δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζουν τους υπεύθυνους και να τους οδηγούν σε θριαμβολογίες. Προέβλεψαν, μάλιστα, πως όταν στην εξέλιξη της σεζόν αρχίσει η προβολή ανταγωνιστικών προγραμμάτων από άλλα κανάλια, τα νούμερα του «Big brother» θα πέσουν δραματικά. Αλλά ως τότε η ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει και η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη, συμπλήρωσαν με νόημα.

Θεωρείται δεδομένο ότι η διεύθυνση του ΣΚΑΪ γνωρίζει πολύ καλά όσα πιστεύουν και αισθάνονται τα μέλη του δημοσιογραφικού τμήματος του καναλιού ωστόσο φαίνεται πως η εκτίμηση που υπάρχει στα ανώτατα κλιμάκια για το «Big brother», είναι τελείως διαφορετική. Άλλωστε, τουλάχιστον ως τη δεδομένη χρονική στιγμή η διεύθυνση αισθάνεται 100% δικαιωμένη από την επιλογή της μιας και το ριάλιτι σημειώνει αξιοσημείωτες επιδόσεις. 

Ίσως αν τα πράγματα αλλάξουν στο μέλλον, να αλλάξει και η στάση της διεύθυνσης. Αλλά αυτό μένει να φανεί.

ΜΠΟΞ 

Πάριος σε Βαρθακούρη: «Γιε μου, πρόσεχε…»

Ο Γιάννης Πάριος δεν κρύβει την ανησυχία του για το νέο επαγγελματικό βήμα του Χάρη Βαρθακούρη, ο οποίος έχει αναλάβει την παρουσίαση του «Big brother».

Ο κορυφαίος ερμηνευτής βρίσκεται στην Πάρο, μακριά από τα κρούσματα της πανδημίας. Απολαμβάνει τις ανέσεις και την ησυχία της βίλας του, ενώ έχει μαζί του τον άλλο γιο του, Μιχαήλ.

Ο Πάριος, όπως κάθε γονέας, παρακολουθεί με τεράστιο ενδιαφέρον τις κινήσεις του γιου του. Φυσικά, έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην κρίση και στις ικανότητές του, ωστόσο πάντα του δίνει τις συμβουλές του.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, ο Πάριος δείχνει να ανησυχεί για τις επιλογές του Βαρθακούρη. Έτσι, φρόντισε να μιλήσει μαζί του και να του καταστήσει σαφές ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην παρουσία του στην τηλεόραση και στο ριάλιτι του προβάλει ο ΣΚΑΪ.