Τα γλυκά των εορτών έχουν πολλές -μα πολλές- θερμίδες: μάθε τες

18 Δεκεμβρίου 2018 12:03

Έχεις πέσει με τα μούτρα σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες κι άμεσα έρχεται και η βασιλόπιτα; Συγκρατήσου. Αν δεν μπορείς, διάβασε πόσες θερμίδες έχουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Και μετά τα… ξαναλέμε. 
 
Μελομακάρονο Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για να χαρείς τα Χριστούγεννα χωρίς ιδιαίτερες τύψεις. Δεν περιέχουν βούτυρο, η ζάχαρη βρίσκεται στο σιρόπι και είναι το πιο υγιεινό γλυκό που μπορείς να επιλέξεις. Ένα μελομακάρονο 35 γρ. έχει 190 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρά.
Κουραμπιές Δυστυχώς δεν είναι τόσο «αθώος», το αντίθετο μάλιστα, ιδιαίτερα αν είναι μεγάλο το μέγεθος του. Ένας κουραμπιές 40 γρ. έχει 240 θερμίδες και 9,2. γρ λιπαρά. Γι’ αυτό προσέχουμε και επιλέγουμε μικρού μεγέθους κουραμπιέδες ώστε να παίρνουμε όσο λιγότερες θερμίδες μπορούμε.
Δίπλες Οι δίπλες είναι  μια καλή επιλογή γλυκού γιατί δεν έχει πολλά λιπαρά, ωστόσο και αυτή έχει τις θερμίδες της αν θέλεις να φας και δεύτερη. Μια δίπλα 45 γρ. έχει 170 θερμίδες και 4,5 γρ. λιπαρά.
Βασιλόπιτα Κέικ ή τσουρέκι; Ποια βασιλόπιτα προτιμάς; Αν επιλέγεις το κέικ, είναι σαφώς πιο λιπαρό καθώς περιέχει βούτυρο, αυγά και πολύ ζάχαρη. Ένα κομμάτι κέικ 10 0γρ. έχει 350 θερμίδες και 20 γρ. λιπαρά. Στην περίπτωση που επιλέξεις τσουρέκι, το κομμάτι 80 γρ. έχει 255 θερμίδες και 7,5 γρ. λιπαρά

TIP 

Φτιάξε μόνos σου ό, τι μπορείς, ώστε να περιορίσεις τα λιπαρά, βάζοντας π.χ., καστανή ζάχαρη ή light βούτυρο. Επίσης, φτιάξε μικρές μερίδες για να ελέγχεις την ποσότητα που καταναλώνεις.